SRW sterowanie żaluzjami / podwójnymi roletami

roolf

Cześć wszystkim,
mam dwa pytania:
1) czy zwykły SRW-01 poradzi sobie z żaluzjami?
2) czy można jednym srw sterować dwoma żaluzjami/roletami na raz? Tzn. zmostkować wyjścia na roletę. Nie chcę nigdy sterować dwoma osobno. Rolety są identyczne np. w oknach dachowych.
Będę wdzięczny za poradę. Pozdrawiam
RomanG
Has thanked: 26 times
Been thanked: 7 times

Odpowiem tak;
- ad 1, moim zdaniem - tak, ale temat sterowania żaluzjami najlepiej wyjaśni kolega @klew, więc lepiej poczekać na jego odpowiedź :) ,
- ad 2, nie można podłączać kilku rolet do jednego wyjścia sterownika, bo można uszkodzić albo jedno, albo( i) drugie. To jest reguła, a jak wiadomo - w takim przypadku mogą występować wyjątki. Są one rzadkie, więc nie warto się nimi zajmować. Jakimś rozwiązaniem mogłoby być zastosowanie przekaźników ("kierunkowych") dla każdej rolety (czyli po dwa na każdą).
klew
Has thanked: 134 times
Been thanked: 137 times

SRW-01 i SRW-02m sobie dobrze poradzą z żaluzjami fasadowymi.
mSRW-01 sobie lepiej poradzi z żaluzjami fasadowymi
Najlepsze suple dla Twojego domu :mrgreen:
YoMan
Has thanked: 3 times
Been thanked: 3 times

roolf wrote: Tue Oct 21, 2025 1:32 pm 2) czy można jednym srw sterować dwoma żaluzjami/roletami na raz? Tzn. zmostkować wyjścia na roletę. Nie chcę nigdy sterować dwoma osobno. Rolety są identyczne np. w oknach dachowych.
Będę wdzięczny za poradę. Pozdrawiam
Teoretycznie można, w praktyce odradzam. Prędkości silników czasami się rozjeżdżają. Lepiej dwa sterowniki i wspólne sterowanie ogarnąć np. reakcją kopiującą stan kanału. Ewentualnie inne rozwiązanie w zależności od koncepcji
YoMan

Dziękuję Wam za odpowiedzi. Nie jestem jeszcze pewien co to co oznacza lepiej radzić z żaluzjami w przypadku msrw :) Ale może po prostu kupię po jednym i przetestuję. Szukam rozwiązania optymalizacji kosztu, skoro nie uda się jednego sterownika na dwie żaluzje to może chociaż srw zamiast msrw :D
RomanG
Has thanked: 26 times
Been thanked: 7 times

Przepraszam Cię @YoMan, ale według mnie ( ;) ) powinniśmy trzymać się zasady, że nie wolno podłączać więcej niż jedną roletę do jednego sterownika.
Nie ma dwóch jednakowych rolet, bo zawsze będą się różnić mimo, że zaprojektowane i wykonane są identycznie (bo, to tylko teoria). W praktyce zawsze się różnią elektrycznie, mechanicznie, a przede wszystkim montażem i warunkami pracy; jedna może mieć inny opór mechaniczny i np. prędzej (później) zakończy ruch.
Ta różnica czasu pracy powoduje problem.
Nie wiem (!), czy próba "zgrania czasów" różnych rolet nie pogorszy jeszcze bardziej sytuacji ze względu na "stany (jeszcze bardziej) nieustalone". Teoretyzuję ( :) ), ale widziałem (i usuwałem) efekty takiego podłączenia i na tym też bazuję
Nie będę się rozpisywał, bo ... nie wiem, czy dobrze to opiszę :) , więc wkleję "zrzut" z wyjaśnieniem.
Dotyczy to także wielu innych modeli rolet - nie tylko tego producenta. Nie twierdzę, że wszystkich, ale na pewno zdecydowanej większości tych - znajdujących się w sprzedaży.
Pisząc to, przeczytałem ostatni post @roolf i jeżeli mogę doradzić, to mSRW ma pomiar (detekcję) prądu i "sam się kalibruje" według niego (tego prądu :lol: ). Powoduje to, że pozycja rolety jest bardziej precyzyjna. Tu @klew może więcej (lepiej wytłumaczyć) dopowiedzieć.
@YoMan, jeszcze raz przepraszam, ale chciałem napisać, jak uważam na podstawie znanej mi teorii i skromnej (bardzo) praktyki. :)
You do not have the required permissions to view the files attached to this post.

Return to “Pomoc”