Dyskusja ogólna [bramka Zigbee]

Moderator: vajera

lukasz06
Has thanked: 46 times
Been thanked: 21 times

Dziękuję dobry człowieku ;)
kaju666
Has thanked: 5 times
Been thanked: 3 times

Hej

Mam pewne pytanie.
Czy jest możliwość jakoś połączyć kanały?

Już tłumaczę o co mi chodzi :)
Przy dodaniu np żarówki IKEA dostajemy 4 kanały(on/off, kolor, janosć, barwa) i jest to bardzo mylace.
Jak sie ustawi jasnoć na 0 to żarówka dalej działa.
Jak sie wyłaczy kolor to żarówka robi sie biała.
I do tego jeszcze klasyczne on/off

Tak samo przy oświetleniu PAX. Odzielnie Jasność od przełacznika on/off.

Wszystko to powoduje spory bałagan w aplikacji.

Czy nie dało by sie połaczyć takich kanałow. Tak jak ma sie to na przykład przy przełaczniku Mslw-01 gdzie wystepuje jako jedna pozycja a w środku ma zakładke RGB/Ściemniacz ?

Moze jak nie da sie połaczyć wsyztskich kanałow to chociarz relay+RGB w wielokolorowych i realy+ściemniacz w jednokolorowych.

Mam nadzieje że mnie zrozumiesz o co mi chodzi :)
vajera
Has thanked: 291 times
Been thanked: 161 times

kaju666 wrote: Sun Nov 02, 2025 10:59 am Hej

Mam pewne pytanie.
Czy jest możliwość jakoś połączyć kanały?

Już tłumaczę o co mi chodzi :)
Przy dodaniu np żarówki IKEA dostajemy 4 kanały(on/off, kolor, janosć, barwa) i jest to bardzo mylace.
Jak sie ustawi jasnoć na 0 to żarówka dalej działa.
Jak sie wyłaczy kolor to żarówka robi sie biała.
I do tego jeszcze klasyczne on/off

Tak samo przy oświetleniu PAX. Odzielnie Jasność od przełacznika on/off.

Wszystko to powoduje spory bałagan w aplikacji.

Czy nie dało by sie połaczyć takich kanałow. Tak jak ma sie to na przykład przy przełaczniku Mslw-01 gdzie wystepuje jako jedna pozycja a w środku ma zakładke RGB/Ściemniacz ?

Moze jak nie da sie połaczyć wsyztskich kanałow to chociarz relay+RGB w wielokolorowych i realy+ściemniacz w jednokolorowych.

Mam nadzieje że mnie zrozumiesz o co mi chodzi :)
Temat wraca niczym bumerang ;) Walczyłem z tym zagadnieniem na przełomie marca i kwietnia, tutaj masz podsumowanie:

viewtopic.php?p=201875#p201875

Z drugiej strony jest to zgodne z koncepcją działania źródeł światła w standardzie Zigbee - ON/OFF, jasność, temperatura bieli, kolory - to są niezależne funkcje. mSLW steruje paskiem LED i ma nad nim pełną kontrolę, w przypadku urządzeń Zigbee to już nie jest takie oczywiste.
Bramka Zigbee <=> SUPLA
Więcej informacji tutaj:
https://forum.supla.org/viewforum.php?f=127
FAQ https://forum.supla.org/viewtopic.php?t=17277
Jarek

pewnie będę zajechany ale spytam :?:

można na jednym esp32-c6 mieć oprócz bramki Z2S również soft do termostatu, żeby np sterować przekaźnikami siłowników rozdzielacza ? takie all-in -one ...
na dziś 42 urządzenia i dziesiątki zigbee ale jako, że jestem uzależniony - to co miesiąc przybywa :D
Robert Błaszczak
Has thanked: 37 times
Been thanked: 27 times

Jarek wrote: Wed Nov 05, 2025 4:07 pm pewnie będę zajechany ale spytam :?:

można na jednym esp32-c6 mieć oprócz bramki Z2S również soft do termostatu, żeby np sterować przekaźnikami siłowników rozdzielacza ? takie all-in -one ...
Trzeba by było napisać odrębny soft na bramkę, który uwzględniłby taką funkcjonalność.
Moim zdaniem mija się to z celem, bo może się okazać, że wydajność ESP C6 będzie zbyt mała aby to sensownie udźwignąć.
Jak rozumiem, chciałbyś aby bramka mogła sterować rozdzielaczem z pominięciem Supla Cloud. Szedłbym w przekaźniki działające po protokole Zigbee.
Pozdrawiam
Robert Błaszczak

Moja prywatna strona: www.blaszczak.pl
Zibi_007
Has thanked: 10 times
Been thanked: 31 times

Wszystko można, czemu nie?
Źródła są dostępne https://github.com/lsroka76/Z2S_Library
Dopisz sobie co potrzebujesz, skompiluj i wgraj. Przy wyłączonym GUI (lub minimalnym) powinno normalnie działać.
Miałem taką wersję (lokalne czujniki temperatury, ciśnienia i wilgotności) nawet z wyświetlaczem, ale brakło pomysłów na dalszy rozwój. Było to co prawda przed nowym GUI, ale teraz jest możliwość jego ograniczenia lub wyłączenia, więc powinno też być OK.
Image Wiesz, że Supla obsługuje Zigbee? Wstąp do Klubu Promila: https://forum.supla.org/viewtopic.php?t=18018
Image Szukasz nowego GG? Jest tutaj: https://forum.supla.org/viewtopic.php?t=18036
vajera

Tak, jak już napisali koledzy, wszystko można, mogę Ci nawet skompilować wersję z termostatem.

