Na razie aktualizacja zdalna jest w softach od 25.10.
Wszystkie urządzenia z wersją softu w stylu rok.miesiąc mogą dostać taki update, ale na razie nie robimy masówki.
Urządzenia z softem 2.7.x i 2.8..x na razie nie mają tego przygotowanego. Patrząc na ilość aktualizacji tam, na razie nie widzę sensu, aby na to poświęcać czas
v25.09
Nie nadążam albo nie ogarniam... Albo jedno i drugie.klew wrote: Fri Oct 17, 2025 8:26 am Na razie aktualizacja zdalna jest w softach od 25.10.
2.8..x na razie nie mają tego przygotowanego. Patrząc na ilość aktualizacji tam, na razie nie widzę sensu, aby na to poświęcać czas
@fracz ogłasza nowy soft na cloudzie 25.09, najnowszy soft do urządzeń 25.8.1 na GitHub, @Zibi_007 napisał że wystarczy soft 25.x , @klew twierdzi że te nowe zapowiedziane zmiany to w sofcie 25.10.
O co to chodzi? Wytłumaczy ktoś...
-
Robert Błaszczak
- Has thanked: 37 times
- Been thanked: 27 times
Zerknij sobie tu: https://updates.supla.org/
Powinno się wszystko wyjaśnić.
Pozdrawiam
Robert Błaszczak
Moja prywatna strona: www.blaszczak.pl
Robert Błaszczak
Moja prywatna strona: www.blaszczak.pl
Zaczynam rozumiećRobert Błaszczak wrote: Fri Oct 17, 2025 11:51 am Zerknij sobie tu: https://updates.supla.org/
To skoro juz zapytałem. To zapytam jeszcze coś. Czyli np. soft v25.10.01 to soft zupełnie niedostępny dla DIY tak? tzn. czy da się np w SD 25.8.1 tak przygotować kod by taka funkcjonalność była jak np właśnie aktualizacja z Clouda.?
Ja Ci napisałem, po czym poznać, że urządzenie ma ESP32 i może dostać w przyszłości taką funkcjonalność.zzrr wrote: Fri Oct 17, 2025 11:50 amNie nadążam albo nie ogarniam... Albo jedno i drugie.klew wrote: Fri Oct 17, 2025 8:26 am Na razie aktualizacja zdalna jest w softach od 25.10.
2.8..x na razie nie mają tego przygotowanego. Patrząc na ilość aktualizacji tam, na razie nie widzę sensu, aby na to poświęcać czas
@fracz ogłasza nowy soft na cloudzie 25.09, najnowszy soft do urządzeń 25.8.1 na GitHub, @Zibi_007 napisał że wystarczy soft 25.x , @klew twierdzi że te nowe zapowiedziane zmiany to w sofcie 25.10.
O co to chodzi? Wytłumaczy ktoś...
Robert podał Ci linka, jeśli masz któreś z nich, to w przyszłości możesz spodziewać się udostępnienia tej funkcji.
Wiesz, że Supla obsługuje Zigbee? Wstąp do Klubu Promila: https://forum.supla.org/viewtopic.php?t=18018
Szukasz nowego GG? Jest tutaj: https://forum.supla.org/viewtopic.php?t=18036-
klew
- Has thanked: 134 times
- Been thanked: 137 times
Ogólnie każdy komponent Supli ma swoje własne wersjonowanie. Możesz pracować na Supla Cloud 25.09, a w tle jest Supla Server 25.10. Do tego apki 25.09 i 25.09.02 (android i ios), a przy tym każde urządzenie z innym softem.zzrr wrote: Fri Oct 17, 2025 11:55 am Zaczynam rozumieć![]()
To skoro juz zapytałem. To zapytam jeszcze coś. Czyli np. soft v25.10.01 to soft zupełnie niedostępny dla DIY tak? tzn. czy da się np w SD 25.8.1 tak przygotować kod by taka funkcjonalność była jak np właśnie aktualizacja z Clouda.?
Wracając do Twojego pytania. Biblioteka SD jest cała w repozytorium. Co jakiś czas robię tam oficjalny "release", który dostaje swój tag na githubie oraz pojawia się w managerze bibiliotek Arduino IDE.
Poza tym wersję ustawiam w pliku version.h (w SD). Czasem zwiększam tam wersje bez publikowania jej w github, np. w SD może nie być żadnych zmian wtedy. Tak się dzieje często, gdy potrzbuję wydać jakiś soft do urządzeń. Dużo rzeczy związanych z komercyjnymi urządzeniami dzieje się w tle. Np. jeśli firma Foo by dziś miała dostać soft na urządzenie Bar-01, to dostałaby soft 25.10.02. Gdyby do mnie jutro napisali, że "to i to nie działa poprawnie, udostępnij nam OTA", to bym podniósł wersję w SD i w wewnętrznym kodzie dla Bar-01 wprowadził poprawki, które nie są częścią SD. Następnie wysłałbym im 25.10.03 i wrzucił na OTA.
