Panowie. Tu nie ma żadnego czary-mary ani innego voodoo. Jeśli postępujesz dokładnie wg punktu C z tej instrukcji viewtopic.php?p=208864#p208864 to musi działać. Przetestowane wielokrotnie w każdą stronę.
Zamiast szukać w ciemno przyczyny (np. w logach, z których nic nie wynika) proponuję:
1. Wgrać do docelowej bramki (8MB) plik "merged" z czyszczeniem pamięci. Można tutaj użyć ESP-Flasher, bo on domyślnie wszystko czyści do zera zanim wgra wkład.
2. Zarejestrować ten nowy moduł w cloud, sparować jakiekolwiek urządzenie i sprawdzić, czy działa stabilnie - ostatnio pojawiają się na rynku moduły (chyba jakieś odrzuty z produkcji), które maja problem ze stabilną pracą, uszkodzoną pamięć, itp. Dopiero po tym kroku możemy działać dalej, mając pewność, że moduł docelowy jest sprawny. Jeśli bowiem na nim, w tym momencie, bramka pracuje niestabilnie, to nie ma sensu iść dalej.
3. Wgrywamy nasz backup od adresu 0x690000 (jeśli przenosimy na moduł 8/16MB).
4. Z cloud możemy już usunąć bramkę, którą testowaliśmy wcześniej. Możemy (ale nie musimy) usunąć też bramkę, która była dawcą. Ja nie usuwam, bo mam zazwyczaj poustawiane różne reakcje, których nie chcę tracić (taki zresztą jest główny sens tego backupu, poza zachowaniem sparowanych urządzeń).
5. Bramka po resecie powinna zameldować się w miejsce tej starej.
6. Uwaga! Dwie bramki (dawca i biorca) nie mogą pracować równocześnie, bo Supla głupieje. Kanały na przemian pokazują się online i offline, wzbudzają się czujniki itp. Raz wylatuje z cloud jedna bramka a raz druga.
7. Teraz sprawdzamy stabilność pracy bramki (najlepiej na zewnętrznym, stabilnym źródle zasilania).
Dyskusja ogólna [bramka Zigbee]
Moderator: vajera
-
vajera
- Has thanked: 291 times
- Been thanked: 161 times
Potwierdzam, ostatnio trafił mi się moduł C6, w którym nie działa dioda LED.Zibi_007 wrote: Sun Nov 09, 2025 9:38 am Panowie. Tu nie ma żadnego czary-mary ani innego voodoo. Jeśli postępujesz dokładnie wg punktu C z tej instrukcji viewtopic.php?p=208864#p208864 to musi działać. Przetestowane wielokrotnie w każdą stronę.
Zamiast szukać w ciemno przyczyny (np. w logach, z których nic nie wynika) proponuję:
1. Wgrać do docelowej bramki (8MB) plik "merged" z czyszczeniem pamięci. Można tutaj użyć ESP-Flasher, bo on domyślnie wszystko czyści do zera zanim wgra wkład.
2. Zarejestrować ten nowy moduł w cloud, sparować jakiekolwiek urządzenie i sprawdzić, czy działa stabilnie - ostatnio pojawiają się na rynku moduły (chyba jakieś odrzuty z produkcji), które maja problem ze stabilną pracą, uszkodzoną pamięć, itp. Dopiero po tym kroku możemy działać dalej, mając pewność, że moduł docelowy jest sprawny. Jeśli bowiem na nim, w tym momencie, bramka pracuje niestabilnie, to nie ma sensu iść dalej.
3. Wgrywamy nasz backup od adresu 0x690000 (jeśli przenosimy na moduł 8/16MB).
4. Z cloud możemy już usunąć bramkę, którą testowaliśmy wcześniej. Możemy (ale nie musimy) usunąć też bramkę, która była dawcą. Ja nie usuwam, bo mam zazwyczaj poustawiane różne reakcje, których nie chcę tracić (taki zresztą jest główny sens tego backupu, poza zachowaniem sparowanych urządzeń).
