Najnowsze wersje SD i przykłady

klew
Has thanked: 134 times
Been thanked: 137 times

W zasadzie można przykłady zdublować i zrobić osobne dla Arduino, osobne dla ESP.
Pytanie kto chciałby się tym zająć?
Jeśli można tam dalej zagnieżdżać, to można też wydzielić przykłady z termometrami, sterowaniem, falownikami itp.

Jeśli ktoś chciałby pomóc to wrzućcie PR na GitHub i będziemy działać. Tylko proponuję krok po kroku (najpierw katalogi, potem przerobić jeden przykład na dwa warianty, potem reszta). Wtedy w PR i tutaj omówimy sobie różne pomysły i wspólnie temat posprzątamy.
Najlepsze suple dla Twojego domu :mrgreen:
[email protected]
Has thanked: 18 times
Been thanked: 26 times

klew wrote: Sun Oct 12, 2025 5:43 pm W zasadzie można przykłady zdublować i zrobić osobne dla Arduino, osobne dla ESP.
Jeśli można tam dalej zagnieżdżać, to można też wydzielić przykłady z termometrami, sterowaniem, falownikami itp.

Jeśli ktoś chciałby pomóc to wrzućcie PR na GitHub i będziemy działać. Tylko proponuję krok po kroku (najpierw katalogi, potem przerobić jeden przykład na dwa warianty, potem reszta). Wtedy w PR i tutaj omówimy sobie różne pomysły i wspólnie temat posprzątamy.
Mogę spróbować, zgadzam się, że katalogi pierwsze, ale oczywiście wole się najpierw pobawić kodem :D

Katalogi:
examples/arduino_mega/wszystko co jest
examples/esp32/wszystko co jest i będziemy zmieniać później
?

A co, do WebInterface:
dodać configButton , np 5 x boot, ustawić timeout na wyjście z trybu konfiguracyjnego, np. 5 min,
klew

[email protected] wrote: Sun Oct 12, 2025 5:56 pm
klew wrote: Sun Oct 12, 2025 5:43 pm W zasadzie można przykłady zdublować i zrobić osobne dla Arduino, osobne dla ESP.

Mogę spróbować, zgadzam się, że katalogi pierwsze, ale oczywiście wole się najpierw pobawić kodem :D

Katalogi:
examples/arduino_mega/wszystko co jest
examples/esp32/wszystko co jest i będziemy zmieniać później
?

A co, do WebInterface:
dodać configButton , np 5 x boot, ustawić timeout na wyjście z trybu konfiguracyjnego, np. 5 min,
Do Arduino mega - tylko przykłady bez webserver.
W pierwszym kroku można przenieść wszystkie przykłady do folderu esp (bez podziału na 32 i 8266)b- poleceniem git mv - dzięki temu przeniesie się historia zmian w git.
Do Arduino już trzeba zrobić kopię (zwykłą i dodać pliki do gita)
klew

Jeśli nie znasz git/GitHub , to wrzuć ten opis do np chatgpt i poda komendy albo jak to zrobić w wybranym przez Ciebie środowisku
[email protected]
Has thanked: 18 times
Been thanked: 26 times

klew wrote: Sun Oct 12, 2025 6:29 pm Jeśli nie znasz git/GitHub , to wrzuć ten opis do np chatgpt i poda komendy albo jak to zrobić w wybranym przez Ciebie środowisku
Pracuję na gicie na co dzień, więc raczej sobie poradzę :)
zzrr
Has thanked: 76 times
Been thanked: 119 times

GIT jest super jak się na nim pracuje. Jak się używa doraźnie można nie źle namieszać. Coś o tym wiem. Kiedyś mi musiał kuzyn kod odkopywać. Ale plus taki dla GITa że wszystko da się naprawić i wszystko przywrócić :-) Też korzystam z GIT ale boję się go :lol:
Zmiany w Examples to super kierunek na przeciw takim "dłubaczom" DIY za którego i siebie uważam.
Oby tylko ta idea nie upadła.
klew

[email protected] wrote: Sun Oct 12, 2025 6:52 pm
klew wrote: Sun Oct 12, 2025 6:29 pm Jeśli nie znasz git/GitHub , to wrzuć ten opis do np chatgpt i poda komendy albo jak to zrobić w wybranym przez Ciebie środowisku
No to git :)
klew

zzrr wrote: Sun Oct 12, 2025 7:20 pm GIT jest super jak się na nim pracuje. Jak się używa doraźnie można nie źle namieszać. Coś o tym wiem. Kiedyś mi musiał kuzyn kod odkopywać. Ale plus taki dla GITa że wszystko da się naprawić i wszystko przywrócić :-) Też korzystam z GIT ale boję się go :lol:
Zmiany w Examples to super kierunek na przeciw takim "dłubaczom" DIY za którego i siebie uważam.
Oby tylko ta idea nie upadła.
Proponuję dołączyć do tego ruchu :).
Można też dostawać własne przykłady. Tylko zanim się napracujesz, to napisz co i jak chcesz zrobić, aby skonsultować pomysł
kurus

[email protected] wrote: Sun Oct 12, 2025 4:39 pm
Zibi_007 wrote: Sun Oct 12, 2025 4:21 pm
kurus wrote: Sun Oct 12, 2025 2:55 pm Mam rozumieć że, gg już umarło? Bez aktualizacja jest od lutego, mega szkoda bo bardzo chętnie korzystałem i wspierałem projekt..
Z rozmów podczas spotkań on-line wynika, że (przynajmniej na razie) musimy nauczyć się radzić sobie sami...
Samo GG można budować lokalnie i to się da ogarnąć. ale jak na pierwszym spotkaniu pytałem o źródła buildera tak do dziś cisza, a niestety budowanie pod nowe boardy jest w builderze więc tyle z moich dobrych chęci...
No chyba że zdarzy się cud
Byłoby wspaniale jakby gg wróciło do żywych, bo o ile obecnie działa ok to im dalej tym bardziej gg będzie nieaktualne.. a podejrzewam że, wpłynęło ono mocno na rozwój całej supli
Zibi_007
Has thanked: 10 times
Been thanked: 31 times

klew wrote: Sun Oct 12, 2025 8:03 pm
[email protected] wrote: Sun Oct 12, 2025 6:52 pm
No to git :)
Jak ja Wam zazdroszczę. Serio. To jedna z rzeczy (Github), które odkładam "na później". I zawsze są ważniejsze sprawy. A to rzeczywiście dobre narzędzie patrząc po opisach i po tym co ludzie w nim robią. Moje umiejętności ograniczają się do przeglądania, pobrania kodu i kompilacji go lokalnie, a szkoda :( Ciągle sobie obiecuję, że do tego siądę. Szykuje mi się trochę wolnego na początku przyszłego roku, więc może się w końcu zmobilizuję. A za Was trzymam kciuki i wspieram całym sercem (bo inaczej nie potrafię)...
Image Wiesz, że Supla obsługuje Zigbee? Wstąp do Klubu Promila: https://forum.supla.org/viewtopic.php?t=18018
Image Szukasz nowego GG? Jest tutaj: https://forum.supla.org/viewtopic.php?t=18036

Return to “supla-dev”