Przemek (@pzygmunt), wnioskuję o modyfikację wszystkich przykładowych kodów i uzupełnienie ich o WebInterface oraz przycisk CONFIG. Może znajdzie się chwila czasu, aby odświeżyć praktycznie cały folder examples.
Dlaczego? Niestety GG praktycznie umarło i nie jest rozwijane. A mając przykłady dostosowane do nowych wersji SD wielu z nas - tych bardziej "gamoniowatych" w zakresie pisania oprogramowania - mogłoby na swoje potrzeby coś tam spróbować "napisać".
Najnowsze wersje SD i przykłady
-
klew
- Has thanked: 134 times
- Been thanked: 137 times
Ogólnie jestem za.
Pytanie co ze wsparciem dla Arduino mega? One nadal jest i na większości przykładów działa. Wprowadzenie web interface to zepsuje.
Co do samych przykładów na web interface (jest ich kilka) to chyba lepiej dodać tam domyślnie włączone Wi-Fi, a nie przycisk konfiguracyjny.
Zachęcam do wrzucania PR z propozycjami.
Pytanie co ze wsparciem dla Arduino mega? One nadal jest i na większości przykładów działa. Wprowadzenie web interface to zepsuje.
Co do samych przykładów na web interface (jest ich kilka) to chyba lepiej dodać tam domyślnie włączone Wi-Fi, a nie przycisk konfiguracyjny.
Najlepsze suple dla Twojego domu 
-
Robert Błaszczak
- Has thanked: 37 times
- Been thanked: 27 times
Może najprościej examples/arduino-mega i tam pozostawić to co jest aktualnie i działa na Mega.klew wrote: Sun Oct 12, 2025 1:17 pm Pytanie co ze wsparciem dla Arduino mega? One nadal jest i na większości przykładów działa. Wprowadzenie web interface to zepsuje.
A ja uważam, że powinna być obsługa przycisku CONFIG w przykładach. Ale to moje zdanie.klew wrote: Sun Oct 12, 2025 1:17 pm Co do samych przykładów na web interface (jest ich kilka) to chyba lepiej dodać tam domyślnie włączone Wi-Fi, a nie przycisk konfiguracyjny.
Pozdrawiam
Robert Błaszczak
Moja prywatna strona: www.blaszczak.pl
Robert Błaszczak
-
klew
- Has thanked: 134 times
- Been thanked: 137 times
Tylko te przykłady są wspólne dla ESP i Arduino mega.Robert Błaszczak wrote: Sun Oct 12, 2025 1:44 pmMoże najprościej examples/arduino-mega i tam pozostawić to co jest aktualnie i działa na Mega.klew wrote: Sun Oct 12, 2025 1:17 pm Pytanie co ze wsparciem dla Arduino mega? One nadal jest i na większości przykładów działa. Wprowadzenie web interface to zepsuje.
A ja uważam, że powinna być obsługa przycisku CONFIG w przykładach. Ale to moje zdanie.klew wrote: Sun Oct 12, 2025 1:17 pm Co do samych przykładów na web interface (jest ich kilka) to chyba lepiej dodać tam domyślnie włączone Wi-Fi, a nie przycisk konfiguracyjny.
Do sprawdzenia, czy Arduino pozwala na podkatalogi.
Do przykładów można dać zarówno przycisk, jak i zmienić ten domyślny start Wi-Fi.
Płytki mają różne gpio na przyciski. Niekiedy nie ma przycisków. A ludzie i tak będą w ciemno wgrywać i nie widzieć co dalej z tym zrobić.
Można też więcej opisu i komentarzy w kodzie dodać, ale tego też często nikt nie czyta.
Jakiś czas temu zacząłem dodawać dokumentację w doxygen. Prosiłem też, aby inni w miarę możliwości i umiejętności coś tam od siebie uzupełnili (w końcu większość z nas nie jest tu od dziś). Jak na razie zero odzewu.
Najlepsze suple dla Twojego domu 
Nie przejmował bym się czy jakieś IDE pozwala na podkatalogi. Zawsze można sobie przykład skopiować z GitHub.klew wrote: Sun Oct 12, 2025 1:52 pm Tylko te przykłady są wspólne dla ESP i Arduino mega.
Do sprawdzenia, czy Arduino pozwala na podkatalogi.
Też mi to przyszło do głowy co Robert napisał. Nie mam takiej wiedzy żeby zaproponować dobre rozwiązanie które na pewno się sprawdzi ale wydaje mi się że wprowadzenie podfolderów w Examples było by ok. Pozostawała by tylko kwestia jak je zorganizować. Trochę to nie za bardzo że na ta chwilę nie da się podać aktualnych przykładów bo kolidują z wersją mikrokontrolera. Trzeba to w takim razie jakoś rozdzielić chyba...
-
Robert Błaszczak
- Has thanked: 37 times
- Been thanked: 27 times
Arduino IDE jak najbardziej pozwala na podfoldery. I zdecydowanie lepiej to wygląda.
You do not have the required permissions to view the files attached to this post.
Pozdrawiam
Robert Błaszczak
Robert Błaszczak
-
kurus
Mam rozumieć że, gg już umarło? Bez aktualizacja jest od lutego, mega szkoda bo bardzo chętnie korzystałem i wspierałem projekt..
Z rozmów podczas spotkań on-line wynika, że (przynajmniej na razie) musimy nauczyć się radzić sobie sami...kurus wrote: Sun Oct 12, 2025 2:55 pm Mam rozumieć że, gg już umarło? Bez aktualizacja jest od lutego, mega szkoda bo bardzo chętnie korzystałem i wspierałem projekt..
Wiesz, że Supla obsługuje Zigbee? Wstąp do Klubu Promila: https://forum.supla.org/viewtopic.php?t=18018
Szukasz nowego GG? Jest tutaj: https://forum.supla.org/viewtopic.php?t=18036Cokolwiek się nie doda, to i tak będzie lepiej, jak jest teraz.klew wrote: Sun Oct 12, 2025 1:52 pm [...]
Do przykładów można dać zarówno przycisk, jak i zmienić ten domyślny start Wi-Fi.
Płytki mają różne gpio na przyciski. Niekiedy nie ma przycisków. A ludzie i tak będą w ciemno wgrywać i nie widzieć co dalej z tym zrobić.
Można też więcej opisu i komentarzy w kodzie dodać, ale tego też często nikt nie czyta.
[...]
Z mojego punktu widzenia obojętne (choć w swoich projektach już wyłączyłem), ważne aby było widoczne i nie było zdziwienia po uruchomieniu kodu...
Wiesz, że Supla obsługuje Zigbee? Wstąp do Klubu Promila: https://forum.supla.org/viewtopic.php?t=18018
Szukasz nowego GG? Jest tutaj: https://forum.supla.org/viewtopic.php?t=18036-
[email protected]
- Has thanked: 18 times
- Been thanked: 26 times
Samo GG można budować lokalnie i to się da ogarnąć. ale jak na pierwszym spotkaniu pytałem o źródła buildera tak do dziś cisza, a niestety budowanie pod nowe boardy jest w builderze więc tyle z moich dobrych chęci...Zibi_007 wrote: Sun Oct 12, 2025 4:21 pmZ rozmów podczas spotkań on-line wynika, że (przynajmniej na razie) musimy nauczyć się radzić sobie sami...kurus wrote: Sun Oct 12, 2025 2:55 pm Mam rozumieć że, gg już umarło? Bez aktualizacja jest od lutego, mega szkoda bo bardzo chętnie korzystałem i wspierałem projekt..
No chyba że zdarzy się cud