5. Bramka po resecie powinna zameldować się w miejsce tej starej.
6. Uwaga! Dwie bramki (dawca i biorca) nie mogą pracować równocześnie, bo Supla głupieje. Kanały na przemian pokazują się online i offline, wzbudzają się czujniki itp. Raz wylatuje z cloud jedna bramka a raz druga.
7. Teraz sprawdzamy stabilność pracy bramki (najlepiej na zewnętrznym, stabilnym źródle zasilania).
Bramka Zigbee <=> SUPLA
Więcej informacji tutaj:
https://forum.supla.org/viewforum.php?f=127
FAQ https://forum.supla.org/viewtopic.php?t=17277
Więcej informacji tutaj:
https://forum.supla.org/viewforum.php?f=127
FAQ https://forum.supla.org/viewtopic.php?t=17277
Logi obejmują około 5min pracy bramki. No właśnie, co ciekawe dioda led zielona świeci prez te 3min, później jest różnie.vajera wrote: Sun Nov 09, 2025 9:05 amNie wiem, jaki okres czasu obejmują te logi, ale nic niepokojącego w nich nie ma?lukasz06 wrote: Sun Nov 09, 2025 12:14 am To niepotrzebnie usunąłem, ale włączyłem rej urzadzeń
Logi w zał
Spróbuj może zgrać logi od momentu uruchomienia bramki - najlepiej z włączonymi znacznikami czasu.
Jaki są objawy resetowania bramki?
Czasami jakby nie mogła się połączyć z serwerem ( miga szybko biała dioda), usuwam bramkę z Cloud
Rejestruje się nowa bramka i niby działa stabilnie, ale jak nic nie robię. Daje jej trochę popracować .
Złapie nawet temp z głowicy, później część urządzeń robi się offline, a jedno mam takie (przycisk x4), które działa z dużym opóźnieniem i w aplikacji jest raz nz czerwono raz na ziekono, nie można podejrzeć informacji z przycisku "I", ani połączyć sie z Gui.
Tak sobie jeszcze przypomniałem pisząc ten post, że z tego przycisku zostawiłem tylko 2 kanały, resztę usunąłem.
Może musiałbym sparować od nowa ten przycisk?
A jak nie będzie poprawy to powgrywam wszystko od nowa na nowy moduł i tyle
Jeżeli to ten przycisk x4, do którego można włożyć dwie baterie CR2032 i dwie CR2016, to spróbuj włożyć wszystkie cztery baterie i sprawdź, czy coś się poprawiło. Ktoś tu pisał (przepraszam - nie pamiętam kto), że to poprawiło pracę tego przycisku.lukasz06 wrote: Sun Nov 09, 2025 2:36 pmLogi obejmują około 5min pracy bramki. No właśnie, co ciekawe dioda led zielona świeci prez te 3min, później jest różnie.vajera wrote: Sun Nov 09, 2025 9:05 amNie wiem, jaki okres czasu obejmują te logi, ale nic niepokojącego w nich nie ma?lukasz06 wrote: Sun Nov 09, 2025 12:14 am To niepotrzebnie usunąłem, ale włączyłem rej urzadzeń
Logi w zał
Spróbuj może zgrać logi od momentu uruchomienia bramki - najlepiej z włączonymi znacznikami czasu.
Czasami jakby nie mogła się połączyć z serwerem ( miga szybko biała dioda), usuwam bramkę z Cloud
Rejestruje się nowa bramka i niby działa stabilnie, ale jak nic nie robię. Daje jej trochę popracować .
Złapie nawet temp z głowicy, później część urządzeń robi się offline, a jedno mam takie (przycisk x4), które działa z dużym opóźnieniem i w aplikacji jest raz nz czerwono raz na ziekono, nie można podejrzeć informacji z przycisku "I", ani połączyć sie z Gui.
