SUPLA Scripts

Awatar użytkownika
fracz
Posty: 1781
Rejestracja: pt paź 28, 2016 10:56 pm
Lokalizacja: Rybna

sob kwie 14, 2018 10:07 am

Chodzi o katalog docker w supla-scripts
Sibikk
Posty: 301
Rejestracja: pn lis 07, 2016 12:42 pm
Lokalizacja: Katowice

sob kwie 14, 2018 1:39 pm

Cześć i czołem.
Mam kilka problemów .
Otóż na RPI0 mam sterowanie zaworami wody ustawione jako rolety, jednak skrypt nie wykonuje poleceń na tych kanałach.
I druga sprawa, mam powiadomienie z czujnika zalania z ustawionymi akcjami, powiadomienia przychodzą tak jak trzeba ale nie pojawiają się akcje do wykonania, i teraz gdzie szukać problemu? Bo akcje są do wykonania na tych samych urządzeniach o których pisze wyżej, zasłoń (zakręć) zawór wody czy skrypty mają problem z kanałami na raspberry ? Czy mój telefon jakos blokuje- xiaomi :-)
Awatar użytkownika
fracz
Posty: 1781
Rejestracja: pt paź 28, 2016 10:56 pm
Lokalizacja: Rybna

sob kwie 14, 2018 6:31 pm

Co do rolet - w skryptach można je całkowicie tylko zasłonić bądź odsłonić, nie ma %. Ale to chyba do zaworów wystarcza? Nikt nie zgłaszał mi że rolety nie działają a sam jeszcze żadnego kanału z tą funkcją nie mam.

Powiadomienie - trudno mi powiedzieć, nie spotkałem się z tym że nie było skonfigurowanych akcji. Sprawdź na innym telefonie?
Pawele
Posty: 96
Rejestracja: wt wrz 05, 2017 5:59 pm

śr kwie 18, 2018 7:21 pm

Czy będzie możliwe ustawienie opcji otwórz/zamknij bramę w oparciu o stan czujnika zamknięcia? Obecnie w supli np. harmonogram zamknięcia bramy nie zadziała kiedy jest już zamknięta (bo to spowodowałoby odwrotny stan tzn. zamkniętą bramę skrypt otworzy..)

Mam na myśli sceny, które po określonym czasie mogą wykonać daną akcję, np scena "wracam do domu" włączy światło i otworzy bramę a za X sekund odwróci akcję (zamknie bramę, wyłączy światło), jednak jest tam opcja "otwórz/zamknij" nie rozdzielona i w przypadku kiedy brama jest otworzona - skrypt ją zamknie (a po X czasie znów otworzy..) Umożliwienie osobnego działania "otwórz" i "zamknij" w oparciu o czujnik zamknięcia byłby bardzo przydatny w Twoich skryptach i dawał nowe możliwości ;)
Sibikk
Posty: 301
Rejestracja: pn lis 07, 2016 12:42 pm
Lokalizacja: Katowice

śr kwie 18, 2018 8:04 pm

Pawele pisze:
śr kwie 18, 2018 7:21 pm
Czy będzie możliwe ustawienie opcji otwórz/zamknij bramę w oparciu o stan czujnika zamknięcia? Obecnie w supli np. harmonogram zamknięcia bramy nie zadziała kiedy jest już zamknięta (bo to spowodowałoby odwrotny stan tzn. zamkniętą bramę skrypt otworzy..)

Mam na myśli sceny, które po określonym czasie mogą wykonać daną akcję, np scena "wracam do domu" włączy światło i otworzy bramę a za X sekund odwróci akcję (zamknie bramę, wyłączy światło), jednak jest tam opcja "otwórz/zamknij" nie rozdzielona i w przypadku kiedy brama jest otworzona - skrypt ją zamknie (a po X czasie znów otworzy..) Umożliwienie osobnego działania "otwórz" i "zamknij" w oparciu o czujnik zamknięcia byłby bardzo przydatny w Twoich skryptach i dawał nowe możliwości ;)
Już możesz tak uczynić kolego, najpierw dodajesz zadania a następnie w tej samej scenie wykonaj z opóźnieniem wyłączasz/ zamykasz.
Załączniki
Przechwytywanie121a.PNG
Przechwytywanie121a.PNG (41.19 KiB) Przejrzano 1679 razy
Awatar użytkownika
fracz
Posty: 1781
Rejestracja: pt paź 28, 2016 10:56 pm
Lokalizacja: Rybna

