Termostat - tryb różnicowy

Masz pomysł na funkcjonalność lub koncepcję na rozwój projektu. Opisz wszystko tutaj.
klew
Has thanked: 134 times
Been thanked: 137 times

Na razie nic się nie ruszyło w tym temacie.
Najlepsze suple dla Twojego domu :mrgreen:
lukasz06
Has thanked: 45 times
Been thanked: 21 times

A szkoda. Byłoby to dopełnienie tego projektu....
Alex1603

Witam,
ponieważ długo nie mogłem doczekać się na termostat różnicowy , postanowiłem sam go stworzyć. Dzięki pomocy kolegów z Forum udało mi się napisać program, który przy pomocy ESP32-C3 realizuje dokładnie tą funkcję której oczekiwałem. W załączniku binarki softu z opisem adresów do załadowania przy pomocy Flash_download_tool - bardzo lubię , oraz kilka fotek projektu.
W skrócie powiem jeszcze raz: układ ma porównywać dwie temperatury T1_zewn. i T2_wewn. , ja stosuję je w garażu na razie w wersji analogowej (komparator bez powiadomienia ). Jeżeli mam nastawiony tryb chłodzenie (w lecie) to jeśli T1<T2-histereza to garaż jest wentylowany wentylatorem, inaczej wentylacja wyłączona. Jeśli włączony jest tryb Grzanie (w zimie) to wentylacja włącza się jeśli na zewnątrz T1>T2+histereza, czyli jest cieplej niż w garażu, inaczej wentylacja jest wyłączona. Te dwie funkcje działają tylko w trybie Auto. Jeśli przełączymy do trybu Man to przy pomocy przełącznika Off<>On możemy wymusić stan na twardo bez porównania.
Oczywiście po wejściu w cloud każdy może sobie nazwać jak chce oraz wyłączyć niepotrzebne przełączniki (pokaż w urządzeniach klienckich) co upraszcza apkę do prostego termostatu różnicowego tylko z dwoma Temperaturami.
Po wejściu w konfig 10x GPIO ustawiamy potrzebne dane urządzenia, histerezę co 0,1°C (jako mnożnik 0,1 x nastawa co daje histerezę ) oraz czas co który następuję przełączenie przekaźnika. w pliku zip opisy GPIO, binarki i adresy pod które należy załadować pliki.
Układ wykonałem na ESP32-C3 jak na fotce.
Przygotowuję płytkę PCB , której gerbery też tu dodam - nie mam ostatnio nawyku lepić gotowych rzeczy na uniwersalnym laminacie. Najpewniej powstanie jeszcze model obudowy do druku 3D (po wykonaniu PCB).

Układ świetnie się sprawdza w obwodach centralnego ogrzewania do sterowania zaworem między piecem a bojlerem aby nie wychładzać wody w zasobniku przy stygnącym piecu (oczywiście jeśli nie ma takiej automatyki - sam kiedyś używałem i polecam).

**nie wykluczone że z powodu dodatkowych zasobów ESP32-C3 dorzucę coś jeszcze do PCB.

W razie pytań i niejasności odpowiem w wolej chwili.

Ponieważ mam sporo innych pomysłów a zacząłem dosłownie 3 dni temu pisać sam pod Suplę więc będę gromadził materiały z projektów najpewniej na GitHubie o czym również poinformuję.
You do not have the required permissions to view the files attached to this post.
Last edited by Alex1603 on Sat Nov 01, 2025 2:38 pm, edited 1 time in total.
*-------------- Pomysłów po sufit, czasu po kostki --------------*
*------ https://github.com/Rebel1603?tab=repositories ------*
lukasz06

Super! A mógłbyś wrzucić bin na zwykle esp32 ?
Maciek663
Has thanked: 1 time
Been thanked: 1 time

lukasz06 wrote: Thu Oct 30, 2025 8:40 pm Super! A mógłbyś wrzucić bin na zwykle esp32 ?
Najlepiej wrzucić kod - każdy sobie z nim zrobi co będzie chciał
Alex1603

Jasne, jeśli potrzeba mogę po południu wrzucić pojedynczy bin - w projekcie opisany "merged" od adresu 0x00000. Mogę też skompilować na inny procesor jeśli ktoś potrzebuje i wystarczy.
jeszcze pytanie @lukasz06 - co to jest zwykłe ESP - rozumiem że chodzi o ESP32 ale nie z rodziny Cx lub Sx? Gdybym potrafił jak w GG to zrobić można by było definiować konkretne piny , na razie są na sztywno . Jak w opisie zipu z softem

jeśli chodzi o source, to najchętniej aby zajął się tym ktoś profesjonalnie i zrobił to czego mi się nie udało, liczę że akywność i mój skromny wkład przyspieszy lata oczekiwany efekt w GG.
lukasz06

Alex1603 wrote: Fri Oct 31, 2025 9:00 am @lukasz06 - co to jest zwykłe ESP - rozumiem że chodzi o ESP32 ale nie z rodziny Cx lub Sx?
Dokładnie to miałem na myśli 😉
Alex1603

@lukasz06
Po powrocie z pracy wygeneruję i dorzucę jeszcze - jesli chodzi o preferencje pinów prześlij na PRIV - oczywiście zgodnie z możliwościami ESP32
zzrr
Has thanked: 76 times
Been thanked: 119 times

Alex1603 wrote: Fri Oct 31, 2025 9:00 am ....liczę że akywność i mój skromny wkład przyspieszy lata oczekiwany efekt w GG.
W GG to nie koniecznie ale dzieję się... i nie wykluczone że również trochę dzięki Twojej inicjatywie.
O to chodzi👍 Im więcej nas "dłubaczy" DIY tym lepiej.
Alex1603

Dorzucam na prośbę @lukasz06 skompilowane źródło dla klasycznego ESP32 / ESP32_Dev:
Nie jestem na 100% pewien ale LED_BUILT_IN powinno być na pinie 2, ogólnie zmieniłem bezpiecznie piny względem ESP32-C3 na :
DS18B20_PIN_1 : GPIO25
DS18B20_PIN_2 : GPIO26
RELAY_PIN : GPIO27
LED_BUILTIN : GPIO2
CONFIG_BUTTON_PIN : GPIO0
Proszę sprawdzić, ja nie mam wolnego gotowca tego typu aktualnie, w razie problemów poprawię i przetestuję.

*** przy okazji kompilacji - przestrzegam przed używaniem krótkich nazw typu T1, T2 itp. Tego typu nazwy to nazwy własne dla np. biblioteki Arduino.h -> ESP32 ; podczas kompilacji może wystąpić konflikt deklaracji typu zmiennej, więc od razu jest lepiej użyć : Temp_in, Temp_out itp.
Last edited by Alex1603 on Sat Nov 01, 2025 2:38 pm, edited 1 time in total.

Return to “Pomysły i koncepcje”