vajera wrote: Mon Oct 13, 2025 7:21 pm
lukasz06 wrote: Mon Oct 13, 2025 6:55 pm
vajera wrote: Mon Oct 13, 2025 4:36 pm
Wersja
0.9.88-13/10/2025 wprowadza dodatkową flagę -
TRV AUTO mode => Supla schedule/manual.
Włączenie tej flagi (przy
włączonej fladze
TRV AUTO mode => Supla schedule) powinno spowodować, że kolejne włączenia trybu automatycznego w termostacie będą naprzemiennie przełączać tryb ręczny i harmonogramu w Supla - z braku sprzętu jeszcze nie testowałem
Przyznam szczerze, że zaczynam się już w tym wszystkim gubić....
Powiem szczerze, że momentami ja również

Od samego początku staram się zachować kompatybilność nowych rozwiązań z poprzednio wdrożonymi, ale czasami daje to efekt wielopiętrowego tortu.
Bo zawsze idziesz o krok, a nawet dwa dalej niż przewidział to sam producent sprzętu

Jeśli tylko zostawiłbyś podstawową funkcjonalność, jaką oferuje urządzenie w standardzie (np. pod Tuyą), to nie byłoby problemu.
A tak mamy możliwość robienia takich rzeczy, o których w innych systemach mogą tylko pomarzyć

Dodatkowo działasz często na zasadzie impulsu. Ktoś rzuca hasło: "a dałoby się to tak i tak zrobić"? I teraz tak. Producent nie przewidział, standard nie wspiera, a @vajera: "potrzymaj mi piwo, +BWNU".
No i rośnie ten torcik, jak to sam napisałeś.
Czy to źle? Nie! To dobrze!
Ale ta bramka, to do końca świata będzie wersja eksperymentalna, w ciągłym rozwoju z garstką osób, które będą potrafiły wykorzystać zaawansowane funkcje, które oferuje.
Dlatego też, już jakiś czas temu, jeszcze przed dużymi zmianami w GUI, stworzyłem sobie wersję bramki, gdzie wyrzuciłem wszystko, co zbędne i niepotrzebne w jej codziennym (roboczym) działaniu. Poleciało całe GUI, Telnet, wszystkie logi i kilka innych rzeczy nie mających wpływu na zasadnicze działanie. Wróciłem nawet do logowania w cloud bezpośrednio z kodu aplikcji (nie mam nawet webinterfeace). W efekcie mam bramkę, która w funkcjonalności i działaniu przypomina komercyjne rozwiązania z Tuya czy eWelink. Czyli dodajesz urządzenie, jeśli chcesz coś ustawić, robisz to w cloud i zapominasz. Efekt? Bramka od ponad miesiąca działa stabilnie jak skała, do tego całkiem szybko. W praktyce nie do odróżnienia jest, czy urządzenie to Supla, czy Zigbee w Supli przez bramkę. Są i wady. Urządzenie jest tylko do mojej sieci (Supli), nie ma aktualizacji, więc nowego (nieznanego jej wcześniej) sprzętu nie dodam i nawet nie wiem (patrząc na bramkę) czy działa, bo obsługa diody (wtedy jeszcze na neon pixel) też poleciała.
Przepraszam za przydługi post, ale tak tylko chciałem się podzielić swoimi spostrzeżeniami, a Łukasze dali mi do tego impuls.
A Ci, którzy przeczytali do końca, niech wiedzą, że @vajera i jego bramka, to najlepsze co przytrafiło się społeczności Supli w ostatnim roku