Ruszają testy nowego czujnika otwarcia okien i drzwi – AURATON Door Window Sensor!

lukasz06
Has thanked: 45 times
Been thanked: 21 times

Gdzie był ogłoszony wybór testerów?
robertklepacki94
Has thanked: 5 times
Been thanked: 14 times

lukasz06 wrote: Thu Nov 13, 2025 5:57 pm Gdzie był ogłoszony wybór testerów?
Bezpośrednio na adres email, przynajmniej ja tak dostałem informacje od Waldka :)
Wziąłem udział w Supla Offline Party 2023
stugraj
Has thanked: 1 time

Witam wszystkich, do mnie też już sprzęt dotarł i jest to ostatni element systemu ogrzewania którego mi brakowało.
Pierwsze wrażenie po otwarciu to wow, pudełko jak zwykle eleganckie wraz z plombą zabezpieczającą.

Wygląd:
Sam czujnik wąski i wysoki idealnie wpasowujący się we wnękę między ramą a skrzydłem okna.

Parowanie z bramką:
Parowanie przebiegło w ułamku sekundy, zdecydowanie prościej niż w przypadku innych urządzeń.

Działanie:
Reakcja na zmiany stanu są natychmiastowe. Należy jednak pamiętać żeby kreski na obudowach się pokrywały, ewentualnie żeby magnes był na tej samej wysokości ale z innej strony czujnika.

Zasięg:
Zasięg powiedziałbym REWELACYJNY, w porównaniu do RC który jest wg. mnie najsłabszym urządzeniem jeżeli chodzi o zasięg w systemie ogrzewania jest większy o 20-30%. Porównując do czujników zalania to niebo a ziemia.

Zdjęć nie dodaje ponieważ koledzy wcześniej pokazali już chyba wszystko.

Czy mogę komuś polecić ten czujnik ? Napewno tak. Polski produkt który nie ustępuje niczym chińskim przeciwnikom, a przy tym oferuje pełne wsparcie producenta i CELUJĄCĄ obsługę gwarancyjną.
lukasz06
Has thanked: 45 times
Been thanked: 21 times

robertklepacki94 wrote: Thu Nov 13, 2025 6:04 pm
lukasz06 wrote: Thu Nov 13, 2025 5:57 pm Gdzie był ogłoszony wybór testerów?
Bezpośrednio na adres email, przynajmniej ja tak dostałem informacje od Waldka :)
Aha , to nici z testów, ale gratuluję "starym" testerom ;)
klew
Has thanked: 134 times
Been thanked: 137 times

Robert Błaszczak wrote: Thu Nov 13, 2025 4:39 pm
klew wrote: Thu Nov 13, 2025 4:22 pm W kanale termostatu ustawia się czujnik, a nie reakcjami ;)
Zastanawiam się, ale chyba jednak wolałbym, aby po takim parowaniu czujnika z głowicą czujnik był nadal widoczny w aplikacji. Szczególnie że w konfiguracji w Cloud opcja Pokaż w urządzeniach klienckich jest włączona.

Krzysiek popraw mnie, ale chyba coś pisałeś, że będzie to zmienione w następnej wersji Cloud.
On się pojawi w termostacie gdy będzie otwarte okno.

Jest w planach dodanie opcji, aby zawsze mimo wszystko się wyświetlił się na liście kanałów, ale nie będzie to najbliższe wydanie
Najlepsze suple dla Twojego domu :mrgreen:
Robert Błaszczak
Has thanked: 37 times
Been thanked: 27 times

klew wrote: Thu Nov 13, 2025 7:02 pm
Robert Błaszczak wrote: Thu Nov 13, 2025 4:39 pm Zastanawiam się, ale chyba jednak wolałbym, aby po takim parowaniu czujnika z głowicą czujnik był nadal widoczny w aplikacji. Szczególnie że w konfiguracji w Cloud opcja Pokaż w urządzeniach klienckich jest włączona.

Krzysiek popraw mnie, ale chyba coś pisałeś, że będzie to zmienione w następnej wersji Cloud.
On się pojawi w termostacie gdy będzie otwarte okno.

