Centrala proxima sterowanie bramą roletową sonoff dual r3 lite

Robert Błaszczak
Has thanked: 37 times
Been thanked: 27 times

@Krzysztof84, odłącz całkowicie tego Sonoffa i weź kawałek przewodu, podłącz go do zacisku 24VDC. Przy zamkniętej bramie drugim końcem tego przewodu dotknij na krótko (około 0,5 sekundy) zacisku opisanego KROK PO KROKU NO. Jak brama się całkowicie otworzy to ponownie dotknij przewodem na chwilkę ten zacisk. Brama powinna się całkowicie zamknąć.

Daj znać co wyszło z tych testów. Doradzimy co dalej.
Pozdrawiam
Robert Błaszczak

Moja prywatna strona: www.blaszczak.pl
Robert Błaszczak

djalex wrote: Fri Oct 31, 2025 10:45 am Przejrzałem schemat centralki i obawiam się że tam nie ma wejścia SBS, są osobne na otwieranie i na zamykanie
proxima SB.png
Na zdjęciach załączonych przez autora tematu jest wyraźnie opisane wejście SbS. Może to jakaś nowsza wersja centralki. Wyżej opisałem, jak kolega ma przeprowadzić test, żeby mieć pewność, że to wszystko zadziała.

Manual do wersji sterownika autora tematu: https://www.proxima.pl/wp-content/uploa ... SBK-NC.pdf
Pozdrawiam
Robert Błaszczak

Krzysztof84

Działa
Otwiera się i zamyka
Robert Błaszczak

Dzięki za info.

Ja polecę Ci zakup sterownika Zamel SBW-02 oraz jednego (lub dwóch) kontaktronów SATEL (model B-3A. B-4L, B-4M).
Z podłączeniem powinieneś bez problemu sobie poradzić.
Pozdrawiam
Robert Błaszczak

Krzysztof84

Żaden z sterowników SONOOFF nie połączyć z tą centralą?
Ok będę potrzebował 2 takie zestawy mam dwie bramy.
Będę próbował w przyszłym tygodniu może ogarnę podłączenie.
Dziękuję za pomoc
Pozdrawiam

Aha a z tym sonoffem co mam nie będzie działać?
Robert Błaszczak

Ja osobiście przy bramach nie polecam rozwiązań nie przeznaczonych do sterowania bramami. Nie znam żadnego Sonoffa (może koledzy mnie poprawią) przeznaczonego oryginalnie do sterowania bramami. To co masz, to sterownik wysokonapięciowy (230V). Stosując taki sterownik przy bramie narażasz się na potencjalne problemy. Dlatego nawet nie pytam, jaki tam jest soft i nie udzielę Ci odpowiedzi, czy da się to wykorzystać.

Ps.
Ile Ty masz tych bram? 2 x Proxima, Nice MCA2, Varia 232-EXT? Odnoszę wrażenie, że próbujesz zajmować się zarobkowo montażem Supli na bramach. Oczywiście nie jest to nic złego, ale jeśli faktycznie tak robisz, to powinieneś mieć wiedzę jak to się robi.
Pozdrawiam
Robert Błaszczak

klew
Has thanked: 136 times
Been thanked: 137 times

Jeszcze bym dodał, że zajmując się tym zarobkowo, masz obowiązek montażu urządzeń posiadających CE. Jeśli przerabiasz jakieś urządzenie, w tym wgrywasz do niego soft (np. "suplę" do Sonoffa), to takie urządzenie nie ma deklaracji CE. Osoba, która wprowadza takie przerobione urządzenie do obrotu jest zobowiązana do wydania osobiście deklaracji CE.
Jeśli kupujesz przerobione urządzenie, to ono też nie posiada deklaracji CE (nigdy nie widziałem, aby ktoś kto przerabia takie urządzenia, wydawał samemu deklarację CE).
Najlepsze suple dla Twojego domu :mrgreen:
Krzysztof84

Nie zarobkowo hobistycznie i dla siebie a czasami jak ma czas pomaga mi znajomy elektryk
Nice MCA2 brama wjazdowa
Varia 232-EXT brama wjazdowa u znajomego
2 x Proxima dwie nowe bramy garażowe roletowe
djalex
Has thanked: 2 times
Been thanked: 2 times

Robert Błaszczak wrote: Fri Oct 31, 2025 11:49 am
djalex wrote: Fri Oct 31, 2025 10:45 am Przejrzałem schemat centralki i obawiam się że tam nie ma wejścia SBS, są osobne na otwieranie i na zamykanie
proxima SB.png
Na zdjęciach załączonych przez autora tematu jest wyraźnie opisane wejście SbS. Może to jakaś nowsza wersja centralki. Wyżej opisałem, jak kolega ma przeprowadzić test, żeby mieć pewność, że to wszystko zadziała.

Manual do wersji sterownika autora tematu: https://www.proxima.pl/wp-content/uploa ... SBK-NC.pdf
A widzisz, nie przyjrzałem się dokładnie fotce zrobionej przez autora a schemat który podałem to centralka SB a tu jest SBK.
Robert Błaszczak

Krzysztof84 wrote: Fri Oct 31, 2025 2:05 pm Nie zarobkowo hobistycznie i dla siebie a czasami jak ma czas pomaga mi znajomy elektryk
Nice MCA2 brama wjazdowa
Varia 232-EXT brama wjazdowa u znajomego
2 x Proxima dwie nowe bramy garażowe roletowe
Ok, dziękuję za informację. Poniżej schemat podłączenia dwóch napędów do jednego sterownika SBW-02. Sterownik zamontowany przy napędzie bramy nr 1 i z tego napędu zasilany. Do drugiego napędu musisz mieć pociągnięte 4 przewody. Zwróc uwagę, że nie możesz podłączyć kontaktronu drugiej bramy do zacisku 24VDC z tego napędu. 24V podawane na kontaktron musi być z pierwszego napędu.

PROXIMAx2.jpg
You do not have the required permissions to view the files attached to this post.
Pozdrawiam
Robert Błaszczak

Return to “Pomoc”