Innych redukcji oficjalnych chyba nie ma. A co ci przeszkadza aby dokręcić adapter do końca ? Może wrzuć jakieś zdjęcie, ktoś może doradzi.akszyn wrote: Wed Nov 05, 2025 5:08 pm zakupiłem niedawno radiator controller i okazało się że nie mogę dokręcić do końca na mój gwint M30 i czy są jakieś inne adaptery abym mógł ją zamontować? Bo dołączona do zestawu "redukcja A" po przykręceniu na maksa jest luźny przez co głowica nie może wykonać kalibracji więc jak mógłbym zamontować stabilnie?
Głowica termostatyczna - SUPLA
-
robertklepacki94
- Has thanked: 5 times
- Been thanked: 14 times
Wziąłem udział w Supla Offline Party 2023
Jak nic innego Ci nie pomoże, to skorzystaj ze strego (rodem z PRLu) sposobu z monetą. Pomiędzy grzybek a głowicę włóż monetę (np. 20 lub 50 groszy) i wtedy skręć. Powinno zadziałać.akszyn wrote: Wed Nov 05, 2025 5:08 pm zakupiłem niedawno radiator controller i okazało się że nie mogę dokręcić do końca na mój gwint M30 i czy są jakieś inne adaptery abym mógł ją zamontować? Bo dołączona do zestawu "redukcja A" po przykręceniu na maksa jest luźny przez co głowica nie może wykonać kalibracji więc jak mógłbym zamontować stabilnie?
Wiesz, że Supla obsługuje Zigbee? Wstąp do Klubu Promila: https://forum.supla.org/viewtopic.php?t=18018
Szukasz nowego GG? Jest tutaj: https://forum.supla.org/viewtopic.php?t=18036-
akszyn
mniej wiecej mój zawór wygląda tak jak poniżej a z opisu mojej analogowej głowicy oventrop wyczytałem ze ma identyczny gwint jak auraton a jednak nie pasuje więc czy to jakiś nietypoway zawór?
You do not have the required permissions to view the files attached to this post.
Supla na pokładzie wemosa D1 mini z relay shield (gate Zybiego)z DS18B20 + sonoff basic (domyślny soft) + broadlink RM mini 3 + Philips hue white z bridge v1 + LoraTap (RF 433) z kinetycznym przełącznikiem + ai-speaker Dev1 i Dev3
-
akszyn
Też myślałem że jest ok ale nawet jak dokręciłem kluczem na siłę to nie dochodzi i jest luz przez co kalibracja kończy się niepowodzeniem.
Ten pręcik który naciska głowica nawet nie wystaje z tego adaptera i przy maksymalnym wysunięciu głowicy ma sporo do niego przestrzeni więc zawór jest otwarty maksymalnie mimo iż głowica powinna go zamknąć więc co mogę jeszcze zrobić?
Ten pręcik który naciska głowica nawet nie wystaje z tego adaptera i przy maksymalnym wysunięciu głowicy ma sporo do niego przestrzeni więc zawór jest otwarty maksymalnie mimo iż głowica powinna go zamknąć więc co mogę jeszcze zrobić?
Supla na pokładzie wemosa D1 mini z relay shield (gate Zybiego)z DS18B20 + sonoff basic (domyślny soft) + broadlink RM mini 3 + Philips hue white z bridge v1 + LoraTap (RF 433) z kinetycznym przełącznikiem + ai-speaker Dev1 i Dev3
-
robertklepacki94
Może być też jeszcze tak że iglica w zaworze jest zastana i do końca się nie wysuwa, a jak nie to tak jak @Zibi_007 napisał stary nie zawodny sposób, ja kiedyś do jednego zaworu to chyba z 3x 5gr musiałem włożyć. Ewentualnie zmierzyć dystans i coś wydrukować.
-
robertklepacki94
Teraz sprawdziłem u siebie, też mam zwór M30 i adapter wkręca się tylko z 2-3 obroty, środek adaptera pozostaje luźny.
Pokaż jeszcze zdjęcia z adapterem i głowicą.
-
[email protected]
- Has thanked: 21 times
- Been thanked: 18 times
Po zdjęciach widać (tak mi się wydaje), że zwoje na gwincie są spłaszczone, tak jakby były potraktowane jakimiś szczypcami - przez to pewnie adapter nie chce się wkręcić. Napisałem maila z prośbą o podanie adresu do wysyłki to wyślemy taki adapter i głowicę będzie można ewentualnie zwrócić - jeśli nie będzie nosiła śladów użytkowania.
W.R.
W.R.
-
akszyn
Głowicy raczej nie ma sensu montować bo widać że nie dosięgła by do trzpienia aby go wcisnąć zdjęcie poglądowe na innym kaloryferze z tym samym gwintem wiec chyba poczekam za przyjedzie kurier z nową nakrętką i zwrócę do sprzedawcy wiec na co zwrócić uwagę wybierając inna głowice po za łącznością z ha czy inna alexa?robertklepacki94 wrote: Wed Nov 05, 2025 8:43 pm Teraz sprawdziłem u siebie, też mam zwór M30 i adapter wkręca się tylko z 2-3 obroty, środek adaptera pozostaje luźny.
You do not have the required permissions to view the files attached to this post.
-
[email protected]
- Has thanked: 21 times
- Been thanked: 18 times
akszyn wrote: Thu Nov 06, 2025 5:08 pmGłowicy raczej nie ma sensu montować bo widać że nie dosięgła by do trzpienia aby go wcisnąć zdjęcie poglądowe na innym kaloryferze z tym samym gwintem wiec chyba poczekam za przyjedzie kurier z nową nakrętką i zwrócę do sprzedawcy wiec na co zwrócić uwagę wybierając inna głowice po za łącznością z ha czy inna alexa?robertklepacki94 wrote: Wed Nov 05, 2025 8:43 pm Teraz sprawdziłem u siebie, też mam zwór M30 i adapter wkręca się tylko z 2-3 obroty, środek adaptera pozostaje luźny.
Gwarantuję Ci, że głowica naciśnie ten trzpień jeśli poprawnie, prosto wkręcisz adapter. U mnie trzpień schowany jest znacznie głębiej niż u Ciebie i głowica działa poprawnie.
Masz zniszczony gwint na zaworze i przez to adapter krzywo się wkręca. Twoja analogowa głowica po prostu wykonana jest w innej tolerancji - chodzi o gwint - i dlatego daje się ją wkręcić.
Albo wymień zawór, bo nie wygląda on dobrze, albo zwróć głowicę do sprzedawcy.