Tak sobie jeszcze przypomniałem pisząc ten post, że z tego przycisku zostawiłem tylko 2 kanały, resztę usunąłem.
A jak nie będzie poprawy to powgrywam wszystko od nowa na nowy moduł i tyle![]()
Mam go też, ale nie mam baterii.
Jam to Wam oznajmiał i sam spróbowałem, choć u mnie to i na jednej CR2016 działało OKRomanG wrote: Sun Nov 09, 2025 6:48 pmJeżeli to ten przycisk x4, do którego można włożyć dwie baterie CR2032 i dwie CR2016, to spróbuj włożyć wszystkie cztery baterie i sprawdź, czy coś się poprawiło. Ktoś tu pisał (przepraszam - nie pamiętam kto), że to poprawiło pracę tego przycisku.lukasz06 wrote: Sun Nov 09, 2025 2:36 pmLogi obejmują około 5min pracy bramki. No właśnie, co ciekawe dioda led zielona świeci prez te 3min, później jest różnie.vajera wrote: Sun Nov 09, 2025 9:05 am
Nie wiem, jaki okres czasu obejmują te logi, ale nic niepokojącego w nich nie ma?
A jak nie będzie poprawy to powgrywam wszystko od nowa na nowy moduł i tyle![]()
Mam go też, ale nie mam baterii.![]()
Cena dobrych czterech baterii przewyższa koszt zakupu tego przycisku
Wiesz, że Supla obsługuje Zigbee? Wstąp do Klubu Promila: https://forum.supla.org/viewtopic.php?t=18018
Szukasz nowego GG? Jest tutaj: https://forum.supla.org/viewtopic.php?t=18036... no tak, chyba to Ty byłeś, ale też @Robert lub @Rafał "męczył" ten przycisk "x4" i pozytywny efekt wystąpił po dołożeniu baterii.Zibi_007 wrote: Sun Nov 09, 2025 6:59 pmJam to Wam oznajmiał i sam spróbowałem, choć u mnie to i na jednej CR2016 działało OKRomanG wrote: Sun Nov 09, 2025 6:48 pmJeżeli to ten przycisk x4, do którego można włożyć dwie baterie CR2032 i dwie CR2016, to spróbuj włożyć wszystkie cztery baterie i sprawdź, czy coś się poprawiło. Ktoś tu pisał (przepraszam - nie pamiętam kto), że to poprawiło pracę tego przycisku.lukasz06 wrote: Sun Nov 09, 2025 2:36 pm
Logi obejmują około 5min pracy bramki. No właśnie, co ciekawe dioda led zielona świeci prez te 3min, później jest różnie.
Cena dobrych czterech baterii przewyższa koszt zakupu tego przycisku![]()
Wprawdzie @lukasz06 tutaj opisuje inny problem - z bramką. Czy inny? Łukaszu! Może się mylę, ale ja zauważyłem, że większość moich problemów znikała po zmianie zasilania na "mocniejsze". Może błędnie to diagnozuję (bo może reset zasilaniem poprawiał sytuację), ale często po przepięciu na zasilacz USB (3A) bramka "nabierała wigoru".
Wątpię aby problem Łukasza był spowodowany zasilaniem, choć sam wielokrotnie powtarzałem jakie to jest ważne, nawet kilka postów temu (w punkcie 7. proponowanego toku postępowania). Według moich obserwacji wystarczy 1A a nawet mniej, ważne aby to było stabilne źródło zasilania. Dobrze sprawdzają się tutaj markowe zasilacze (ładowarki) USB dołączane do telefonów. Ja do testów używam takiej starszej od Samsunga i nowszej od Xiaomi. Wtedy jestem pewien, że wyeliminowałem jedno potencjalne źródło problemów...RomanG wrote: Sun Nov 09, 2025 7:39 pm... no tak, chyba to Ty byłeś, ale też @Robert lub @Rafał "męczył" ten przycisk "x4" i pozytywny efekt wystąpił po dołożeniu baterii.Zibi_007 wrote: Sun Nov 09, 2025 6:59 pmJam to Wam oznajmiał i sam spróbowałem, choć u mnie to i na jednej CR2016 działało OKRomanG wrote: Sun Nov 09, 2025 6:48 pm
Jeżeli to ten przycisk x4, do którego można włożyć dwie baterie CR2032 i dwie CR2016, to spróbuj włożyć wszystkie cztery baterie i sprawdź, czy coś się poprawiło. Ktoś tu pisał (przepraszam - nie pamiętam kto), że to poprawiło pracę tego przycisku.
