Sterowanie bramami i oświetleniem w garażu.

Popo666PL

Cześć, jestem nowy na tym forum i dopiero zaczynam moją przygodę z Suplą.
Wkrótce montuję dwie bramy garażowe i chciałbym mieć możliwość sterowania nimi poprzez Suplę.
Jestem w trakcie robienia instalacji elektrycznej w garażu więc wszystko jest możliwe.
Chciałbym aby po otwarciu którejkolwiek bramy niezależnie czy poprzez aplikację czy też pilotem do bramy w garażu zapalało się światło, a po ich zamknięciu światło gasło. Światło oczywiście zapalało się tylko po zmroku. Dodatkowo światło chcę zrobić na przekaźniku bistabilnym aby można było je zapalać i gasić w kilku miejscach w garażu niezależnie od supli.
Wrzucam rysunek poglądowy.
Wszystkie moduły chcę umieścić w szafce elektrycznej modułowej więc byłoby dobrze jakby zasilanie modułów było na 230VAC odpadnie zasilacz.
PB1 - przycisk bramy 1
PB2 - przycisk bramy 2
PŚ - przycisk światło
garaż.pdf
You do not have the required permissions to view the files attached to this post.
Maciek663
Has thanked: 1 time
Been thanked: 1 time

Cześć,

Jak robisz dopiero instalację to unikaj przekaźników bistabilnych. Zastosuj przyciski monostabilne (dzwonkowe) + jakiś element wykonawczy (DIY czy gotowy Supla). Do bram zastosuj czujniki otwarcia żeby można było użyć ich stany w automatyce, bez względu na to z czego otworzysz bramę (pilot, przycisk, aplikacja).

Prostą automatykę jak zapalanie światła po zmroku ogarniesz scenami i reakcjami w Supli.
Popo666PL

No dobrze, a może jakiś konkretny sprzęt zaproponować.
klew
Has thanked: 135 times
Been thanked: 137 times

Popo666PL wrote: Wed Nov 12, 2025 11:02 am No dobrze, a może jakiś konkretny sprzęt zaproponować.
Do bram SBW-02 lub mSBW-02 (aktualnie w fazie testów - niedługo powinien być w sprzedaży).
Z tym, że jest zasilany z niskiego napięcia (domyślnie zasilanie powinno być brane z napędu).

Do sterowanie światłem: ROW-01, ROW-02, ROW-04m, mROW-02
Najlepsze suple dla Twojego domu :mrgreen:
Zibi_007
Has thanked: 10 times
Been thanked: 31 times

Popo666PL wrote: Wed Nov 12, 2025 9:50 am Cześć, jestem nowy na tym forum i dopiero zaczynam moją przygodę z Suplą.
Wkrótce montuję dwie bramy garażowe i chciałbym mieć możliwość sterowania nimi poprzez Suplę.
Jestem w trakcie robienia instalacji elektrycznej w garażu więc wszystko jest możliwe.
Chciałbym aby po otwarciu którejkolwiek bramy niezależnie czy poprzez aplikację czy też pilotem do bramy w garażu zapalało się światło, a po ich zamknięciu światło gasło. Światło oczywiście zapalało się tylko po zmroku. Dodatkowo światło chcę zrobić na przekaźniku bistabilnym aby można było je zapalać i gasić w kilku miejscach w garażu niezależnie od supli.
Wrzucam rysunek poglądowy.
Wszystkie moduły chcę umieścić w szafce elektrycznej modułowej więc byłoby dobrze jakby zasilanie modułów było na 230VAC odpadnie zasilacz.
PB1 - przycisk bramy 1
PB2 - przycisk bramy 2
PŚ - przycisk światło

garaż.pdf
Wszystko jest do zrobienia bez większej gimnastyki. Dwie bramy obsłużysz jednym mSBW-02. Testuję w tej chwili i pierwsze wyniki testów są więcej jak obiecujące. Reszta to reakcje i harmonogramy w cloud (bardzo intuicyjne). W razie problemów pytaj na forum. Pomożemy!
Image Wiesz, że Supla obsługuje Zigbee? Wstąp do Klubu Promila: https://forum.supla.org/viewtopic.php?t=18018
Image Szukasz nowego GG? Jest tutaj: https://forum.supla.org/viewtopic.php?t=18036
Maciek663

Popo666PL wrote: Wed Nov 12, 2025 11:02 am No dobrze, a może jakiś konkretny sprzęt zaproponować.
Tak jak wyżej panowie zaproponowali wszystko ogarniesz gotowym sprzętem od Zamela, ewentualnie jak wolisz instalację w gwiazdę i masz kogoś kto ogarnia trochę elektrykę lub sam ogarniasz to można pójść w sterowniki centralne takie jak Smart Bob - np. taki na 8 wyjść https://smartbob.pl/pl/mini-1-poziom/57 ... 0808r.html. DIY jest też rozwiązaniem, ale nie proponuję bo tutaj każdy działa na własne ryzyko.
piksiak

Ja się odniosę do światła w garażu.
Zobacz czy napędy nie mają światła. Ja mam came i tam przy jakimkolwiek ruchu włącza się na jakiś czas - nie wiem, nie mierzyłem czy to 5 minut czy minuta - światło. Wymieniłem tylko na większe żarówki led aby się to "świeciło" .
--- Wziąłem udział w Supla Offline Party 2023 ---
Popo666PL

Maciek663 wrote: Wed Nov 12, 2025 10:44 am Do bram zastosuj czujniki otwarcia żeby można było użyć ich stany w automatyce,
Czy mogą być kontaktrony?
Lector
Has thanked: 13 times
Been thanked: 25 times

Do sterowanie oświetleniem przez dwie bramy to tylko Supla Script, bo w cloud nie ma warunkowania dla dwóch stanów wejściowych - dlatego męczę o rozbudowę automatyki i warunkowania w cloud
Niespełniony automatyk. :mrgreen:
https://3d-lamp.photos/
https://pool.lector.top/
Maciek663

Popo666PL wrote: Wed Nov 12, 2025 12:57 pm
Maciek663 wrote: Wed Nov 12, 2025 10:44 am Do bram zastosuj czujniki otwarcia żeby można było użyć ich stany w automatyce,
Czy mogą być kontaktrony?
Tak, wystarczy nawet po jednym na bramę.
Lector wrote: Wed Nov 12, 2025 3:25 pm Do sterowanie oświetleniem przez dwie bramy to tylko Supla Script, bo w cloud nie ma warunkowania dla dwóch stanów wejściowych - dlatego męczę o rozbudowę automatyki i warunkowania w cloud
OR można zrobić, a raczej o to będzie chodziło.

Return to “Ogólna dyskusja”