Zabezpieczanie elektrozaczepu do drzwi

shimano73
Been thanked: 1 time

Witajcie , podłączam kolejny SBW w moim SuplaHome i taka naszła mnie zagwozdka.. Jako że mam w rozdzielni zasilacz 24V zakupiłem elektrozaczep na takie właśnie napięcie. Przeglądając oferty na portalach natknąłem się na urządzenia z wbudowaną diodą , pomyślałem że super pomysł , że nie będę musiał wpychać swojej , zawsze to jakieś ułatwienie. No i wybór padł na Elektrozaczep typu NC 10-24V AC/DC YS17NC1024ADD YOTOGI. Przyszedł , wydawało mi się że jak ma wbudowana diodę to zaciski będą spolaryzowane , a tu zonk nic nie ma , przeglądam pdf'a od producenta tam też nic w tej kwestii. No przecież to ma znaczenie gdzie plus gdzie minus podłączę , tak uczyli w szkole że dioda ma być spolaryzowana zaporowo, tego nie zmierzę miernikiem bo cewka psuje pomiar , nie mam oscyloskopu aby to sprawdzić jakąś metodą techniczną , Wydaje się że podłączenie elektrozaczepu to taki banał, ale czy na pewno ? Widzę tę diodę albo coś co ją przypomina ale oznaczenia trudno odczytać nie wiadomo gdzie anoda gdzie katoda. Nie znajdując odpowiedzi w końcu zapytałem IA jak spolaryzować ten konkretny model , w odpowiedzi dostałem :
Model YS17NC1024ADD posiada wbudowaną diodę przeciwprzepięciową, co jest dużą zaletą. Dioda ta chroni obwód zasilający (np. moduł domofonu lub przekaźnik) przed skokami napięcia, które powstają w momencie odłączania zasilania od cewki elektrozaczepu.
Ważne: Dioda przeciwprzepięciowa w elektrozaczepach AC/DC jest zazwyczaj tak podłączona, aby prawidłowo działać niezależnie od polaryzacji zasilania DC, co oznacza, że użytkownik nie musi się martwić o jej poprawne podłączenie.

No i jest to super odpowiedź dla przeciętnego majsterkowicza, , ale nie dla człowieka który ma jakieś pojęcie o elektryce ;) . Ten fragment o diodzie że jest podłączona tak aby działać niezależnie od polaryzacji , ale jak? ,Gdyby na wejściu był by mostek prostowniczy to rozumiem , wówczas polaryzacja nie miała by znaczenia ale tu jest tyko jedna dioda . Więc jak ona jest podłączona do cewki ?
W elektronice jak nie wiadomo o co chodzi to zwykle chodzi o zasilanie

Wezmę udział w Supla Offline Party 2024 :)
klew
Has thanked: 136 times
Been thanked: 137 times

Taktyczna .

Też jestem ciekaw :)
Najlepsze suple dla Twojego domu :mrgreen:
klew
Has thanked: 136 times
Been thanked: 137 times

Tam ogólnie przy 24 V to nic się nie stanie, jak sprawdzisz to metodą prób i błędów podłączając zasilanie na dwa sposoby.

Może AI tutaj coś nawymyślał. Albo ta dioda to ściema.
Najlepsze suple dla Twojego domu :mrgreen:
proxxon
Has thanked: 4 times
Been thanked: 2 times

Jeżeli to jest 10-24V AC/DC to jak tam ta dioda ma działać?
cinas
Has thanked: 3 times
Been thanked: 7 times

Nie może być diody jak masz zasilanie AC
Ale do pewności włącz szeregowo żarówkę 24V najlepiej 21W ( lub 2 żarówki 12 V połączone szeregowo ) i zasil elektrozaczep przy poprawnym podłączaniu ma zadziałać elektrozaczep, a jak jest dioda to przy błędy zasileniu dioda zadziała i zaświeci się żarówka

Return to “Ogólna dyskusja”