ROW-02 - włącznik oraz współpraca z ExtaLife

Sterownik dwukanałowy
revelare

Witam, potrzebuje pomocy w ustawieniu/podłączeniu ROW-2 w dwóch przypadkach.

Pierwszy - podłączyłem ROW-2 zamiast Sonoff mini według podłączenia jak w załączniku. Podłączyłem go w zasadzie tak jak był Sonoff, tyle ze zamiast do wejścia S1 w Sonoff, włącznik podpiąłem do IN1. Problem w tym, ze w Sonoff fizyczny przycisk działał, a teraz niestety nie :(

Drugi temat - inny ROW-02 chce podłączyć do oświetlenia ogrodu. Tutaj włącznik jest juz na system Extalife ROP-21, i chciałbym go zostawić, bo ten system ma piloty. Natomiast oprócz tego chce dodać ROW-02, głównie ze względu na fakt iz ma on aplikacje w CarPlay, na czym mi zależy. Jak to podłączyć, żeby się one nie "kłóciły"?

Z góry dziękuję za pomoc!
You do not have the required permissions to view the files attached to this post.
malarz
Been thanked: 2 times

A gdzie masz podłączony drugi przewód od łącznika? Powinien być wpięty w to samo L co jest w ROW-02.

Z tym drugim ROW będzie więcej zabawy. Równolegle nie podłączysz, więc trzeba to zrobić szeregowo, tzn. raczej wyjście ROP-21 podłączyć do IN1/2 w ROW-02 (odwrotnie nie będziesz miał prawidłowego podglądu stanu w aplikacji). Tylko nie znam ROP-21, więc nie wiem czy z punktu widzenia ROP-21 da się to dobrze ogarnąć.
Próbuję przerobić pomysły na działające projekty w ArduinoIDE.
djalex
Has thanked: 2 times

malarz wrote: Sun Oct 12, 2025 4:50 pm A gdzie masz podłączony drugi przewód od łącznika? Powinien być wpięty w to samo L co jest w ROW-02.

Z tym drugim ROW będzie więcej zabawy. Równolegle nie podłączysz, więc trzeba to zrobić szeregowo, tzn. raczej wyjście ROP-21 podłączyć do IN1/2 w ROW-02 (odwrotnie nie będziesz miał prawidłowego podglądu stanu w aplikacji). Tylko nie znam ROP-21, więc nie wiem czy z punktu widzenia ROP-21 da się to dobrze ogarnąć.
ROP to jest to samo co ROW tylko ROP działa na protokole transmisji radiowej opracowanej przez Zamel a ROW działa na protokole zgodnym z WIFI. A reszta dokładnie jak piszesz: ROW trzeba wstawić między ROP i podłączony do niego odbiornik.
revelare

Bardzo dziękuję za podpowiedzi. Problem pierwszy rozwiązany. AD2 - czy schemat (mój amatorski, przepraszam nie techniczny) - będzie tak jak na zdjęciu?
You do not have the required permissions to view the files attached to this post.
djalex
Has thanked: 2 times

Prawie wszystko dobrze oprócz ROW-02 - tam już jest wyjście potencjałowe więc nic tam nie mostkujesz tylko podłączasz odbiór.
Edit: Aha, i w zależności jak masz ustawiony tryb pracy ROP to odpowiednio trzeba ustawić wejście w ROW. Najlepiej gdyby ROP był ustawiony na czasowy 1s a wejście w ROW monostabilne wtedy ROP symulowałby łącznik mono.
PS2. Na schemacie połączenie między jednym ze styków przekaźnika w ROP a wejściem IN w ROW powinno być zaznaczone kolorem czerwonym aby się zgadzało z resztą.

Return to “ZAMEL ROW-02”