Centrala proxima sterowanie bramą roletową sonoff dual r3 lite

Krzysztof84

Dzień Dobry mam centralę PROXIMA i sterownik roletowy SONOOFF dual r3 lite z programem SUPLI
PO otwarciu bramy pilotem nie można zamknąć z aplikacji zastartuje trochę i się zatrzymuję silnik buczy po chwili wraca do pozycji otwarcia
Działa tylko pilot albo aplikacja razem nie współpracują.
You do not have the required permissions to view the files attached to this post.
klew
Has thanked: 136 times
Been thanked: 137 times

Krzysztof84 wrote: Fri Oct 31, 2025 9:25 am Dzień Dobry mam centralę PROXIMA i sterownik roletowy SONOOFF dual r3 lite z programem SUPLI
PO otwarciu bramy pilotem nie można zamknąć z aplikacji zastartuje trochę i się zatrzymuję silnik buczy po chwili wraca do pozycji otwarcia
Działa tylko pilot albo aplikacja razem nie współpracują.
Rozumiem, że to brama, która działa jak roleta?
Czy masz tam zamontowane krańcówki?

Rozrysuj jak to wszystko razem połączyłeś.
Ogólnie nie może być tak, że dwa sterowniki podają napięcie na silnik. Jeśli już, to jeden sterownik powinien dawać sygnał do drugiego i ten drugi powinien sterować bezpośrednio silnikiem. Ale czy to jest możliwe z tymi urządzeniami, to nie mam pewności.
Najlepsze suple dla Twojego domu :mrgreen:
djalex
Has thanked: 2 times
Been thanked: 2 times

Do sterowania bramą służą sterowniki bramowe a nie roletowe. Narysuj schemat jak to podłączyłeś bo jest raczej źle i z pobieżnego obejrzenia fotek obawiam się że podłączyłeś się równolegle do silnika a bramą się steruje poprzez wejście SBS.
Robert Błaszczak
Has thanked: 37 times
Been thanked: 27 times

djalex wrote: Fri Oct 31, 2025 9:59 am Do sterowania bramą służą sterowniki bramowe a nie roletowe. Narysuj schemat jak to podłączyłeś bo jest raczej źle i z pobieżnego obejrzenia fotek obawiam się że podłączyłeś się równolegle do silnika a bramą się steruje poprzez wejście SBS.
Moim zdaniem szkoda czasu na rysowanie schematu podłączenia. Nie wolno podłączać równolegle dwóch sterowników do silnika. Autor niech się cieszy, że jeszcze silnik nie poszedł z dymem (opisywane buczenie). Omawiana PROXIMA posiada wejście KROK PO KROKU oraz wyprowadzone 24V służące właśnie do podłączenia sterownika bramowego.
Pozdrawiam
Robert Błaszczak

Moja prywatna strona: www.blaszczak.pl
klew

Robert Błaszczak wrote: Fri Oct 31, 2025 10:28 am
djalex wrote: Fri Oct 31, 2025 9:59 am Do sterowania bramą służą sterowniki bramowe a nie roletowe. Narysuj schemat jak to podłączyłeś bo jest raczej źle i z pobieżnego obejrzenia fotek obawiam się że podłączyłeś się równolegle do silnika a bramą się steruje poprzez wejście SBS.
Moim zdaniem szkoda czasu na rysowanie schematu podłączenia. Nie wolno podłączać równolegle dwóch sterowników do silnika. Autor niech się cieszy, że jeszcze silnik nie poszedł z dymem (opisywane buczenie). Omawiana PROXIMA posiada wejście KROK PO KROKU oraz wyprowadzone 24V służące właśnie do podłączenia sterownika bramowego.
Z drugiej strony, ten sterownik Proxima można potraktować jak sterownik roletowy.
Na SRW mamy tego typu podłączenia, że wyjścia 230 V ze sterownika radiowego daje się na IN-y w SRW (jako przyciski bistabilne) i w takim układzie Supla steruje bezpośrednio silnikiem, a "sterownik radiowy" jest traktowany jak przycisk.

Mamy też od jakiegoś czasu w SRW (i innych roletowych) funkcję: rolowana brama garażowa.

Natomiast przyłączam się do apelu, aby nie robić takich kombinacji samemu, bo łatwo coś uszkodzić/spalić. Takie rzeczy powinien robić ogarnięty elektryk.
djalex

Robert Błaszczak wrote: Fri Oct 31, 2025 10:28 am
Buczenie jest pewnie stąd że sterownik Proxima pewnie ma nieprzełączony przekaźnik i "próbuje" dalej otwierać a z równolegle podłączonego Sonoffa idzie napięcie na zamknięcie. Także masz rację że kolega ma szczęście że jeszcze nie spalił silnika. Przejrzałem schemat centralki i obawiam się że tam nie ma wejścia SBS, są osobne na otwieranie i na zamykanie
proxima SB.png
W tej sytuacji będzie problem z bramowym. Kolega @basmar już wspominał że w Irlandii mają takie centralki.
You do not have the required permissions to view the files attached to this post.
Krzysztof84

To jaki sterownik można podłączyć pod tą centralę działającą na Supli i jak podłączyć
Dziękuję
djalex

Krzysztof84

Rozumiem że tylko sterownik SRW będzie działał z tą centralą?
klew

Krzysztof84 wrote: Fri Oct 31, 2025 11:28 am Rozumiem że sterownik SRW będzie działał z tą centralą.
Nie wiem. Może ten Sonoff też będzie działał - nie wiem jakie on ma wejścia i czy soft, który tam masz, pozwala na odpowiednią konfigurację przycisków.

Nie wiem też jaki masz silnik i czy ma on odpowiednie krańcówki.

Przy takim podłączeniu, jak napisałem, nie będą też działać fotokomórki z Proximy (gdy będziesz sterował z Supli).

Ja się nie czuję na siłach, aby analizować czy w Twoim przypadku to się da podłączyć i jak to zrobić. Piszę tylko o potencjalnych opcjach, ale czy się tak da i czy to jest bezpieczne w Twojej sytuacji, to nie wiem.

Return to “Pomoc”