Brak napięcia

Walko

Witajcie,
Proszę o pomoc, chciałem samodzielnie podłączyć urządzenie i małe fiasko.
Nie mam napięcia na zaciskach 11/14. Przekaźnik pracuje, słuchać pstryknięcie urządzenie nie startuje.
Chciałem podłączyć urządzenie max poboru to 12A.
Do L podłączyłem brazowy z napięciem, N niebieski neutralny, 11 i 14 podpiąłem tak samo 11-L, 14-N.
djalex
Has thanked: 2 times
Been thanked: 2 times

Brak słów. Zwarcie zrobiłeś. I już nic samodzielnie nie podłączaj tylko wołaj fachowca. A na 11/14 jest styk przekaźnika i tam nie ma żadnego napięcia co podasz na 11 lub 14 to po zwarciu styków pojawi sie odpowiednio na 14 lub 11
Last edited by djalex on Wed Oct 22, 2025 2:11 pm, edited 1 time in total.
klew
Has thanked: 134 times
Been thanked: 137 times

Zwarcia pewnie nie zrobił, bo by zauważył. Pewnie L i N z odbiornika zostały tu podłączone.
Najlepsze suple dla Twojego domu :mrgreen:
djalex

klew wrote: Wed Oct 22, 2025 2:10 pm Zwarcia pewnie nie zrobił, bo by zauważył. Pewnie L i N z odbiornika zostały tu podłączone.
No racja, jak z odbiornika który nie był podłączony do zasilania to nie ma zwarcia.
djalex

Walko wrote: Wed Oct 22, 2025 1:58 pm Witajcie,
Nie mam napięcia na zaciskach 11/14. Przekaźnik pracuje, słuchać pstryknięcie urządzenie nie startuje.
Do L podłączyłem brazowy z napięciem, N niebieski neutralny, 11 i 14 podpiąłem tak samo 11-L, 14-N.
Do czego to chcesz podłączyć?
zzrr
Has thanked: 76 times
Been thanked: 119 times

djalex wrote: Wed Oct 22, 2025 2:03 pm Brak słów...
No inaczej się tego ująć nie da. :lol:

@Walko, chłopie to fakt że czasami trzeba podejmować wyzwania i pewne rzeczy samemu próbować zrobić bo są i tacy fachowcy to potrafią tylko fachowo kasę wyciągać. Ale próba pomocy Tobie tutaj to po tym co napisałeś to jest trochę jak by niebezpieczna. Nie wiem czy ktoś z forumowiczów tutaj chciałby żeby Ci się stała krzywda jakaś. Można oczywiście powiedzieć CI jak podłączyć odpowiednie przewody patrząc nawet na same opisy z obudowy. Ale naprawdę nie masz nikogo kto by Ci chociaż na początku pokazał, wytłumaczył co jaki symbol na obudowie oznacza, ewentualnie przy Tobie podłączył?
https://portalelektryka.pl/akademia-ele ... -3646.html
Zapoznaj się z tym, poszukaj podobnych tematów. 12A to nie mało. Tylko naprawdę posłuchaj dobrej rady. Niczego nie podłączaj na zasadzie "może tak zadziała" a właśnie to zrobiłeś. Jak pracujesz z napięciem 230V to masz znać chociaż podstawy. Inaczej możesz zrobić krzywdę sobie albo komuś. Jak będziesz już wiedział czym się różni L od N, jakie są skutki porażenia prądem, jakie efekty towarzyszą zwarciom jeśli jest brak zabezpieczenia prądowego czy różnicowego itp. to wróć do nas a masz jak w banku że Ci tu ktoś udzieli pomocy co do rozwiązań już bardziej wchodzących w tematy SUPLI.
Walko

Bardzo dziękuję za wszelkie wyniosłe porady, a jak sobie już użyjecie, to może ktoś mi to wytłumaczy.
Więcej energii przeznaczyliście „gówno burzę”, zamiast merytorycznej odpowiedzi.
Ludzie co Wami? Tak bardzo „jara” Was próba poniżania innych?
Walko

djalex wrote: Wed Oct 22, 2025 2:21 pm
Walko wrote: Wed Oct 22, 2025 1:58 pm Witajcie,
Do czego to chcesz podłączyć?
Chcę monitorować klimatyzator
Zibi_007
Has thanked: 10 times
Been thanked: 31 times

Walko wrote: Wed Oct 22, 2025 6:10 pm Bardzo dziękuję za wszelkie wyniosłe porady, a jak sobie już użyjecie, to może ktoś mi to wytłumaczy.
Więcej energii przeznaczyliście „gówno burzę”, zamiast merytorycznej odpowiedzi.
Ludzie co Wami? Tak bardzo „jara” Was próba poniżania innych?
No to merytorycznie.
Praca przy instalacji elektrycznej wiąże się z kontaktem z napięciem sieciowym (zwykle 230 V).
Nieprawidłowe podłączenie przewodów, brak znajomości zasad izolacji czy uziemienia może prowadzić do:
- porażenia prądem (co może skończyć się ciężkimi obrażeniami lub śmiercią),
- poparzeń elektrycznych,
- utraty przytomności i upadku z wysokości (np. z drabiny podczas pracy).

Niepoprawne połączenie przewodów, użycie niewłaściwych przekrojów kabli czy przeciążenie obwodu może spowodować:
- przegrzewanie się przewodów,
- iskrzenie na złączach,
- zapalenie się izolacji lub innych elementów instalacji.
W konsekwencji może dojść do pożaru całego budynku.

Podłączenie wykonane niezgodnie z przepisami może:
- unieważnić gwarancję urządzenia,
- skutkować odmową odszkodowania przez ubezpieczyciela,
- prowadzić do odpowiedzialności prawnej w razie wypadku.

Specjalista elektryk potrafi:
- rozpoznać rodzaj sieci (TN-C, TN-S, TT),
- sprawdzić poprawność uziemienia,
- dokonać pomiarów napięcia i ciągłości obwodów.
Osoba bez wiedzy może nie rozpoznać usterki lub błędnie ocenić sytuację, co zwiększa ryzyko awarii i zagrożenia życia.

W razie wypadku lub pożaru spowodowanego przez nieuprawnioną osobę:
- może ona ponieść odpowiedzialność karną,
- ubezpieczyciel ma prawo odmówić wypłaty odszkodowania.

Podsumowując ten merytoryczny wywód. Podłączanie czegokolwiek do instalacji elektrycznej wymaga wiedzy technicznej, doświadczenia i uprawnień. Brak tych kompetencji stwarza realne zagrożenie życia, zdrowia i mienia.
Jeżeli doradzimy Ci co i gdzie masz podłączyć, a Ty coś znowu pomylisz, w wyniku czego doznasz np. porażenia prądem, to będziemy współodpowiedzialni. Reasumując. Poproś o pomoc fachowca.
Image Wiesz, że Supla obsługuje Zigbee? Wstąp do Klubu Promila: https://forum.supla.org/viewtopic.php?t=18018
Image Szukasz nowego GG? Jest tutaj: https://forum.supla.org/viewtopic.php?t=18036
Walko

Serdecznie wszystkim dziękuję za poświęcony czas.
Szkoda też mojego.

Uprzejmie proszę Admina o zamknięcie tematu.

Return to “ZAMEL ROW-16A”