Sonoff SV działał i przestał

robertklepacki94
Has thanked: 5 times
Been thanked: 14 times

@dydyrydy coś muszisz mieć gdzieś pomieszane, nie możliwe jest to że wymiana SV, zamiana na SBW i wymiana kontraktonów nie pomogła.
Wrzuć więcej zdjęć tutaj to może ktoś coś wyłaapie.
Ewentualnie jak masz poprowadzone przewdy do tych kontraktonów? Może się gdzieś uszkodziły itd.
Wziąłem udział w Supla Offline Party 2023
dydyrydy

Właśnie wiem, że to niemożliwe 🤯
Mam jeszcze jedną wolną parę przewodów i dzisiaj też dla testów podłączyłem dwie pary przewodów do jednego kontraktonu, ale nic to nie dało. Na mierniku przejście jest na przewodach. Tylko zastanawia mnie dlaczego na krótko, bez podłączania kontraktonów nie chce pokazywać stanu. Czy jak zmieniałem GPIO (i nic to nie dało zwierając na krótko) to oprócz resetu Sonoffa coś jeszcze powinienem robić? Hmm.
klew
Has thanked: 134 times
Been thanked: 137 times

dydyrydy wrote: Mon Oct 27, 2025 12:46 pm Właśnie wiem, że to niemożliwe 🤯
Mam jeszcze jedną wolną parę przewodów i dzisiaj też dla testów podłączyłem dwie pary przewodów do jednego kontraktonu, ale nic to nie dało. Na mierniku przejście jest na przewodach. Tylko zastanawia mnie dlaczego na krótko, bez podłączania kontraktonów nie chce pokazywać stanu. Czy jak zmieniałem GPIO (i nic to nie dało zwierając na krótko) to oprócz resetu Sonoffa coś jeszcze powinienem robić? Hmm.
A sprawdzałeś, czy nie ma zwarcia między przewodami?
Najlepsze suple dla Twojego domu :mrgreen:
dydyrydy

Tak, miernik nie pokazał zwarcia tam gdzie nie powinno go być.
Oczywiście zanim kupiłem SBW podmieniałem Sonoffy, bo ich mam duuużo 😁
uchnast.michal
Has thanked: 7 times

"Na krótko" jak zwierasz gpio i masę też nic?
Wewnętrzy pull-up nie działa to może rezystor 4R7 do 3,3v.
gpio.png
You do not have the required permissions to view the files attached to this post.
dydyrydy

Zamówiłem dzisiaj kontraktony Satel i jeszcze to przetestuję.
dydyrydy

Dobra. Udało się chyba. Znalazłem w końcu przyczynę :D
Co prawda założyłem nowy kontrakton Satel B3, ale wygląda na to, że ten dystans pod starym kontraktonem zaczął robić za magnes i dlatego nie reagował na oddalanie się drugiego kontraktonu, bo miał magnes pod sobą. Dziwne tylko , że przez poprzednie 3 lata dystans nie robił za magnes a teraz zaczął. Teraz zaczął rdzewieć i może to mu pomogło w ewolucji w magnes?
Dziękuję wszystkim za pomoc, bo w końcu rozszyfrowałem tę dręczącą mnie zagadkę ;)
You do not have the required permissions to view the files attached to this post.
klew
Has thanked: 134 times
Been thanked: 137 times

dydyrydy wrote: Thu Oct 30, 2025 10:23 am Dobra. Udało się chyba. Znalazłem w końcu przyczynę :D
Co prawda założyłem nowy kontrakton Satel B3, ale wygląda na to, że ten dystans pod starym kontraktonem zaczął robić za magnes i dlatego nie reagował na oddalanie się drugiego kontraktonu, bo miał magnes pod sobą. Dziwne tylko , że przez poprzednie 3 lata dystans nie robił za magnes a teraz zaczął. Teraz zaczął rdzewieć i może to mu pomogło w ewolucji w magnes?
Dziękuję wszystkim za pomoc, bo w końcu rozszyfrowałem tę dręczącą mnie zagadkę ;)
Każdy ferromagnetyk pod wpływem pola magnetycznego może się zmienić w magnes.
Korozja na pewno zmienia układ sił. Ale też zmiana temperatury powoduje, że taki proces może się wydarzyć łatwiej lub trudniej.
Najlepsze suple dla Twojego domu :mrgreen:
dydyrydy

Dziękuję za potwierdzenie w takim razie. I już po tej lekcji człowiek jest mądrzejszy 😊

Return to “Pomoc”