A co będzie jak będą chodzić dwa, cztery termostaty - pokaże ostatnio załączony.vajera wrote: Thu Oct 30, 2025 10:37 amKomunikat o oszczędzaniu miejsca pojawia się, stąd mój pomysł z tymi wartościami - bo tak będzie zapisywana jedna historia a nie np. 9 - szkoda miejsca na serwerze.Zibi_007 wrote: Thu Oct 30, 2025 10:29 amPomysł OK, też mi to przyszło do głowy, ale ja bym to zrobił prościej. Kolega chce tylko wiedzieć kiedy piec grzeje. Twój sposób daje mu dodatkowe info z jakiego termostatu. No i to jest słuszna koncepcjavajera wrote: Thu Oct 30, 2025 10:20 am
Albo wirtualny GPM(KPOP) i przy 9 termostatach robimy tak:
termostat nr 1 ON -> GPM dostaje wartość 11, OFF wartość 10,
termostat nr 2 ON -> GPM dostaje wartość 21, OFF wartość 20,
...
termostat nr 9 ON -> GPM dostaje wartość 91, OFF wartość 90
wtedy historia z jednego GPM pozwoli nam ogarnąć zdarzenia z większej liczby termostatów., natomiast dla informacji o samym piecu wystarczy 0/1. 1 - grzeje, 0 - nie grzeje. I tak dla każdego termostatu. Wtedy na wykresie mamy bardzo ładnie widoczne godziny włączenia i wyłączenia pieca/grzania.
Edit: dobra, doczytałem pierwszy post. Kolega chce analizować system, no to pomysł z wartościami dla każdego termostatu zrzucane na GPM jest lepszy.
Swoją drogą, czy ten komunikat przy włączaniu historii dla GPM też się pojawia? Chodzi mi o ten, który informuje, że to zabiera miejsce na serwerach i jak nie musimy, to mamy sobie darować?
To samo z wyłączaniem grzania przez termostaty, albo ustawi się 0 od razu albo po ostatnim wyłączonym.