Jest w planach dodanie opcji, aby zawsze mimo wszystko się wyświetlił się na liście kanałów, ale nie będzie to najbliższe wydanie
Moim zdaniem jest to "must have" w momencie oficjalnego startu sprzedaży AURATON Door Window Sensor. Jeśli już mamy zamontowany czujnik otwarcia okna, to pewnie 99% użytkowników będzie chciało też widzieć stan otwarcia okien.
Pozdrawiam
Robert Błaszczak

Moja prywatna strona: www.blaszczak.pl
LukiSpajder
Has thanked: 25 times
Been thanked: 34 times

Muszę przyznać że zasięg rewelacja 😁 specjalnie czujnika jeszcze nie zamontowałem aby testować zasięg . Cały dom obskoczyłem łącznie z suterynami w każdym miejscu zadziałał 😁

Co do pokazania tego kanału okna po dodaniu do termostatu . To może zamiast go pokazywać dać trójkąt z wykrzyknikiem koloru niebieskiego na wzór czerwonego , pomarańczowego . Wtedy otwierając listę termostatów już wiemy że czujnik zadziałał jeśli chcemy klikamy w termostat tak jak do tej pory pokazuje się ikona otwartego okna.

Oczywiście to pewnie nie przeszkadza aby też pojawiał się kanał w apce .

Tak luźna propozycja 😁

W okienku „i” brakuje opisu zasilanie bateryjne
You do not have the required permissions to view the files attached to this post.
DamD
Has thanked: 2 times

Jeszcze jedno pytanie.
Jaka musi byc zachowana odległość pomiędzy elementami kontaktrona. Mamy okno dwuskrzydłowe gdzie pomiedzy skrzydłami jest odstęp 25mm i pytanie brzmi czy montując emementy na poszczególnych skrzydłach zadziała kontaktron. Bo w takim przypadku byłaby możliwość zabezpieczenia okna jednym "urządzeniem".
Obecnie na stanie SGW-01 x 2, mSBW-02, SBW-02, mROW-02, ROW-01, Auraton Box Supla, DWS, Outdoor Sensor, Bramka Zigbee <=> SUPLA, GG.
Mmof
Has thanked: 34 times
Been thanked: 4 times

LukiSpajder wrote: Thu Nov 13, 2025 7:45 pm Muszę przyznać że zasięg rewelacja 😁 specjalnie czujnika jeszcze nie zamontowałem aby testować zasięg . Cały dom obskoczyłem łącznie z suterynami w każdym miejscu zadziałał 😁

Co do pokazania tego kanału okna po dodaniu do termostatu . To może zamiast go pokazywać dać trójkąt z wykrzyknikiem koloru niebieskiego na wzór czerwonego , pomarańczowego . Wtedy otwierając listę termostatów już wiemy że czujnik zadziałał jeśli chcemy klikamy w termostat tak jak do tej pory pokazuje się ikona otwartego okna.

Tak luźna propozycja 😁

Masz napisane poziom baterii 100% jak w każdym urządzeniu, o jakim odpisie piszesz 🤔
Zapraszam na Facebook do wspólnej pomocy mniej zawansowanym użytkownikom Supla.
https://www.facebook.com/groups/suplazamel
https://www.facebook.com/groups/supladiy
https://www.facebook.com/groups/suplaauraton
LukiSpajder
Has thanked: 25 times
Been thanked: 34 times

Mmof wrote: Thu Nov 13, 2025 8:23 pm
LukiSpajder wrote: Thu Nov 13, 2025 7:45 pm Muszę przyznać że zasięg rewelacja 😁 specjalnie czujnika jeszcze nie zamontowałem aby testować zasięg . Cały dom obskoczyłem łącznie z suterynami w każdym miejscu zadziałał 😁

Tak luźna propozycja 😁

Masz napisane poziom baterii 100% jak w każdym urządzeniu, o jakim odpisie piszesz 🤔
Coś takiego to jest z głowicy Auraton
You do not have the required permissions to view the files attached to this post.

Return to “Nowości”