Skrzynka na listy

matrix0606

mmiikk wrote: Tue Oct 14, 2025 7:36 pm
matrix0606 wrote: Sat Oct 11, 2025 6:19 pm
Pietras81 wrote: Fri Oct 10, 2025 8:00 am
Przy sofcie z gui uśpienie można sobie wsadzić. Bo jak będzie uśpiony i będzie list to nie dowiedz się nigdy o nim. Ten sposób jest dla tych co mają zasilanie przy skrzynce przy bateryjnym się nie sprawdzi.
To jak to ogarnąć na zasilaniu bat?
Osupluj bramke RF kup dowolny pasujący czujnik otwarcia RF i przyklej go w skrzynce pocztowej tak ze jej uchylanie przy wrzucaniu poczty odpali czujnik otwarcia, reszte skonfigurujesz w bramce (kod na odbiornik do przekaźnika ) i w cloud (ikona poczty pusta na off i pelna na on dla przekaznika z bramki) w reakcjach mozesz dodac powiadomienie, u mnie na malej bateryjce pastylkowej czujnik w skrzynce 20 m od domu pracuje to juz pół roku bez wymiany baterii i zawsze łapie listonosza a przypuszczam ze ma zadatki na kilkuletnia prace na jednej baterii o ile zimą jej sie nie pogorszy.
Ogólnie jak to zrobić wiem, bo już działa. Chodzi o to, że nie usypiany moduł ESP8266 zjada baterię w ciągu jednego dnia może. Usypiany nie widzi wrzucenia listu do skrzynki.
Co to ta bramka RF? Sonoff?
Vivo V21 5G 8G RAM + 4G SWAP - Funtouch OS 12 Global
MOBO - MSI B350 Tomahawk || GPU - XFX Radeon RX 6600 Speedster
CPU - Ryzen5 1400 3,2G || PSU - SPC Vero | L2 500W 80 Plus Bronze
RAM - HyperX 2x8GB 3200MHz CL16 Predator RGB
mmiikk
Has thanked: 1 time
Been thanked: 2 times

matrix0606 wrote: Sun Oct 19, 2025 5:41 pm
Ogólnie jak to zrobić wiem, bo już działa. Chodzi o to, że nie usypiany moduł ESP8266 zjada baterię w ciągu jednego dnia może. Usypiany nie widzi wrzucenia listu do skrzynki.
Co to ta bramka RF? Sonoff?
Tak SOnoff RF Bridge
george1255
Has thanked: 12 times
Been thanked: 7 times

mmiikk wrote: Sun Oct 19, 2025 12:15 pm
george1255 wrote: Sat Oct 18, 2025 11:05 am a macie zastosowane czujniki otwarcia okna/drzwi do takiej zwyklej skrzynki na listy?
jak macie to zamontowane?
Najzwyklejsze z ali za 15 zł (z ali maiłem 2 czujniki z niebieską diodą generujący oddzielenie kody dla otwarcia i zamknięcia, i z czerwoną diodą trochę mniejszy wysyłający kod tylko przy otwarciu (odchyleniu klapki), ostatecznie wykorzystałem ten reagujacy tylko na otwarcie bo był mniejszy. Teraz obudwe bym zrobił hermetyczną w druku 3d ale jak montowałem to jeszcze nie miałem drukarki 3d więc okręciłem czarną folią stretch i tasmą izolacyjną dla ochrony przed deszczem, i przykleiłem na zewnątrz koło klapki taśmą dwustronną, a magnes na klapce i tak zostało do dzisiaj i działa. Początkowo miałem to robić w środku skrzynki ale tam nie było płaszczyzn które by to dobrze trzymały a moa furtkla gdzioe jest skrzynka jest i tak na uboczu i nikt tego nie odkleja. Odchylenie klapki z magnesem zmienia stan czujnika i mam odbrór kodu w bramce rf, dalej jak już pisałem wizualizacja w apce jako przekaznik włączony z ikoną listu w skrzynce pocztowej. Jak wyjmę listy w apce wyłączam przekaźnik od poczty co wizualizuję ikoną pustej skrzynki. Nie chciałem podwójnego automatu (resetującego ikonę przy otwarciu z klucza skrzynki) bo nie tylko ja wyciągam listy a chciałem zawsze wiedzieć czy by listonosz dlatego reset robię ręcznei z apki.
Tutaj przykładowy czujnik: https://pl.aliexpress.com/item/10050060 ... in_prod%3A
no ja mam wlasnie te czujniki z ali po 15zl. Bardziej szukam inspiracji jak to w skrzynce zamontować, takiej zwyklej wiszącej na furtce. Skrzynka dość spora
bokk
Has thanked: 7 times
Been thanked: 25 times

Ja zamontowałem wewnątrz skrzynki listwę plastikową (chyba jakiś kawałek karnisza plastikowego) i do niego miałem zamocowane czujniki a na ruchomych klapkach przyklejony były magnesy neodymowe takie pastylki chyba 15 mm i grubość 1 mm. Obecnie zmienione na włączniki krańcowe.
You do not have the required permissions to view the files attached to this post.

Return to “Pomoc”