Nieprawidłowa historia pomiarów zużycia energii

pzygmunt
Been thanked: 59 times

Cache przeglądarki
SUPLA.... Nareszcie w domu.
LakiLuck

Witam

Nie jestem biegły w tematach Supla, a tym bardziej C++, ale mam trochę gotowców z GUI jak właśnie lczniki energii oparte na PZEM-004T oraz część urządzeń stworzonych na własne potrzeby w arduino IDE, które wykorzystują kanały supli, mi. licznik energii.

Muszę potwierdzić, że tak jak poprzednikom zdarzają mi się kosmiczne piki zużycia energii na wykresach licznika energii z PZEM, ale pojawił mi się też taki pik na wykresie gdzie tylko wykorzystuję kanał zużycia energii i na pewno nie ma to związku z urządzeniem.
Odczytuję zmienne z instalacji solarnej do Wemos D1 mini po UDP i do jej monitorowania i wizualizacji używam właśnie kanału licznika energii.

Wg moich obserwacji wynika, że takie odchyłki pojawiają się przypadkowo w momencie ponownego uruchomienia, np podczas przywracania zasilania od dostawcy energii, albo ponownego załaczenia urządzenia do sieci, ale nie darza się to za każdym razem, więc raczej musi zajść w tym samym czasie więcej okoliczności.
Nie wiem tylko jak dalej szukać przyczyny od strony Supli, bo moja wiedza jeszcze na to nie pozwala :(
klew
Has thanked: 134 times
Been thanked: 137 times

LakiLuck wrote: Tue Oct 14, 2025 7:52 am Nie wiem tylko jak dalej szukać przyczyny od strony Supli, bo moja wiedza jeszcze na to nie pozwala :(
Obsługa PZEM miała na pewno błąd, który w bibilotece poprawiałem 11 miesięcy temu:
https://github.com/SUPLA/supla-device/c ... 8028f3d7c1

Natomiast nie wiem czy do GG została wciągnięta ta poprawka. Chyba nie, ale pewności nie mam.

Błąd pojawiał się przy starcie urządzenia, więc pokrywa się to z Twoim opisem.
Najlepsze suple dla Twojego domu :mrgreen:
robertklepacki94
Has thanked: 5 times
Been thanked: 14 times

klew wrote: Tue Oct 14, 2025 8:23 am Natomiast nie wiem czy do GG została wciągnięta ta poprawka. Chyba nie, ale pewności nie mam.
GG obecnie działa na wersji SuplaDevice 24.10.04 (2024-10-18 SOP edition), także napewno nie jest uwzględniona.
Wziąłem udział w Supla Offline Party 2023
LakiLuck

Dobrze że nie rozliczam się z Tauronem wg wskazań z Supla, bo życia by mi brakło żeby uzbierać na półroczny rachunek.
You do not have the required permissions to view the files attached to this post.
klew
Has thanked: 134 times
Been thanked: 137 times

LakiLuck wrote: Tue Oct 14, 2025 9:11 am Dobrze że nie rozliczam się z Tauronem wg wskazań z Supla, bo życia by mi brakło żeby uzbierać na półroczny rachunek.
Dobrze, że nie zajmujesz się produkcją i sprzedażą liczników energetycznych, bo byś się z reklamacji nie odkopał :D :p
Najlepsze suple dla Twojego domu :mrgreen:
robertklepacki94
Has thanked: 5 times
Been thanked: 14 times

LakiLuck wrote: Tue Oct 14, 2025 9:11 am Dobrze że nie rozliczam się z Tauronem wg wskazań z Supla, bo życia by mi brakło żeby uzbierać na półroczny rachunek.
Zainwestuj w MEW-xx od Zamela i będziesz mógł się rozliczać.
Ja właśnie dzięki MEWce doszedłem że licznik od Taurona zawyża mi pobór i to sporo. Później rok czasu nie musiałem płacić za pobraną energię :D
Wziąłem udział w Supla Offline Party 2023

Return to “Pomoc”