Dziwny??? Problem ROW-01

Sterownik jednokanałowy
piotrg

Dzień dobry,
Na początku muszę zaznaczyć, ze nie jestem specjalistą od prądu i elektryki, ale się uczę, jak mawiał klasyk "ciągle się uczę" :)
Zakupiłem sterownik ROW-01 i podłączyłem zgodnie z instrukcją do lampy i wifi. Wszystko działa jak jest podłączone testowo na biurku i do gniazdka. Aplikacja pozwala zgodnie z założeniami na włączenie i wyłączenie lampy zwenętrznej.
Niestety po podłączeniu lampy na zewnątrz sprzęt nie reaguje. Dioda nie świeci wcale. Po włączeniu przełącznika w domu prąd do sterownika dociera, ale nie reaguje.
Proszę o podpowiedzi, gdzie szukać problemu.
Pozdrawiam
robertklepacki94
Has thanked: 5 times
Been thanked: 14 times

Jeśli przełącznik odcina zasilanie ROWa to znaczy że coś jest źle podłączone.
Najlepiej wrzuć jakieś zdjęcie podłączonego modułu i zdjęcie podłączenia pod przełącznikiem w domu.
Tak będzie prościej zdiagnozować.
Wziąłem udział w Supla Offline Party 2023
Zibi_007
Has thanked: 10 times
Been thanked: 31 times

piotrg wrote: Wed Oct 15, 2025 5:09 pm Dzień dobry,
Na początku muszę zaznaczyć, ze nie jestem specjalistą od prądu i elektryki, ale się uczę, jak mawiał klasyk "ciągle się uczę" :)
Zakupiłem sterownik ROW-01 i podłączyłem zgodnie z instrukcją do lampy i wifi. Wszystko działa jak jest podłączone testowo na biurku i do gniazdka. Aplikacja pozwala zgodnie z założeniami na włączenie i wyłączenie lampy zwenętrznej.
Niestety po podłączeniu lampy na zewnątrz sprzęt nie reaguje. Dioda nie świeci wcale. Po włączeniu przełącznika w domu prąd do sterownika dociera, ale nie reaguje.
Proszę o podpowiedzi, gdzie szukać problemu.
Pozdrawiam
Problemu należy szukać tam, gdzie zawsze, czyli najpierw w podłączeniu. Jesteś pewien, że do ROW-01 przez cały czas podłączone jest napięcie?
Zerknij może na ten filmik i sprawdź wszystko jeszcze raz https://www.youtube.com/watch?v=Evd-QhzAxk4
Image Wiesz, że Supla obsługuje Zigbee? Wstąp do Klubu Promila: https://forum.supla.org/viewtopic.php?t=18018
Image Szukasz nowego GG? Jest tutaj: https://forum.supla.org/viewtopic.php?t=18036
piotrg

pobierz.jpeg
You do not have the required permissions to view the files attached to this post.
piotrg

Działa jak jest podłączony bezpośrednio do gniazdka. Jak wpinam do kabli na zewnątrz budynku (włączenie światła następuje po naciśnięciu włącznika światła) to nie działa.
robertklepacki94

@piotrg kalkulatorem to zdjęcie robiłeś ?
Ten biały przewód to zasilanie? A ta czarna skrzynka to lampa ?
piotrg

robertklepacki94 wrote: Wed Oct 15, 2025 8:48 pm @piotrg kalkulatorem to zdjęcie robiłeś ?
Bingo :D
robertklepacki94

piotrg wrote: Wed Oct 15, 2025 8:56 pm
robertklepacki94 wrote: Wed Oct 15, 2025 8:48 pm @piotrg kalkulatorem to zdjęcie robiłeś ?
Bingo :D
To masz źle podłączone.
Ten przewód zasilający to 2 czy 3 żyłowy ? Idzie bezpośrednio z przełącznika czy nie ?
piotrg

Zasilający jest dwużyłowy zarówno jak robię to "na krótko" jak i w docelowym miejscu.
Myślę, że coś jest nie tak w podłączeniu włącznika prądu bo jak zrobię na na krótko do gniazdka to wszystko normalnie działa.
Tylko że jak podłączą samą lampkę do kabli prądowych bez Zamela to wszystko normalnie działa.
[email protected]
Has thanked: 18 times
Been thanked: 26 times

piotrg wrote: Thu Oct 16, 2025 6:01 am Zasilający jest dwużyłowy zarówno jak robię to "na krótko" jak i w docelowym miejscu.
Myślę, że coś jest nie tak w podłączeniu włącznika prądu bo jak zrobię na na krótko do gniazdka to wszystko normalnie działa.
Tylko że jak podłączą samą lampkę do kabli prądowych bez Zamela to wszystko normalnie działa.
Bo na zewnątrz masz to pewnie za włącznikiem?

Return to “ZAMEL ROW-01”