Ambitnie podszedłeś do tematuZibi_007 wrote: Sat Oct 18, 2025 4:06 pm Wiesz... to Ty jesteś czarodziej Zigbee
Najpierw myślałem o tym, aby wykorzystać skanowanie sieci. Jeśli mamy PAN ID, to też mamy Extended PAN ID, które jednoznacznie identyfikują bramkę.
I teraz Extended PAN ID (64-bitowy) koordynatora często pokrywa się lub jest podobny do MAC Ethernet/Wi-Fi.
Pierwsze bajty zwykle są te same, bo to OUI (Organizationally Unique Identifier) producenta.
Na przykład u mnie:
Extended PAN ID = 40:4C:CA:5E:29:30:A6:A8
MAC bramki w routerze: 40:4C:CA:5E:29:30
No i na koniec odczytać/przypisać (przez ARP) adres IP na podstawie MAC.
Ale później odkryłem że w Arduino nie ma wbudowanego ARP skanera i trzeba by go było napisać
Nie jest to jakaś specjalna filozofia (nawet na szybko zrobiłem szkic), ale to dodatkowa robota i po przemyśleniu nie wiem, czy ma sens...
Wypróbowałem mDNS - wydaje się działać - w każdym razie GUI bramki otworzyło się po wpisaniu adresu w przeglądarkę.
I teraz tak:
W teorii każdy przekaźnik może być połączony z inną bramką - w tej chwili adres IP jest przechowywany w strukturze kanału, więc jest to możliwe.
W przypadku mDNS musimy przechować nazwę bramki, więc potrzebne jest na to miejsce w powyższej strukturze a dodatkowo każdy przekaźnik musi mieć swoją kopię, chociaż tutaj mogę dać wskaźnik do tej nazwy w strukturze kanału. Powiedzmy, że dam 11 znaków na unikalną nazwę bramki - to chyba wystarczy każdemu?