MEW-02 ETH powiadomienia push

Smrek

Witam.
Posiadam monitor zużycia energii MEW-02 ETH.
Czy jest możliwość, a jeśli tak jak to ustawić, by w przypadku braku zasilania z sieci, z Supla przychodziło powiadomienie o braku zaniku napięcia?
Chodzi mi o to, że mam magazyn energii i przełącznik automatyczny sieć/UPS z magazynu.
Chciałbym otrzymać powiadomienie, ze nie ma zasilania zewnętrznego, by nie włączać urządzeń o dużej mocy.
Pozdrawiam
djalex
Has thanked: 2 times
Been thanked: 2 times

MEW-ką chyba tego nie ogarniesz ale mogę się mylić. Co to za przełącznik sieć/awaryjne? Może tam się da podłączyć styk pomocniczy i wtedy mógłbyś podłączyć pod ten styk dowolny moduł, przełączenie przekaźnika powiązać z reakcją wysyłąjącą powiadomienie.
cinas
Has thanked: 3 times
Been thanked: 7 times

Najlepiej wykorzystać styk pomocniczy od przełącznika sieć agregat - do jakiegoś modułu z wejściem
Jak nie ma styku pomocniczego to można zastosować mały przekaźnik na 230V lub moduł z transoptorem zasilany 230V i to również podłączamy do jakiegoś modułu z wejściami
Last edited by cinas on Fri Oct 17, 2025 10:51 am, edited 1 time in total.
pzygmunt
Been thanked: 59 times

To zależy gdzie jest MEW-ka podłączona. Jeśli nie będzie zasilana z 2 faz w momencie przełączenia na UPS to wtedy takie powiadomienie możesz wykonać ale sensowniej byłoby tak jak koledzy wyżej pisali, wykrywać przełączenie na UPS-a.
SUPLA.... Nareszcie w domu.
Smrek

Dziękuje za odpowiedzi.
Przełącznik styk agregat nie ma styków pomocniczych.
Ale tu bym się nie wpinał.
Mam skrzynkę z przekaźnikami które po zaniku napięcia z sieci przełączają na UPS,
Przekaźnik podpiął bym pod sieć, po zaniku napięcia zwiera styki i podaje na moduł zasilany z UPS. Tylko jaki moduł który by podał informacje po WiFi?
W domu Router WiFi ma osobny UPS i działa ciągle więc sygnał jest. Więc tu problemu nie ma
djalex
Has thanked: 2 times
Been thanked: 2 times

Smrek wrote: Fri Oct 17, 2025 7:06 pm Dziękuje za odpowiedzi.
Mam skrzynkę z przekaźnikami które po zaniku napięcia z sieci przełączają na UPS,
Przekaźnik podpiął bym pod sieć, po zaniku napięcia zwiera styki i podaje na moduł zasilany z UPS. Tylko jaki moduł który by podał informacje po WiFi?
W domu Router WiFi ma osobny UPS i działa ciągle więc sygnał jest. Więc tu problemu nie ma
Styki pomocnicze się dokłada jako dodatkowy moduł. Pytanie czy ten przełącznik ma taką mozliwość (co to za model dokładnie?). A z modułów albo gotowce Zamela (RNW, ROW), tańsze Shelly albo cokolwiek z wejściem i co się da osuplować
cinas
Has thanked: 3 times
Been thanked: 7 times

Smrek wrote: Fri Oct 17, 2025 7:06 pm Dziękuje za odpowiedzi.
Możesz zastosować czujnik zaniku faz np CKM-01 i masz gotowy kontroler zaniku faz z wyjściem przekaźnikowym

https://allegro.pl/oferta/zamel-modulow ... 3303707796
Smrek

Bardzo dziękuję za odpowiedzi.
Ogarnąłem podpięcie pod styki i przekaźnik.
Po zaniku faz przekaźnik się załącza.
Tylko teraz pozostaje mi moduł, który dostanie sygnał z przekaźnika i wyśle sygnał po wifi do aplikacja Np. Supla która powiadomi mnie na telefonie z systemem android. Dobrze, by powiadomienie działało nie tylko w wewnętrznej sieci WIFI ale również poza domem. Patrzyłem na Zamel Supla ROW-01 ale nie wiem czy dobrze widzę, że on tylko odbiera sygnały. Możecie polecić jakiś moduł?
klew
Has thanked: 134 times
Been thanked: 137 times

Smrek wrote: Fri Dec 05, 2025 6:02 pm Bardzo dziękuję za odpowiedzi.
Ogarnąłem podpięcie pod styki i przekaźnik.
Po zaniku faz przekaźnik się załącza.
Tylko teraz pozostaje mi moduł, który dostanie sygnał z przekaźnika i wyśle sygnał po wifi do aplikacja Np. Supla która powiadomi mnie na telefonie z systemem android. Dobrze, by powiadomienie działało nie tylko w wewnętrznej sieci WIFI ale również poza domem. Patrzyłem na Zamel Supla ROW-01 ale nie wiem czy dobrze widzę, że on tylko odbiera sygnały. Możecie polecić jakiś moduł?
Jeśli masz sygnał 230V, to możesz podłączyć do RNW-01 - on to potraktuje jak wciśnięcie przycisku. W cloud dodasz wyzwalacz akcji z powiadomieniem i gotowe

Jeśli wyjście masz bezpotencjałowe lub niskie napięcie, to daj tam INW-01. W cloud będzie czujnik binarny (możesz ustawić reakcję wysyłająca powiadomienie) lub wyzwalacz akcji i ustawić jak rnw
Najlepsze suple dla Twojego domu :mrgreen:
Smrek

Cześć.
Więc zrobiłem tak, stycznik normalnie zamknięty NC + RNW-01.
Ustawiłem w Supla powiadomienia push na opcji wciśnięcie 1x.
RNW-01 ma podane zasilanie, nawet jak wyłączą prąd w sieci, po przełączeniu na UPS.
Gdy podawane jest napięcie z sieci, stycznik jest załączony, czyli wtedy ma styki rozłączone.
Jak wyłączą prąd, stycznik się rozłączy i podaje fazę na IN1 w RNW-01.
I .....brak powiadomienia.
Jak przetestowałem, że przewodem tylko podałem krótki impuls, np dotknięcie przycisku, to powiadomienie przyszło na telefon.
Ale jak stycznik nie ma zasilania, czyli zewrze styki i poda stały sygnał czyli: "ciągłe wciśnięcie przycisku" to nie ma powiadomienia.
Żeby było powiadomienie, musi być krótki impuls na IN1, z testów które zrobiłem, impuls musi być ok 1sekundy.
Coś robię źle?
Czy to nie zadziała z tym systemem?
Zawsze można wpiąć moduł czasowy, który rozłączy sygnał na IN-1 poi np 1s ale to dodatkowy element no i ujmujące dla inteligentnego systemu:(

Return to “ZAMEL MEW-02 ETH”