Przyciski, guziki, kontrolery scen - zgłoszenia, uwagi, pomysły [bramka ZigBee]

Moderator: vajera

vajera
Has thanked: 291 times
Been thanked: 161 times

robertklepacki94 wrote: Tue Oct 21, 2025 7:37 pm Cześć
@vajera powiedz proszę czy jak dodam do bramki pilota do scen z 4 przyciskami to zapewne doda się 12 przekaźników, i jak np. w cloud usunę przekaźniki odpowiedzialne za podwójne kliknięcie(bo raczej nie będę ich używał) to nie będzie jakiegoś konfliktu?

Lubię ogólnie trzymać porządek w urządzeniach i wolał bym je usunąć niż wyłączyć z obsługi.
Te przekaźniki są odtwarzane przez bramkę przy każdym uruchomieniu, więc jak usuniesz je w Cloud (a możesz to zrobić???), to pojawią się z powrotem po restarcie bramki.

Musisz je usuwać po kolei z bramki (Zigbee channels -> Remove channel) i wtedy z Cloud (bo będzie konflikt).

P.S. przy okazji przypomnę się o pomyśle AT, może do tych standardowych pilotów z przyciskami dodawać jeden kanał przekaźnika i do niego 3 akcje jako AT, a do tych niestandardowych zostawić osobne VR do korzystania z reakcji?

Dzięki:)
Pamietam o AT, ale @klew miał jakiś pomysł na nazwy, wiec grzecznie czekam i przypominam się przy okazji ;)
Bramka Zigbee <=> SUPLA
Więcej informacji tutaj:
https://forum.supla.org/viewforum.php?f=127
FAQ https://forum.supla.org/viewtopic.php?t=17277
Zibi_007
Has thanked: 10 times
Been thanked: 31 times

robertklepacki94 wrote: Tue Oct 21, 2025 7:37 pm Cześć
@vajera powiedz proszę czy jak dodam do bramki pilota do scen z 4 przyciskami to zapewne doda się 12 przekaźników, i jak np. w cloud usunę przekaźniki odpowiedzialne za podwójne kliknięcie(bo raczej nie będę ich używał) to nie będzie jakiegoś konfliktu?

Lubię ogólnie trzymać porządek w urządzeniach i wolał bym je usunąć niż wyłączyć z obsługi.

P.S. przy okazji przypomnę się o pomyśle AT, może do tych standardowych pilotów z przyciskami dodawać jeden kanał przekaźnika i do niego 3 akcje jako AT, a do tych niestandardowych zostawić osobne VR do korzystania z reakcji?

Dzięki:)
Ja bym ukrył w cloud, ale jak usuniesz, to nie będzie żadnego konfliktu. Sam taki wielokrotnie robiłem. Jedynie ponowne parowanie doda je na nowo.
Image Wiesz, że Supla obsługuje Zigbee? Wstąp do Klubu Promila: https://forum.supla.org/viewtopic.php?t=18018
Image Szukasz nowego GG? Jest tutaj: https://forum.supla.org/viewtopic.php?t=18036
robertklepacki94
Has thanked: 5 times
Been thanked: 14 times

vajera wrote: Tue Oct 21, 2025 7:49 pm Pamietam o AT, ale @klew miał jakiś pomysł na nazwy, wiec grzecznie czekam i przypominam się przy okazji ;)
@klew przypominamy się :D
Wziąłem udział w Supla Offline Party 2023
klew
Has thanked: 136 times
Been thanked: 137 times

robertklepacki94 wrote: Tue Oct 21, 2025 8:30 pm
vajera wrote: Tue Oct 21, 2025 7:49 pm Pamietam o AT, ale @klew miał jakiś pomysł na nazwy, wiec grzecznie czekam i przypominam się przy okazji ;)
Nie wiem czy dobrze pamiętam, ale wydaje mi się że tamten temat gdzieś utknął. Na pewno pytałem o rodzaje wyzwalaczy i potem dopytywałem czy dobrze interpretuję nazwy akcji z z2s.
No i jest temat aby dodać ikonki na typy przycisków (Play, itd). Nazwy można setCaption ustawiać
Najlepsze suple dla Twojego domu :mrgreen:
robertklepacki94

klew wrote: Tue Oct 21, 2025 8:40 pm
robertklepacki94 wrote: Tue Oct 21, 2025 8:30 pm
Nie wiem czy dobrze pamiętam, ale wydaje mi się że tamten temat gdzieś utknął. Na pewno pytałem o rodzaje wyzwalaczy i potem dopytywałem czy dobrze interpretuję nazwy akcji z z2s.
No i jest temat aby dodać ikonki na typy przycisków (Play, itd). Nazwy można setCaption ustawiać
Tu o tym pisałeś😃( dla przypomnienia oczywiście)
viewtopic.php?p=213091#p213091
vajera
Has thanked: 291 times
Been thanked: 161 times

klew wrote: Tue Oct 21, 2025 8:40 pm Nie wiem czy dobrze pamiętam, ale wydaje mi się że tamten temat gdzieś utknął. Na pewno pytałem o rodzaje wyzwalaczy i potem dopytywałem czy dobrze interpretuję nazwy akcji z z2s.
@klew nakieruj mnie proszę - dodałem w kodzie testowo:

