Virtual relay we własnym kodzie ESP32-C3

Alex1603

Masz całkowitą rację , sam dzisiaj zastanawiałem się czy ten awatar pasuje do supli , wczoraj analizując posty innych pomyślałem że też mógłbym dane uzupełnić . Akurat ten ma długą historię i to pozostałość z CSGO , z raczej steam . Tam pasował lepiej 😂. Może kojarzyć się z komunizmem , ruchem lewicowym albo być wyrazem buntu i siły , ale ma też aktualnie znaczenie oporu przeciw niesprawiedliwości- niekoniecznie politycznej . Rozumiem że może wywoływać negatywne emocje - da się nad tym popracować 😉. Na pewno znajdę coś odpowiedniego dla tutejszego klimatu .
*-------------- Pomysłów po sufit, czasu po kostki --------------*
*------ https://github.com/Rebel1603?tab=repositories ------*
zzrr
Has thanked: 76 times
Been thanked: 119 times

Alex1603 wrote: Wed Oct 29, 2025 9:15 am Masz całkowitą rację...
Bardzo Ci dziękuję że tak do tego podszedłeś i za szybką reakcję. Nie ukrywam że na taką odpowiedź szczerze mówiąc liczyłem bo mnie zaczynały nachodzić wyrzuty sumienia czy dobrze robiłem że Ci pomogłem :-)
A te znaczenia co opisałeś to jak najbardziej wiem, tylko że dokładnie jest tak jak sam napisałeś nie wszędzie wszystko pasuje a tym bardziej jak ktoś nie ma szansy wiedzieć o co tu z tym "biega" 👍
Edit:
Tak przy okazji... W CSGO też grałem wiele wiele lat ;)
Last edited by zzrr on Wed Oct 29, 2025 9:21 am, edited 1 time in total.
Zibi_007
Has thanked: 10 times
Been thanked: 31 times

Alex1603 wrote: Wed Oct 29, 2025 9:15 am Masz całkowitą rację , sam dzisiaj zastanawiałem się czy ten awatar pasuje do supli , wczoraj analizując posty innych pomyślałem że też mógłbym dane uzupełnić . Akurat ten ma długą historię i to pozostałość z CSGO , z raczej steam . Tam pasował lepiej 😂. Może kojarzyć się z komunizmem , ruchem lewicowym albo być wyrazem buntu i siły , ale ma też aktualnie znaczenie oporu przeciw niesprawiedliwości- niekoniecznie politycznej . Rozumiem że może wywoływać negatywne emocje - da się nad tym popracować 😉. Na pewno znajdę coś odpowiedniego dla tutejszego klimatu .
Zmień kolor czerwony na zielony i będzie OK :)
Image Wiesz, że Supla obsługuje Zigbee? Wstąp do Klubu Promila: https://forum.supla.org/viewtopic.php?t=18018
Image Szukasz nowego GG? Jest tutaj: https://forum.supla.org/viewtopic.php?t=18036
Alex1603

@zzrr
Jestem pasjonatem elektroniki od dziecka, inżynierem ale i osobą zdrowo myślącą 😉 - pewnie sam bym przyszedł na to wkrótce . Możesz liczyć na satysfakcjonującą zmianę 👌
zzrr

Alex1603 wrote: Wed Oct 29, 2025 9:55 am @zzrr
Jestem pasjonatem elektroniki od dziecka, inżynierem ale i osobą zdrowo myślącą 😉 - pewnie sam bym przyszedł na to wkrótce . Możesz liczyć na satysfakcjonującą zmianę 👌
Wyrzuty mnie zaczęły męczyć a Twoja reakcja mogła być też inna. Popadłbym w depresję i byłoby niedobrze, A tak jest wszystko jasne :P
Alex1603

Witam kolegów ,
Chciałem podziękować za pomoc - oczywiście wszystko zadziałało , muszę to teraz tylko dopracować i myślę że będzie do użycia. Miałbym wcześniej ale chciałem popracować nad tym nieszczęsnym awatarem aby już nikogo w oczy nie kłuło :lol: :lol: .
W zasadzie po zakończeniu tego tematu a jest nim oczekiwany termostat różnicowy - chciałbym go udostępnić w formie w jakiej każdy mógłby go zastosować no i tam gdzie jego należne miejsce a więc w zakładce Termostat różnicowy. Sam oczywiście będę wykonywał do niego płytkę PCB i może drukował dedykowaną obudowę 3D, na mam jeszcze kilka niewiadomych o które chciałbym zapytać :
- jeśli już uruchomię konfig w którym mogę ustawić histerezę i czas co który następuję przełączenie przekaźnika, to czy i jak mogę ustawiać histerezę co mniej niż pełny stopień, być może nie jest wymagane ale nie wiadomo , na razie kod mam taki:

Code: Select all

int32_t val1 = 0;

if (Supla::Storage::ConfigInstance()->getInt32(PARAM1, &val1))
  {
    SUPLA_LOG_DEBUG(" **** Param[%s]: %d", PARAM1, val1);
    histereza = val1;       //histereza pomiędzy Temp_out a temp_in
  }
  else
  {
    SUPLA_LOG_DEBUG(" **** Param[%s] is not set", PARAM1);
  }

int32_t val2 = 0;
  if (Supla::Storage::ConfigInstance()->getInt32(PARAM2, &val2))
  {
    SUPLA_LOG_DEBUG(" **** Param[%s]: %d", PARAM2, val2);
     meas_cycle = val2*1000;  //cykl przełaczania relay K1
  }
  else
  {
    SUPLA_LOG_DEBUG(" **** Param[%s] is not set", PARAM2);
  }
}
i mogę zmieniać co 1 stopień,
- drugie pytanie do wejścia w konfig : funkcja poniżej działa bardzo dobrze ale nigdy nie wiem kiedy zacząć 10xclick, czy można to jakoś poprawić aby np. po starcie układ czekał chwile na moje 10x click ?

