Sterowanie strefami na podstawie kilku danych wejściowych

michalf

Cześć,
Chciałbym zrobić automatyzację na zasadzie włączania części stref nie osobnym termostatem, ale w połączeniu z innymi.
Przykładowo:
Jeśli strefa 1 lub 2 są otwarte - otwórz 3 i 4 (lub alternatywnie jeśli termostaty X lub Y dają sygnał do grzania otwórz 3 i 4)
Zależy mi na tym aby część stref była otwierana z kilkoma innymi.
Czy mogę to osiągnąć? Jeśli tak w jaki sposób?

Pozdrawiam
klew
Has thanked: 134 times
Been thanked: 137 times

michalf wrote: Mon Oct 20, 2025 10:23 am Cześć,
Chciałbym zrobić automatyzację na zasadzie włączania części stref nie osobnym termostatem, ale w połączeniu z innymi.
Przykładowo:
Jeśli strefa 1 lub 2 są otwarte - otwórz 3 i 4 (lub alternatywnie jeśli termostaty X lub Y dają sygnał do grzania otwórz 3 i 4)
Zależy mi na tym aby część stref była otwierana z kilkoma innymi.
Czy mogę to osiągnąć? Jeśli tak w jaki sposób?

Pozdrawiam
Takiej "alternatywy" nie da się chyba zrobić. Możesz bardziej "na sztywno" to przypisać, czyli jeśli 1 pracuje, to 3 i 4 też (trzeba ustawić ten sam termometr główny oraz ustawić termostat nadrzędny na 1). Ale aby to było dla 1 lub 2, to nie mam pomysłu.
Nie mam też pomysłu po co takie egzotyczne ustawienie :). Mógłbyś opisać po co chcesz tak robić?
Najlepsze suple dla Twojego domu :mrgreen:
michalf

Piec mi taktuje przy zbyt małej liczbie stref otwartych i chciałbym włączać dwie w różnych przypadkach aby zapewnić odpowiednie zapotrzebowanie na moc/przepływ.
Przykładowo: gdy chcę otworzyć salon chciałbym dodatkowo otwierać łazienki, ale nie grzać pozostałych pomieszczeń. Analogicznie w sytuacji dla innego pomieszczenia (także otwierać przykładowo łazienki)
Myślałem o supla scripts ale niestety nie mogę znaleźć żadnego sensownego przykładu dla tej listwy, także będę wdzięczny jak ktoś coś ma.
PijanySmerf

Ja rozwiązałem to w ten sposób, że całkowicie odkręciłem pętle od łazienek. Dzięki temu — niezależnie od tego, która strefa się włącza — łazienki zawsze się dogrzewają. A i tak lepiej, żeby w łazienkach było cieplej. 🙂
michalf

Taka też była moja pierwsza myśl:) Aczkolwiek chciałbym zachować możliwość dogrzewania łazienek niezależnie od innych stref np w takie dni jak teraz gdy w pozostałych pomieszczeniach mam dobrą temperaturę, ale chcę podnieść tylko w łazienkach. Choć zaczynam dostrzegać że przy zwykłym sterowaniu piecem stykiem bezpotencjałowym bez modulacji mocy taki szereg różnych wymagań będzie trudno spełnić ;)
PijanySmerf

Ale to w przykładzie który napisałem właśnie tak działa , musisz mieć jedynie termostat w łazience który to da sygnał do kotla żeby grzać i wtedy grzejesz tylko łazienkę .
cinas
Has thanked: 3 times
Been thanked: 7 times

michalf wrote: Mon Oct 20, 2025 11:23 am Taka też była moja pierwsza myśl:) Aczkolwiek chciałbym zachować możliwość dogrzewania łazienek niezależnie od innych stref np w takie dni jak teraz gdy w pozostałych pomieszczeniach mam dobrą temperaturę, ale chcę podnieść tylko w łazienkach. Choć zaczynam dostrzegać że przy zwykłym sterowaniu piecem stykiem bezpotencjałowym bez modulacji mocy taki szereg różnych wymagań będzie trudno spełnić ;)
Odłącz tylko zawór zamykający grzejnik a termometr zostaw w łazience i masz gotowe

Return to “AURATON Multizone Controller / Floor Heating Controller”