ESP8266

slawek

Masz ją fizycznie?
Piszę się na testy... :)
TEORIA jest wtedy gdy wszystko wiemy i nic nie działa
PRAKTYKA jest wtedy gdy wszystko działa a my nie wiemy dlaczego
My łączymy teorię z praktyką czyli nic nie działa i nikt nie wie dlaczego
slawek

wojtas567 wrote:Ładnie wygląda
ale do czujnika temperatury podciągnij 5V
U mnie działają na 3,3V
wojtas567

Wiem że działają, ale 3V to dolna granica działania tego czujnika a DHT potrzebuje min 3,5V
Pozdrawiam
Wojtek
slawek

a stabilizator 3v3 można dołożyć na tym zasilaczu, bo jest miejsce i będzie luźniej.
Tylko potrzebny w mniejszej obudowie... na alledrogo niedostępny, kiedyś widziałem takie na ali... a te przetwornice pracują całkiem OK.
Espablo

a stabilizator 3v3 można dołożyć na tym zasilaczu, bo jest miejsce i będzie luźniej.
Dzięki. Schemat poprawiony. Wg tego zdjęcia znalazłem jeszcze jeden błąd zamieniony miejscami GND z +5V. Poprawiony.
converter.jpg
Stabilizator 1117, który tu zastosowałem ma inny układ wyprowadzeń:
lm1117_to252_wyprowadzenia.jpg
Udało mi się wgrać archiwum gerbera z poprawkami. Można przeglądać (po rozpakowaniu) na stronce, którą podałem wcześniej.
Supla.rar
You do not have the required permissions to view the files attached to this post.
Każde urządzenie elektryczne działa o wiele lepiej jeśli podłączysz je do prądu. :? :roll:
slawek

Proponuję też odsunąć ścieżki przekaźnika 230V od padów cewek (5V), bo są stanowczo za blisko... dobrze byłoby osiągnąć 3,5 mm albo przynajmniej 2,5...chyba, że użyjesz tego modułu tylko do sterowania niskim napięciem.
pzygmunt
Been thanked: 59 times

Masz masę rozlaną pod anteną. Sugeruję tam zrobić "okno".
Sugeruję też nie prowadzić ścieżek pod modułem i zmieniłbym 12-kę na WROOM-a.
SUPLA.... Nareszcie w domu.
Espablo

pzygmunt wrote:Masz masę rozlaną pod anteną. Sugeruję tam zrobić "okno".
Sugeruję też nie prowadzić ścieżek pod modułem i zmieniłbym 12-kę na WROOM-a.
Pisałem wcześniej, że moduł wystaje poza obrys płytki i to właśnie antena wystaje ok 5mm (ja celowo zmniejszyłem na rysunku obrys ESP-12 w okolicy anteny tak aby nie wystawał)
Przetwornica, przekaźniki oraz przyłącza do nich po włożeniu płytki do puszki są umieszczone od spodu. Natomiast moduł ESP-12, złącza czujników, przycisków oraz "serwisowe" umieszczone są od góry tak aby był do nich swobodny dostęp nawet bez wyciągania płytki z puszki. Moduł ESP nie jest niczym przysłonięty od strony zewnętrznej, a antena tym bardziej. Proponuje wrzucić pliki gerbera do wizualizacji online i poobracać sobie tą płytką, tam to fajnie widać.

Masa rozlana pod modułem ma również za zadanie "ekranowanie" modułu od przetwornicy.

WROOM-a celowo nie użyłem gdyż jest za szeroki, a jak widać zasilanie ~230V jest bardzo blisko. :roll:
No i ESP-12 jest o połowę tańszy od WROOM-a na aliexpress :shock:
Każde urządzenie elektryczne działa o wiele lepiej jeśli podłączysz je do prądu. :? :roll:
maghost

Płytka wykonana fajnie, ale i ja mam parę uwag. Może button do configa zastąpić zwykłym małym microswitchem? Nieco mniejszy od złącza ARK, a potrzeba jego stosowania moze okazać się jedno lub kilkurazowa w zyciu. Wtedy z kolei można by cofnąć ESP i wystawałoby te 2mm mniej ;)

Druga sprawa to kondensator na wyjściu. Wydaje mi się, że 10uF to za mało, gdyż po przeprowadzeniu pomiarów w trakcie szukania i łączenia się z siecią pobiera znaczne "peak'i". Za to wystarczyłyby 100uF.

Po za tym wszystko jak dla mnie idealnie
Espablo

maghost wrote:Płytka wykonana fajnie, ale i ja mam parę uwag. Może button do configa zastąpić zwykłym małym microswitchem? Nieco mniejszy od złącza ARK, a potrzeba jego stosowania moze okazać się jedno lub kilkurazowa w zyciu. Wtedy z kolei można by cofnąć ESP i wystawałoby te 2mm mniej ;)
Button do konfiga nie jest tylko do konfiga. Nie wiem czy próbowałeś uruchomić najnowszy socet firmware jest tam opcja, w której wybieramy swich lub button.
Opcja BUTTON - przytrzymanie 5s przełącza ESP w tryb AP,
Opcja SWITCH - włączanie i wyłączanie naprzemian 10 razy w czasie krótszym niż 10s, powoduje przełączenie ESP w tryb AP. Natomiast normalna praca tego przycisku to załączanie i wyłączanie przekaźnika na GPIO4. Co to daje? Podłączasz do tego zwykły wyłącznik światła w ścianie. Zwarcie styków powoduje załączenie np światła, rozwarcie - wiadomo, ale nie zawsze. Załóżmy, że załączyłeś światło zdalnie smartfonem, a button jest rozwarty. Powoduje to odwrotne działanie buttona czyli zwarcie powoduje zgaszenie światła. Na moich modułach tak to działa, jeśli się mylę to proszę mnie poprawić. Dlatego wg mnie nie może to być microswitch.
maghost wrote: Druga sprawa to kondensator na wyjściu. Wydaje mi się, że 10uF to za mało, gdyż po przeprowadzeniu pomiarów w trakcie szukania i łączenia się z siecią pobiera znaczne "peak'i". Za to wystarczyłyby 100uF.
Te 10uF było na oryginalnym schemacie tu na forum. Nie ma problemu dać większy.
maghost wrote: Po za tym wszystko jak dla mnie idealnie
Dziękuję. :D

Return to “Ogólna dyskusja”