Code: Select all

auto at1 = new Supla::Control::ActionTrigger();
at1->getChannel()->setChannelNumber(111);
at1->setInitialCaption("TEST AT");
W Cloud pojawił się ten ActionTrigger z powyższą nazwą i to by było na tyle. Co mam dopisać, żeby stał się użyteczny, tak jak ma to miejsce w przypadku VirtualRelay?

EDIT Już wiem:

[oode]
at1->getChannel()->setActionTriggerCaps(SUPLA_ACTION_CAP_HOLD);
[/code]
Bramka Zigbee <=> SUPLA
Więcej informacji tutaj:
https://forum.supla.org/viewforum.php?f=127
FAQ https://forum.supla.org/viewtopic.php?t=17277
robertklepacki94

Cześć, czy kożysta ktoś z takiego pilota do scen ?
Mam dziwne wrażenie że kiedy go nie używam np. godzinę i chce zapalić światło to pierwsze kliknięcie nie zawsze zostaje rozpoznane, tak jak by trzeba było wybudzić pilota?
Poprostu pomimo ustawienia reakcji na przycisku PRESSED nie zawsze on łapie, zasięg pilota raczej jest dobry bo wszytko leży jeszcze na biurku obok siebie.
Zrzut ekranu 2025-10-27 101118.png
You do not have the required permissions to view the files attached to this post.
[email protected]
Has thanked: 18 times
Been thanked: 26 times

robertklepacki94 wrote: Mon Oct 27, 2025 9:12 am Cześć, czy kożysta ktoś z takiego pilota do scen ?
Mam dziwne wrażenie że kiedy go nie używam np. godzinę i chce zapalić światło to pierwsze kliknięcie nie zawsze zostaje rozpoznane, tak jak by trzeba było wybudzić pilota?
Poprostu pomimo ustawienia reakcji na przycisku PRESSED nie zawsze on łapie, zasięg pilota raczej jest dobry bo wszytko leży jeszcze na biurku obok siebie.
MOES czy jakiejś innej firmy?
Ja mam MOES to problem był w drugą stronę, że wysyłał echa i klikał kilka razy, przez to jest debounce time konfigurowalny.

A co widzisz w logach, bo to pewnie odpowie na Twoje pytanie
robertklepacki94

[email protected] wrote: Mon Oct 27, 2025 9:26 am
robertklepacki94 wrote: Mon Oct 27, 2025 9:12 am Cześć, czy kożysta ktoś z takiego pilota do scen ?
MOES czy jakiejś innej firmy?
Ja mam MOES to problem był w drugą stronę, że wysyłał echa i klikał kilka razy, przez to jest debounce time konfigurowalny.

A co widzisz w logach, bo to pewnie odpowie na Twoje pytanie
Co do firmy to nie mam pojecia przyszedł w białym kartoniku z napisem Scene Switch, na płytce ma oznaczania ZG-101ZS
W bramce zgłasza się jako Manufacturer name _TZ3000_wkai4ga5 | model ID TS0044
Dodatkowo zauważyłem że przy restarcie wykonuje mi wszytkie przypisane akcje, czyli jak mam pod przyciskiem 4 ustawione zamyaknie wszystkich rolet, to wszystkie jadą na dół, można to jakoś obejść ?

P.S. logi mogę zebrać najszybciej w piątek :(
Zibi_007
Has thanked: 10 times
Been thanked: 31 times

Tak, to normalne. Nawet Chińczyk w instrukcji i odpowiedziach na pytania pod aukcją o tym pisał. Marudził coś o kondensator, naładowaniu, rozładowaniu etc. U mnie czasem (ale bardzo rzadko), jeśli nie używam cały dzień, to się potrafi przydarzyć. Jest też taka wersja tego pilota, która ma 4 miejsca na baterie. 2 na CR2016(25) i dwa na CR2032. Podobno jak się obsadzi wszystkie cztery, to problem znika całkowicie. Nie wiem czy działa, bo nie próbowałem, ale wiem, że działa nawet na jednej CR2016 i to ponad pół roku :lol:
Image Wiesz, że Supla obsługuje Zigbee? Wstąp do Klubu Promila: https://forum.supla.org/viewtopic.php?t=18018
Image Szukasz nowego GG? Jest tutaj: https://forum.supla.org/viewtopic.php?t=18036

Return to “Bramka ZigBee”