Wyzwalacz sceny w oparciu o datę

shimano73
Been thanked: 1 time

Część, mam stworzoną scenę w której przymykają mi się rolety gdy jest za gorąco na zewnątrz by nie przegrzewać domu. W tej chwili mam ustawiony wyzwalacz w oparciu o czas

Code: Select all

*/15 9-16 * * *
jak to rozszerzyć aby działało tylko miedzy 1 kwietnia a 1 listopada. Bo dziś chwilowo zrobiło się bardzo ciepło i zamknęły się rolety :(

Edit: już znalazłem

*/15 9-16 * 4-10 *
, powinno działać od kwietnia do października :D
W elektronice jak nie wiadomo o co chodzi to zwykle chodzi o zasilanie

Wezmę udział w Supla Offline Party 2024 :)
RomanG
Has thanked: 26 times
Been thanked: 7 times

shimano73 wrote: Sat Nov 01, 2025 12:28 pm Część, mam stworzoną scenę w której przymykają mi się rolety gdy jest za gorąco na zewnątrz by nie przegrzewać domu. W tej chwili mam ustawiony wyzwalacz w oparciu o czas

*/15 9-16 * * *
jak to rozszerzyć aby działało tylko miedzy 1 kwietnia a 1 listopada. Bo dziś chwilowo zrobiło się bardzo ciepło i zamknęły się rolety :(

*/15 9-16 * 4-10 *
Jeżeli chcesz wyzwalać scenę; co 15 minut [*/15] w godzinach od 9-16 [9-16], codziennie [*], od kwietnia do października [4-10], w każdym dniu tygodnia [*], to taki zapis jest prawidłowy.
Tutaj https://crontab.guru/examples.html jest to fajnie wyjaśnione i na podstawie tej strony stwierdziłem to, co powyżej. ;)
shimano73
Been thanked: 1 time

RomanG wrote: Sat Nov 01, 2025 5:36 pm
shimano73 wrote: Sat Nov 01, 2025 12:28 pm Część, mam stworzoną scenę w której przymykają mi się rolety gdy jest za gorąco na zewnątrz by nie przegrzewać domu. W tej chwili mam ustawiony wyzwalacz w oparciu o czas

*/15 9-16 * * *

*/15 9-16 * 4-10 *
Jeżeli chcesz wyzwalać scenę; co 15 minut [*/15] w godzinach od 9-16 [9-16], codziennie [*], od kwietnia do października [4-10], w każdym dniu tygodnia [*], to taki zapis jest prawidłowy.
Tutaj https://crontab.guru/examples.html jest to fajnie wyjaśnione i na podstawie tej strony stwierdziłem to, co powyżej. ;)
Dzięki , właśnie z tego skorzystałem do testów
W elektronice jak nie wiadomo o co chodzi to zwykle chodzi o zasilanie

Wezmę udział w Supla Offline Party 2024 :)

Return to “SUPLA Scripts”