śr kwie 18, 2018 8:34 pm

Będzie się dało to zrobić, gdy serwer będzie wspierał akcję "mądrego zamknięcia". Dziś rano o tym rozmawiałem z Przemkiem :-) https://github.com/SUPLA/supla-core/issues/56
Pawele
Posty: 96
Rejestracja: wt wrz 05, 2017 5:59 pm

czw kwie 19, 2018 8:13 am

Sibikk pisze:
śr kwie 18, 2018 8:04 pm
Pawele pisze:
śr kwie 18, 2018 7:21 pm
Czy będzie możliwe ustawienie opcji otwórz/zamknij bramę w oparciu o stan czujnika zamknięcia? Obecnie w supli np. harmonogram zamknięcia bramy nie zadziała kiedy jest już zamknięta (bo to spowodowałoby odwrotny stan tzn. zamkniętą bramę skrypt otworzy..)

Mam na myśli sceny, które po określonym czasie mogą wykonać daną akcję, np scena "wracam do domu" włączy światło i otworzy bramę a za X sekund odwróci akcję (zamknie bramę, wyłączy światło), jednak jest tam opcja "otwórz/zamknij" nie rozdzielona i w przypadku kiedy brama jest otworzona - skrypt ją zamknie (a po X czasie znów otworzy..) Umożliwienie osobnego działania "otwórz" i "zamknij" w oparciu o czujnik zamknięcia byłby bardzo przydatny w Twoich skryptach i dawał nowe możliwości ;)
Już możesz tak uczynić kolego, najpierw dodajesz zadania a następnie w tej samej scenie wykonaj z opóźnieniem wyłączasz/ zamykasz.
Tylko w przypadku bramy tak to wygląda i akcja się wykona bez względu na poprzedni stan bramy :)

@fracz Dzięki za informacje ;) W wersji 2.2 będzie możliwość wprowadzenia pośredniego czujnika co w przyszłości również może być przydatne, np. "inteligentnie" domknąć lub otworzyć do końca w przypadku jakiegoś niepowodzenia przy otwieraniu/zamykaniu.
Załączniki
brama.jpg
brama.jpg (33.38 KiB) Przejrzano 1628 razy
Sibikk
Posty: 301
Rejestracja: pn lis 07, 2016 12:42 pm
Lokalizacja: Katowice

czw kwie 19, 2018 10:26 am

@pawele zwracam honor, źle zrozumiałem zapytanie :-)
tomek.gb
Posty: 5
Rejestracja: śr lut 14, 2018 9:43 am

czw kwie 26, 2018 6:27 pm

Koledzy (szczególnie @fracz z racji autorstwa rozwiązania), mam w głowie koncepcję, ale zastanawiam się czy Supla Scripts to "pociągnie".
Plan:
1) Kupuję moduły SRW-01 do sterowania 3 roletami w salonie.
2) Kupuję Sonoff TH16, wrzucam Suplę i podłączam termometr.

Czy w skryptach dam radę ustawić taki scenariusz: w salonie rośnie temperatura (np. latem) i jeżeli osiągnie np 24 stopnie to wybrane przeze mnie rolety się zamykają, żeby uniknąć dalszego nagrzewania pomieszczenia?

Przy okazji mam jeszcze pytanie: czy w skryptach da się ustawić % zamknięcia rolet (tak jak na harmonogramach na serwerze Supla)?

<EDIT> Ok tego drugiego pytania nie było. Niedokladnie przeczytałem wątek :-)
Awatar użytkownika
fracz
Posty: 1781
Rejestracja: pt paź 28, 2016 10:56 pm
Lokalizacja: Rybna

ndz kwie 29, 2018 12:05 pm

Powinno się dać to zrobic. Ustawiasz roletę jako urządzenie chłodzące i jak jest za ciepło to Ci ja zamknie a jak zimniej to otworzy. Tylko nie wiem czy pozwoliłem na wybór rolety jako urządzenia chłodzącego... Raczej nie ale nie powinno być problemu żeby to dodać.
ODPOWIEDZ