Ruszają testy nowego czujnika otwarcia okien i drzwi – AURATON Door Window Sensor!

Zibi_007
Has thanked: 10 times
Been thanked: 31 times

LukiSpajder wrote: Thu Nov 13, 2025 7:45 pm Muszę przyznać że zasięg rewelacja 😁 specjalnie czujnika jeszcze nie zamontowałem aby testować zasięg . Cały dom obskoczyłem łącznie z suterynami w każdym miejscu zadziałał 😁

Co do pokazania tego kanału okna po dodaniu do termostatu . To może zamiast go pokazywać dać trójkąt z wykrzyknikiem koloru niebieskiego na wzór czerwonego , pomarańczowego . Wtedy otwierając listę termostatów już wiemy że czujnik zadziałał jeśli chcemy klikamy w termostat tak jak do tej pory pokazuje się ikona otwartego okna.

Oczywiście to pewnie nie przeszkadza aby też pojawiał się kanał w apce .

Tak luźna propozycja 😁

W okienku „i” brakuje opisu zasilanie bateryjne
Pisałem już o tym i mam dokładnie takie same odczucia co do zasięgu :) Teraz poproszę o taki sam (pod względem zasięgu) czujnik ruchu :)

O jakim opisie zasilania piszesz? Ja mam normalnie ikonę baterii i pod "i" pokazuje się poziom baterii...
Image Wiesz, że Supla obsługuje Zigbee? Wstąp do Klubu Promila: https://forum.supla.org/viewtopic.php?t=18018
Image Szukasz nowego GG? Jest tutaj: https://forum.supla.org/viewtopic.php?t=18036
LukiSpajder
Has thanked: 25 times
Been thanked: 34 times

Zibi_007 wrote: Thu Nov 13, 2025 8:33 pm
LukiSpajder wrote: Thu Nov 13, 2025 7:45 pm Muszę przyznać że zasięg rewelacja 😁 specjalnie czujnika jeszcze nie zamontowałem aby testować zasięg . Cały dom obskoczyłem łącznie z suterynami w każdym miejscu zadziałał 😁

Co do pokazania tego kanału okna po dodaniu do termostatu . To może zamiast go pokazywać dać trójkąt z wykrzyknikiem koloru niebieskiego na wzór czerwonego , pomarańczowego . Wtedy otwierając listę termostatów już wiemy że czujnik zadziałał jeśli chcemy klikamy w termostat tak jak do tej pory pokazuje się ikona otwartego okna.

Tak luźna propozycja 😁

Pisałem już o tym i mam dokładnie takie same odczucia co do zasięgu :) Teraz poproszę o taki sam (pod względem zasięgu) czujnik ruchu :)

O jakim opisie zasilania piszesz? Ja mam normalnie ikonę baterii i pod "i" pokazuje się poziom baterii...
Aby to było spójne to powinno pokazać że zasilanie bateryjne .
You do not have the required permissions to view the files attached to this post.
Zibi_007
Has thanked: 10 times
Been thanked: 31 times

LukiSpajder wrote: Thu Nov 13, 2025 8:41 pm
Zibi_007 wrote: Thu Nov 13, 2025 8:33 pm

Tak luźna propozycja 😁

Aby to było spójne to powinno pokazać że zasilanie bateryjne .
Nie skumałem o co chodzi. Teraz rozumiem.
Bajera :)
Image Wiesz, że Supla obsługuje Zigbee? Wstąp do Klubu Promila: https://forum.supla.org/viewtopic.php?t=18018
Image Szukasz nowego GG? Jest tutaj: https://forum.supla.org/viewtopic.php?t=18036
DamD
Has thanked: 2 times

DamD wrote: Thu Nov 13, 2025 8:20 pm Jeszcze jedno pytanie.
Jaka musi byc zachowana odległość pomiędzy elementami kontaktrona. Mamy okno dwuskrzydłowe gdzie pomiedzy skrzydłami jest odstęp 25mm i pytanie brzmi czy montując emementy na poszczególnych skrzydłach zadziała kontaktron. Bo w takim przypadku byłaby możliwość zabezpieczenia okna jednym "urządzeniem".
You do not have the required permissions to view the files attached to this post.
Obecnie na stanie SGW-01 x 2, mSBW-02, SBW-02, mROW-02, ROW-01, Auraton Box Supla, DWS, Outdoor Sensor, Bramka Zigbee <=> SUPLA, GG.
Mmof
Has thanked: 34 times
Been thanked: 4 times