Może podzielisz się z nami ogólną koncepcją tego, co chciałbyś uzyskać - czasami okazuje się, że ten sam efekt można osiągnąć różnymi metodami.
Bramka Zigbee <=> SUPLA
Więcej informacji tutaj:
george1255
Has thanked: 12 times
Been thanked: 7 times

Mam taki problem i nie wiem czym jest to spowodowane.
Mam most Supla-> homeassistant po mqtt. Odkąd zaktualizowałem bramkę do wersji 0.9.129-31/10/2025
W homeassistant mam ponad 20 urządzeń bramki , na każdą wersję jakiej użyłem. A tak wcześniej nie było.
You do not have the required permissions to view the files attached to this post.
Jarek

vajera wrote: Wed Nov 05, 2025 5:35 pm

Tak, jak już napisali koledzy, wszystko można, mogę Ci nawet skompilować wersję z termostatem.

Może podzielisz się z nami ogólną koncepcją tego, co chciałbyś uzyskać - czasami okazuje się, że ten sam efekt można osiągnąć różnymi metodami.
krótkie wprowadzenie:
dom, podłogówka, po rozdzielaczu na piętro, po 5-6 pętli na rozdzielacz
pokoje mają podciągnięte kable więc sterowanie za pomocą ZAMEL GKW-02 i GKW-01 (rewelka, drogie ale dałbym wszędzie jakbym mógł)
w wielu pomieszczeniach nie mam kabla sterownik-rozdzielacz więc musi być bezprzewodowe (ale przy 3-4ch na rozdzielacz zaczyna to być upierdliwe i kosztowne)
i tu widzę termometry zigbee (bo nie trzeba im co tydzień wymieniać baterii) współpracujące z termostatami supla

słowo o sobie bo to też trochę naświetli sytuację: bawię się elektroniką ale w ogóle nie wchodzę w programowanie, korzystam z dostarczonych przez Was rozwiązań, wiedzę ciągnę z neta: forum, git, youtube

co zrobiłem:
odpaliłem bramke zigbee (najnowsze buildy z gita iSroka76) na ESP32-C6 N16, podpiąłem 2 termometry zigbee i patrzę jak one działają

obserwacje do Z2S, Was i do supli w ogóle
supla jest super, Wy też a bramka Z2S to mistrzostwo świata .(kropka)
praca wejścia w suplę dla kogoś z zewnątrz jest bardzo duża, brak scentralizowanej i utrzymywanej dokumentacji -żeby się czegoś dowiedzieć trzeba przeryć kilkaset stron forum a potem i tak dopytywać ludzi
jak już coś jest to na bardzo zaawansowanym poziomie a brak tutoriali, co i jak można na czym uruchomić

co do tego co już uruchomiłem: mój ESP32-C6 jest bardzo niestabilny, zrywa połączenia z termometrami, losowo przełącza się w tryb konfiguracji, restartuje się po czym długo trzeba czekać na ponowne pomiary co budzi we mnie wątpliwość, czy można to zastosować na tym etapie w domu, nie mam najmniejszego problemu żeby zestawić termometry zigbee, oddzielnie bramkę i oddzielnie termostaty sterujące siłownikami ale chciałbym układ który sterowałby kilkoma siłownikami na rozdzielaczu nawet mimo braku neta

jakieś podpowiedzi ?
na dziś 42 urządzenia i dziesiątki zigbee ale jako, że jestem uzależniony - to co miesiąc przybywa :D
vajera

Jarek wrote: Thu Nov 06, 2025 10:37 am co do tego co już uruchomiłem: mój ESP32-C6 jest bardzo niestabilny, zrywa połączenia z termometrami, losowo przełącza się w tryb konfiguracji, restartuje się po czym długo trzeba czekać na ponowne pomiary co budzi we mnie wątpliwość, czy można to zastosować na tym etapie w domu, nie mam najmniejszego problemu żeby zestawić termometry zigbee, oddzielnie bramkę i oddzielnie termostaty sterujące siłownikami ale chciałbym układ który sterowałby kilkoma siłownikami na rozdzielaczu nawet mimo braku neta

jakieś podpowiedzi ?
Ten ESP32 C6 - ile urządzeń masz z nim sparowanych? Mam kilka bramek w domu, które pracują stabilnie przez wiele tygodni, nikt do tej pory nie zgłaszał (chyba) takiego zjawiska, jak losowe przełączanie się w tryb konfiguracji lub restarty.
Możesz wrzucić informacje o pamięci z pierwszej zakładki GUI?

Kolejne pytanie - jak sterujesz siłownikami? Kolega @Lector ma doświadczenie z 8 i 5 kanałowym sterownikiem Zigbee, którego używa do podłogówki w domu - może to byłoby rozwiązanie dla Ciebie?
Bramka Zigbee <=> SUPLA
Więcej informacji tutaj:

Return to “Bramka ZigBee”