Ostatnia część Twojego pytania chyba nie ma sensu w kontekście tego, co napisałem, albo nie rozumiem pytania
Najlepsze suple dla Twojego domu 
Jednak to chyba jest tak że to pytanie nie miało sensuklew wrote: Fri Oct 17, 2025 12:21 pm Ostatnia część Twojego pytania chyba nie ma sensu w kontekście tego, co napisałem, albo nie rozumiem pytania![]()
-
klew
- Has thanked: 134 times
- Been thanked: 137 times
Cloud udostępnia teraz przyciski "sprawdź czy jest aktualizacja" i "aktualizuj". Resztę robi urządzenie, czyli sprawdza czy dla niego jest aktualizacja i zwraca odpowiedź. Jeśli dostanie "aktualizuj" to po prostu pobiera sobie update (jeśli jest).zzrr wrote: Fri Oct 17, 2025 12:35 pmJednak to chyba jest tak że to pytanie nie miało sensuklew wrote: Fri Oct 17, 2025 12:21 pm Ostatnia część Twojego pytania chyba nie ma sensu w kontekście tego, co napisałem, albo nie rozumiem pytania![]()
Inaczej sobie wyobraziłem tą zdalną aktualizację z clouda. Ale wyszło na to że źle sobie wyobraziłem.
Oczywiście urządzenie musi wiedzieć jak robić te rzeczy. Urządzenia komercyjne mają to zaimplementowane. Ogólnie jest dostępna publicznie implementacja tego przy użyciu updates.supla.org, ale tego używamy tylko dla oficjalnych urządzeń. Jeśli ktoś by chciał to w DIY użyć, to też się da, ale trzeba te procedury odpowiednio zaimplementować i postawić swój własny serwer, który udostępni jakieś API do sprawdzania aktualziacji itp.
Najlepsze suple dla Twojego domu 
No właśnie. To już raczej powyżej poziomu mojej wiedzy w temacieklew wrote: Fri Oct 17, 2025 12:43 pm Oczywiście urządzenie musi wiedzieć jak robić te rzeczy. Urządzenia komercyjne mają to zaimplementowane. Ogólnie jest dostępna publicznie implementacja tego przy użyciu updates.supla.org, ale tego używamy tylko dla oficjalnych urządzeń. Jeśli ktoś by chciał to w DIY użyć, to też się da, ale trzeba te procedury odpowiednio zaimplementować i postawić swój własny serwer, który udostępni jakieś API do sprawdzania aktualziacji itp.
To wcale nie jest tak skomplikowane, jak wygląda. To już nawet było w GG, gdzie można było sprawdzić, czy jest nowy soft, kompilowało go zdalnie, a później urządzenie sobie pobierało i się aktualizowało. I to wszytko na ESP8266. Tyle tylko, że ze strony konfiguracyjnej.zzrr wrote: Fri Oct 17, 2025 12:47 pmNo właśnie. To już raczej powyżej poziomu mojej wiedzy w temacieklew wrote: Fri Oct 17, 2025 12:43 pm Oczywiście urządzenie musi wiedzieć jak robić te rzeczy. Urządzenia komercyjne mają to zaimplementowane. Ogólnie jest dostępna publicznie implementacja tego przy użyciu updates.supla.org, ale tego używamy tylko dla oficjalnych urządzeń. Jeśli ktoś by chciał to w DIY użyć, to też się da, ale trzeba te procedury odpowiednio zaimplementować i postawić swój własny serwer, który udostępni jakieś API do sprawdzania aktualziacji itp.![]()
W tej chwili stawiasz swój serwer, a w sofcie zaszywasz jego adres i procedurę sprawdzenia wersji, jeśli jest nowa, to idzie update. Przynajmniej w teorii. Pytanie tylko, czy dla jednego czy dwóch projektów DIY ma to sens? Aktualizacja lokalna działa tak samo dobrze.
Na dzień dzisiejszy widziałbym to tylko w bramce Zigbee, bo jest ich sporo, a nowe wersje ukazują się bardzo często.
Wiesz, że Supla obsługuje Zigbee? Wstąp do Klubu Promila: https://forum.supla.org/viewtopic.php?t=18018
Szukasz nowego GG? Jest tutaj: https://forum.supla.org/viewtopic.php?t=18036