// Przycisk konfiguracyjny 10x click
  auto cfgButton = new Supla::Control::Button(CONFIG_BUTTON_PIN, true, true);
  cfgButton->setMulticlickTime(800, false);
  cfgButton->addAction(Supla::TOGGLE_CONFIG_MODE, SuplaDevice, Supla::ON_CLICK_10);
- i ostatnie pytanie ale to już pewnie wyższa szkoła - czy można konfigurować w konfigu np. gdy nie potrzebuję dodatkowych funkcji jak Auto/Man , Chłodzenie<>Grzanie, On/Off i wyłączyć je w konfigu, tak aby wyłaczenie przyniosło efekt w kodzie ? czy to możliwe lub czy łatwiej zrobić dwa oddzielne modele termostatu - może nie każdy potrzebuje rozbudowanego menu- wtedy nie ma tematu
- jeśli chciałbym wygenerować poprawnie kod dla innego użytkownika, z Arduino - jak to poprawnie zrobić i utworzyć dobrego zipa (z opisem sposobu programowania czyli jeden bin albo kilka jak w GG)
To na razie moje pytania, z góry dziękuję za odpowiedź i pozdrawiam
Jeśli temat termostatu powinienem już przenieść gdzie indziej proszę o informację
You do not have the required permissions to view the files attached to this post.
lukasz06
Has thanked: 46 times
Been thanked: 21 times

Fajnie , że ruszyłeś ten temat 😉
zzrr

Alex1603 wrote: Wed Oct 29, 2025 8:46 pm ... funkcja poniżej działa bardzo dobrze ale nigdy nie wiem kiedy zacząć 10xclick, czy można to jakoś poprawić aby np. po starcie układ czekał chwile na moje 10x click ?

// Przycisk konfiguracyjny 10x click
  auto cfgButton = new Supla::Control::Button(CONFIG_BUTTON_PIN, true, true);
  cfgButton->setMulticlickTime(800, false);
  cfgButton->addAction(Supla::TOGGLE_CONFIG_MODE, SuplaDevice, Supla::ON_CLICK_10);

jak to nie wiesz kiedy zacząć? Zaczynasz kiedy chcesz. A jak masz urządzenie po pierwszym wgraniu firmware to AP się włącza automatycznie. Wtedy nie musisz wywoływać configa. Oczywiście do wersji SD < 25.8 i po czyszczonym przed wgraniem softu flashu.
Alex1603 wrote: Wed Oct 29, 2025 8:46 pm jeśli chciałbym wygenerować poprawnie kod dla innego użytkownika, z Arduino - jak to poprawnie zrobić i utworzyć dobrego zipa
Tutaj masz viewtopic.php?p=216201#p216201

A co do zmian w configu... niby wszystko jest możliwe ale tu już trzeba albo zmieniać bibliotekę albo klasy dziedziczyć albo też może być tak że się nie da w ogóle bo nie będzie grało z kanałem na cloudzie. Musiałby już się wypowiedzieć ktoś z wyższego levelu.

Co do screna... Jeśli chcesz zrobić termostat różnicowy to może dodaj jeszcze jeden termometr wirtualny na którym będziesz relayem ustawiał różnicę przy jakiej ma zadziałać.

[/quote]
Alex1603

To by tłumaczyło brak AP - nie czyszczę flasha, wgrywam po prostu jak leci , a jeśli chodzi o 10x Click to załapuje na początku po restarcie , później już nie bardzo . Z komplikowaniem kodu dam sobie może na razie spokój , jedynie jeśli by dało radę zmieniać tą histerezę co 0.1 albo 0.5 stopnia byłoby coś , nie ma to ogromnego znaczenia ale czasami lepiej porównywać coś prawie progowo . No i sprawdzę rzeczywiście generowanie binarek jak pokazałeś - dziękuję .
zzrr

Alex1603 wrote: Wed Oct 29, 2025 9:43 pm To by tłumaczyło brak AP - nie czyszczę flasha, wgrywam po prostu jak leci , a jeśli chodzi o 10x Click to załapuje na początku po restarcie , później już nie bardzo . Z komplikowaniem kodu dam sobie może na razie spokój , jedynie jeśli by dało radę zmieniać tą histerezę co 0.1 albo 0.5 stopnia byłoby coś , nie ma to ogromnego znaczenia ale czasami lepiej porównywać coś prawie progowo . No i sprawdzę rzeczywiście generowanie Bonarek jak pokazałeś - dziękuję .
Jak nie zobisz kasowania Flash to Ci wszystkie dane zostają w pamieci mikrokontrolera i sie AP nie uruchamia bo nie potrzebuje
histerezę da sie co 0,1
hvac->setTemperatureHisteresisMin(10); // 10 to 0,1 jak masz w kodzie 100 to min jakie możesz ustawiać to 1. Musi być skasowany kanał na cloudzie po zmianach
hvac->setTemperatureHisteresisMax(1000);
a 10CLK musi działać tak jak masz. No chyba że coś innego w kodzie blokuje. Może gdzieś jakiegoś Delay() wstawiłeś i zegar się gubi
Edit:
Chyba Cię w błąd wprowadziłem ale nie skłamałem ;) Podałem Ci jak ustawić histerezę ale dla HVAC a Ty robisz na termometrach więc chyba nie o to Ci chodziło. Tak w ogóle to teraz nie rozumiem już o co chodzi z tą histerezą i w czym konkretnie problem żeby była 0,1 :shock:

Return to “Pomoc”