LukiSpajder wrote: Thu Nov 13, 2025 8:27 pm
Mmof wrote: Thu Nov 13, 2025 8:23 pm

Tak luźna propozycja 😁

Masz napisane poziom baterii 100% jak w każdym urządzeniu, o jakim odpisie piszesz 🤔
Coś takiego to jest z głowicy Auraton
No to ja nie mam na żadnej takiego opisu więc dlatego pisałem o coś chodzi 😁 to są screeny z salonu gdzie jest HM , RC , DWS
Zapraszam na Facebook do wspólnej pomocy mniej zawansowanym użytkownikom Supla.
https://www.facebook.com/groups/suplazamel
https://www.facebook.com/groups/supladiy
https://www.facebook.com/groups/suplaauraton
[email protected]
Has thanked: 21 times
Been thanked: 18 times

DamD wrote: Thu Nov 13, 2025 9:01 pm
DamD wrote: Thu Nov 13, 2025 8:20 pm Jeszcze jedno pytanie.
Jaka musi byc zachowana odległość pomiędzy elementami kontaktrona. Mamy okno dwuskrzydłowe gdzie pomiedzy skrzydłami jest odstęp 25mm i pytanie brzmi czy montując emementy na poszczególnych skrzydłach zadziała kontaktron. Bo w takim przypadku byłaby możliwość zabezpieczenia okna jednym "urządzeniem".
Wiem o co Ci chodzi. Jak zamontujesz magnes podobnie jak kolega Marcin - z boku skrzydła - to jestem prawie pewny, że zadziała. Jutro sprawdzę i dam znać. Sprawdzę też przypadek montując oba elementy od frontu.
klew
Has thanked: 134 times
Been thanked: 137 times

To "zasilanie bateryjne" to pozostałość po wcześniejszej wersji softu na Box. Wtedy Box zgłaszał taki parametr, a serwer zapamiętuje taka wartość i nie ma opcji skasowania.
Obecnie parametr "zasilanie bateryjne" pojawi się tylko przy urządzeniach, które mogą mieć zasilanie bateryjne lub sieciowe.

Nie było to sprzątane w bazach, bo szkodliwość społeczna jest niewielka;)
Najlepsze suple dla Twojego domu :mrgreen:
Mmof
Has thanked: 34 times
Been thanked: 4 times

klew wrote: Thu Nov 13, 2025 9:51 pm To "zasilanie bateryjne" to pozostałość po wcześniejszej wersji softu na Box. Wtedy Box zgłaszał taki parametr, a serwer zapamiętuje taka wartość i nie ma opcji skasowania.
Obecnie parametr "zasilanie bateryjne" pojawi się tylko przy urządzeniach, które mogą mieć zasilanie bateryjne lub sieciowe.

Przejrzałem wszystkie urządzenia i rzeczywiście w dwóch mam napis "bateryjne"
Zapraszam na Facebook do wspólnej pomocy mniej zawansowanym użytkownikom Supla.
https://www.facebook.com/groups/suplazamel
https://www.facebook.com/groups/supladiy
https://www.facebook.com/groups/suplaauraton
LukiSpajder
Has thanked: 25 times
Been thanked: 34 times

Mmof wrote: Thu Nov 13, 2025 9:53 pm
klew wrote: Thu Nov 13, 2025 9:51 pm To "zasilanie bateryjne" to pozostałość po wcześniejszej wersji softu na Box. Wtedy Box zgłaszał taki parametr, a serwer zapamiętuje taka wartość i nie ma opcji skasowania.

Przejrzałem wszystkie urządzenia i rzeczywiście w dwóch mam napis "bateryjne"
@klew już wyjaśnił że to jakieś pozostałości . Myślałem że to jest w standardzie a tu po prostu brakuj .
Czyli zostaje tak jak jest :D
robertklepacki94
Has thanked: 5 times
Been thanked: 14 times

Dzisiaj i ja dorwałem swój czujnik na testy. Po informacji od innych zabrałem czujnik do kieszeni na spacer z psem wkoło bloku (mieszkanie na 3 piętrze) i w odległości 20 metrów dalej wykonywał reakcję -- zasięg rewelacja.

Fizycznie jeszcze go nie montowałem bo docelowo ma trafić do rodziców na drzwi tarasowe, jednak przymierzyłem u mnie do drzwi i już wiem że bez adaptera się nie obejdzie bo jest za duża różnica odległości, napewno wpływ na to ma też że drzwi są metalowe w środku.

Co do samego pokazywania kanału w apce to popieram Roberta i innych że pomimo przepisania czujnika do termostatu jego kanał powinien być dalej widoczny w apce.

Jeden problem na jaki natrafiłem to że nie można czujnika przypisać do termostatów w różnych lokalizacjach a powinno to być jak najbardziej możliwe. W nowych domach często np. salony są połączone z kuchnia i innymi mniejszymi pomieszczeniami, uchylając duże okno tarasowe pomieszczenia wychładzają się w takim samym tempie, a nie mam możliwości wyłączenia ogrzewania w kuchni bo tam tam termostat i innej lokalizacji.

Reszta testów już na żywo :)
IMG_5293.jpeg
Wziąłem udział w Supla Offline Party 2023

Return to “Nowości”