Cena dobrych czterech baterii przewyższa koszt zakupu tego przycisku![]()
Wprawdzie @lukasz06 tutaj opisuje inny problem - z bramką. Czy inny? Łukaszu! Może się mylę, ale ja zauważyłem, że większość moich problemów znikała po zmianie zasilania na "mocniejsze". Może błędnie to diagnozuję (bo może reset zasilaniem poprawiał sytuację), ale często po przepięciu na zasilacz USB (3A) bramka "nabierała wigoru".![]()
Wiesz, że Supla obsługuje Zigbee? Wstąp do Klubu Promila: https://forum.supla.org/viewtopic.php?t=18018
Szukasz nowego GG? Jest tutaj: https://forum.supla.org/viewtopic.php?t=18036Powiem szczerze, ze nie pamietam ile tam jest baterii, ale chyba 2.
Przycisk mam przyklejony do ściany i nie chce go narazie odrywać
Zailanie mam z ładowarki tej samej co miałem na Xiao, raczej jakieś chińskie badziewie,
ale na Xiao to chodziło. Ogólnie dałem jej trochę popracować i działajuż lepiej .
Moze wpływ miały też moje routery Deco - urządzenie logowało się raz do jednego, raz do drugiego.
Nowa płytka trochę inna. Kiedyś próbowałem sam przeflancować ten chip, ale dziś juz są w sprzedaży.
Także uważam, że wina jest po mojej stronie ( zasięg wifi + zigbee, ewntualnie zasilanie modułu)
Ważne, że ta meetoda działa
Zailanie mam z ładowarki tej samej co miałem na Xiao, raczej jakieś chińskie badziewie,
ale na Xiao to chodziło. Ogólnie dałem jej trochę popracować i działajuż lepiej .
Moze wpływ miały też moje routery Deco - urządzenie logowało się raz do jednego, raz do drugiego.
Nowa płytka trochę inna. Kiedyś próbowałem sam przeflancować ten chip, ale dziś juz są w sprzedaży.
Także uważam, że wina jest po mojej stronie ( zasięg wifi + zigbee, ewntualnie zasilanie modułu)
Ważne, że ta meetoda działa
You do not have the required permissions to view the files attached to this post.
No i fajnielukasz06 wrote: Sun Nov 09, 2025 8:29 pm Powiem szczerze, ze nie pamietam ile tam jest baterii, ale chyba 2.
Ważne, że ta meetoda działa![]()
Szukasz nowego GG? Jest tutaj: https://forum.supla.org/viewtopic.php?t=18036-
[email protected]
- Has thanked: 18 times
- Been thanked: 26 times
Pomysł bazowany na realnej potrzebie:
Mam podłączony włącznik zasilania z licznikiem, który strasznie dużo pisze do loga, chcąc zdebugować inny włącznik na Zigbee musze się przebijać przez tony tekstu, który mnie w tej chwili nie interesuje. Było by cudowanie mieć ustawienie per Channel, które pozwoli tymczasowo włączyć/wyłączyć logi z tego kanału.
Mam podłączony włącznik zasilania z licznikiem, który strasznie dużo pisze do loga, chcąc zdebugować inny włącznik na Zigbee musze się przebijać przez tony tekstu, który mnie w tej chwili nie interesuje. Było by cudowanie mieć ustawienie per Channel, które pozwoli tymczasowo włączyć/wyłączyć logi z tego kanału.