ZAMEL - ZAPROSZENIE DO TESTÓW mSBW-02 :)

Juszczenko45

Też bym chętnie potestował ale jak zwykle nie załapię sie na testy szkoda
czersi

Chętnie przetestuje.
Napęd facc D600 i 740.
Szymusss

Chętnie przetestuję 🙋🏼‍♂️
Posiadam napędy Nice Robus 600, Normstahl Magic 100 oraz furtkę z elektrozaczepem i kontaktronem (brama najeżdża na furtkę, więc kontaktron przekazuje informację o jej stanie).
Moduł podłączyłbym do wbudowanych krańcówek napędów i od razu sprawdził jego działanie przy lokalnej integracji z Home Assistantem.
Dodatkowo niedawno poprowadziłem nowe przewody do rozdzielni od bram i furtki, więc mogę przetestować również stabilność działania przy większej odległości od urządzeń.
edm
Been thanked: 2 times

Pytanie czy podłączając mSBW-02 do fabrycznych krańcówek napędu np. FAAC 740D będzie również działać prawidłowo. Na forum przewijał się ten temat przy zastosowaniu SBW-02. Kojarzę, że komuś działo lecz chyba nie jest to zalecana metoda podłączenia przez Zamel?.
Zapowiada się niezły sterownik, czekam na sprzedaż. Do pełni szczęścia brakuje mi możliwości podłączenia 1 szt. DS18B20, ale to taka moja fanaberia ;).
Wziąłem udział w Supla Offline Party 2023 :D
Mmof
Has thanked: 34 times
Been thanked: 4 times

edm wrote: Wed Oct 29, 2025 6:00 pm Pytanie czy podłączając mSBW-02 do fabrycznych krańcówek napędu np. FAAC 740D będzie również działać prawidłowo. Na forum przewijał się ten temat przy zastosowaniu SBW-02. Kojarzę, że komuś działo lecz chyba nie jest to zalecana metoda podłączenia przez Zamel?.
Zapowiada się niezły sterownik, czekam na sprzedaż. Do pełni szczęścia brakuje mi możliwości podłączenia 1 szt. DS18B20, ale to taka moja fanaberia ;).
Z tym DS18B20 to nie tylko Twoja fanaberia 😁 ostatnio w Krakowie Mirkowi też o tym wspominałem 🙂 wejścia mSBW działają dokładnie jak w w jego większej wersji (tak mi się wydaję patrząc po schemacie) z fabrycznymi wyłącznikami FAAC będą działać nie jest to zalecane bo ja w kilku przypadkach miałem zakłócenia w pracy centrali nie wiem czy jest to spowodowane że w jednych działa w drugich występujący problemy.
Last edited by Mmof on Sun Nov 02, 2025 5:39 am, edited 1 time in total.
Zapraszam na Facebook do wspólnej pomocy mniej zawansowanym użytkownikom Supla.
https://www.facebook.com/groups/suplazamel
https://www.facebook.com/groups/supladiy
https://www.facebook.com/groups/suplaauraton
LukiSpajder
Has thanked: 25 times
Been thanked: 34 times

Witam,
chętnie przetestuje :).
Praktycznie jestem gotowy na przeszczep waszego układu od zaraz, gdyż mam coś podobnego, stworzonego na DIY z softem GG.
To znaczy, mam przycisk do bramy wjazdowej w garażu połączony kablem z układem Supli w centrali bramy, do tego furtka z elektro zaczepem, również przycisk otwarcia furtki połączony kablem w garażu, do tego podłączony sygnał z domofonu, jak i z przekaźnikiem sterowanym pilotem 433 Mhz, umiejscowionym na pochwycie furtki. To wykorzystuje dwa wejścia na przyciski. Kolejne trzy wejścia to czujnik otwarcia bramy, czujnik zamknięcia bramy, czujnik otwarcia furtki. Widzę, że mSBW-02 oferuje cztery wejścia, tak więc ewentualnie zrezygnuję z jednego czujnika zamknięcia bramy (chyba, że planujecie wersje v2, w której będzie pięć wejść, byłby to sterownik idealny do realizacji tego zadania tzn. sterowanie bramą i furtką z możliwością monitorowania stanów zamknięcia/otwarcia).
Mój układ użytkuje od 3 lat, także jestem w stanie obiektywnie ocenić mSBW-02, gdyż wiem jakie funkcje powinien spełniać taki sterownik.
Czy sterownik oferuje warunkowanie z udziałem czujnik otwarcia furtki? Chodzi mi o to, że jeśli za sterujemy elektro zaczep (ustawiony czas w Cloud 10 sekund) to wiadomo, że jeżeli nie zostanie otworzona furtka w tym czasie, to elektro zaczep się zablokuje, ale jeśli furtka zostanie otworzona po wysterowaniu elektro zaczepu, to jeśli czujnik wykryje otwarcie, wtedy niech wyłączy elektro zaczep. Chodzi o to, że u mnie jak tak nie było, to po otwarciu furtki i zamknięciu, zdarzało się, że furka się otworzyła, bo zamek jej nie trzymał.
A model napędu to ElektroBim ETM-02 brama dwuskrzydłowa ,
Zaczep furtki to R4-12.20
Kontraktron furtki coś takiego Satel B3CS ( nie pamiętam czy NC czy NO)
Kontraktrony bramy jeden do sama rurka schowana w fotokomórkę na otwarciu bramy , drugi na zamknięciu to typ B-2FLF BR
Przyciski w garażu do otwierania bramy / furtki to dwa monostabilne przyciski okrągłe ,metalowe

Gotów jestem na testy :D ;)
MMarcin

Chętny na testy. Podwójny garaż brama 2x Wiśniowski. Krańcówki mam już zabudowane.
opo521b

Również chętnie przetestuje, mam ROW-02 i mSRW-02 do rolet.
Bramę otwieram na dzień dzisiejszy tylko przyciskiem w wiatrołapie.
A chętnie bym zamontował dwa kontraktony dla kanału bramy i jednen do furtki, ostatni kanał wykorzystał bym jako wyzwalacz akcji do otwirania furtki od wewnątrz.
Pozdrawiam :D
klimasstudio

Wow w końcu coś małego i zgrabnego które zmieszcze w bramie i furtce z wykorzystaniem krańcówek i kontaktronów. Można dopilnować aby furtka była zamykana. Wchodze w to !! Brama dziennie z wiele razy jest otwierana i zamykana bo mieszkają 4 rodziny, także bedzie co tesatować :) . Chętnie przetestuje w mojej bramie domowej.
Więc chodź OSUPLUJE Ci dom :mrgreen:

Druk 3D - > https://klimastech.eu.org/druk-3d
robgold

Mirku,

czy nowy mSBW-02 ma w inny sposób zaprojektowaną logikę wejść z większą histerezą aby nie wyzwolić go minimalną różnicą potencjałów jak to miało miejsce w SBW-02 ?

Jeśli tak to chętnie przetestuje jednego w mojej bramie z napędem CAME gdzie obecnie muszę stosować swój autorski optoilozator aby poprawnie przekazywać stany wejść do SBW. Mimo tego również przy specyficznych warunkach pogodowych pojawia się błędne wyzwolenie informacji o otwarciu.

Return to “Nowości”