Przyciski, guziki, kontrolery scen - zgłoszenia, uwagi, pomysły [bramka ZigBee]

Moderator: vajera

robertklepacki94
Has thanked: 5 times
Been thanked: 14 times

Zibi_007 wrote: Mon Oct 27, 2025 1:13 pm
robertklepacki94 wrote: Mon Oct 27, 2025 9:12 am Cześć, czy kożysta ktoś z takiego pilota do scen ?
Mam dziwne wrażenie że kiedy go nie używam np. godzinę i chce zapalić światło to pierwsze kliknięcie nie zawsze zostaje rozpoznane, tak jak by trzeba było wybudzić pilota?
Poprostu pomimo ustawienia reakcji na przycisku PRESSED nie zawsze on łapie, zasięg pilota raczej jest dobry bo wszytko leży jeszcze na biurku obok siebie.
Zrzut ekranu 2025-10-27 101118.png
Tak, to normalne. Nawet Chińczyk w instrukcji i odpowiedziach na pytania pod aukcją o tym pisał. Marudził coś o kondensator, naładowaniu, rozładowaniu etc. U mnie czasem (ale bardzo rzadko), jeśli nie używam cały dzień, to się potrafi przydarzyć. Jest też taka wersja tego pilota, która ma 4 miejsca na baterie. 2 na CR2016(25) i dwa na CR2032. Podobno jak się obsadzi wszystkie cztery, to problem znika całkowicie. Nie wiem czy działa, bo nie próbowałem, ale wiem, że działa nawet na jednej CR2016 i to ponad pół roku :lol:
Ja mam właśnie wersje na 4 baterie, to w weekend kupię baterie i sprawdzę.

A masz może jakiś patent na nie wykonywanie reakcji po restarcie bramki ?
Wziąłem udział w Supla Offline Party 2023
Zibi_007
Has thanked: 10 times
Been thanked: 31 times

robertklepacki94 wrote: Mon Oct 27, 2025 1:45 pm [...]
A masz może jakiś patent na nie wykonywanie reakcji po restarcie bramki ?
Chyba nie do końca rozumiem, ale podejrzewam o co chodzi.
Pewnie w reakcjach masz ustawione działanie na włącz/wyłącz.
Ja wszystkie reakcje ustawiłem na "gdy urządzenie zostanie włączone lub wyłączone" i nawet po restarcie bramki działa normalnie, więc problemu nie zauważam.
Image Wiesz, że Supla obsługuje Zigbee? Wstąp do Klubu Promila: https://forum.supla.org/viewtopic.php?t=18018
Image Szukasz nowego GG? Jest tutaj: https://forum.supla.org/viewtopic.php?t=18036
robertklepacki94

Też mam ustawione wszytko na gdy urządzenie zostanie włączone lub wyłączone. Zdażyło mi się tak dwa razy gdy bramka się resetowała po usunięciu urządzenia zigbee.
RomanG
Has thanked: 26 times
Been thanked: 7 times

Wróć do strony 28 tego wątku. Tam Łukasz (@vajera) opisuje problem z czasem debounce. Być może to też ten problem.
robertklepacki94

RomanG wrote: Mon Oct 27, 2025 3:28 pm Wróć do strony 28 tego wątku. Tam Łukasz (@vajera) opisuje problem z czasem debounce. Być może to też ten problem.
Najpierw sprawdzę zdublowanie baterii może pomoże.
U ciebie pomogła zmiana tych czasów ?
RomanG
Has thanked: 26 times
Been thanked: 7 times

Odpuściłem go sobie (przynajmniej na razie), bo według instrukcji Mistrza (!) zmieniałem ten czas reakcji, a efektów finalnie nie było. Początkowo przyciski działały haotycznie i strasznie "zamulało" działanie, a później działały, jakby nic nie było robione. Inną sprawą jest, że ten mój egzemplarz jest wyjątkowy. U Zbyszka (@Zibi_007) działa conajmniej poprawnie - jak zrozumiałem.
Jak widać, dwa takie same urządzenia, a są zupełnie inne. Dzisiaj też potwierdziłem tę teorię; trzy czujniki otwarcia okna i jeden miał dużo słabszą czułość. "C'est la vie"🤨
robertklepacki94

Ogólnie chyba jest jakiś problem z modelem TS0044, może @vajera rzuci na to okiem.
https://community.home-assistant.io/t/t ... red/475940

Polecicie w takim razie pilot do scen z 3 lub 4 przyciskami który działa dobrze ?
andras
Has thanked: 2 times
Been thanked: 4 times

[email protected]
Has thanked: 18 times
Been thanked: 26 times

robertklepacki94 wrote: Mon Oct 27, 2025 8:26 pm Ogólnie chyba jest jakiś problem z modelem TS0044, może @vajera rzuci na to okiem.
https://community.home-assistant.io/t/t ... red/475940

Polecicie w takim razie pilot do scen z 3 lub 4 przyciskami który działa dobrze ?
Wpisz "moes 4x3" w Google, kupiłem dwa i jeden służy do otwierania bram kilka razy dziennie od ponad pół roku, bakterii jeszcze nie wymieniałem
Zibi_007
Has thanked: 10 times
Been thanked: 31 times

RomanG wrote: Mon Oct 27, 2025 8:18 pm Odpuściłem go sobie (przynajmniej na razie), bo według instrukcji Mistrza (!) zmieniałem ten czas reakcji, a efektów finalnie nie było. Początkowo przyciski działały haotycznie i strasznie "zamulało" działanie, a później działały, jakby nic nie było robione. Inną sprawą jest, że ten mój egzemplarz jest wyjątkowy. U Zbyszka (@Zibi_007) działa conajmniej poprawnie - jak zrozumiałem.
Jak widać, dwa takie same urządzenia, a są zupełnie inne. Dzisiaj też potwierdziłem tę teorię; trzy czujniki otwarcia okna i jeden miał dużo słabszą czułość. "C'est la vie"🤨
Aż mi się przypomniało z moimi czujnikami otwarcia. Dokładnie to samo. Pomijam już czujniki drgań (wibracji), bo tu potrafi być dopiero loteria, mimo kupna za jednym razem od jednego sprzedawcy. W jednych 20 to maksymalna (największa) czułość, a w drugich 1. A przedstawiają się tak samo :shock:
Wracając do przycisków, to działają idealnie. Jakby było inaczej, to by mnie już rodzina wyklęła, bo używają ich na co dzień ;-) Żadnych skarg, no może na początku chcieli jakieś oznaczenia, ale stwierdziłem, że szybko się nauczą, a ja nie będę nic na to naklejał. I tak się stało. Teraz sobie chwalą wygodę, a taki przycisk koło łóżka załatwia wiele spraw (np żaluzje i oświetlenie). Z drugiej strony ten okrągły z pokrętłem i można z łózka nie wychodzić :lol:
Image Wiesz, że Supla obsługuje Zigbee? Wstąp do Klubu Promila: https://forum.supla.org/viewtopic.php?t=18018
Image Szukasz nowego GG? Jest tutaj: https://forum.supla.org/viewtopic.php?t=18036

Return to “Bramka ZigBee”