Też się nad tym zastanawiałem jak to docelowo ogarnąć, bo właśnie mam połączony salon z kuchnią i dwa okna i dwa grzejniki. Teraz mam dwie lokalizacje, ale nie problem, aby była to jedna lokalizacja. Czy w takim przypadku do jednej głowicy da się przypisać dwa czujniki otwarcia i te same czujniki do drugiej głowicy?robertklepacki94 wrote: Sat Nov 15, 2025 3:36 pm Jeden problem na jaki natrafiłem to że nie można czujnika przypisać do termostatów w różnych lokalizacjach a powinno to być jak najbardziej możliwe. W nowych domach często np. salony są połączone z kuchnia i innymi mniejszymi pomieszczeniami, uchylając duże okno tarasowe pomieszczenia wychładzają się w takim samym tempie, a nie mam możliwości wyłączenia ogrzewania w kuchni bo tam tam termostat i innej lokalizacji.
Ruszają testy nowego czujnika otwarcia okien i drzwi – AURATON Door Window Sensor!
-
Robert Błaszczak
- Has thanked: 37 times
- Been thanked: 27 times
Pozdrawiam
Robert Błaszczak
Moja prywatna strona: www.blaszczak.pl
Robert Błaszczak
-
robertklepacki94
- Has thanked: 5 times
- Been thanked: 14 times
Wydaje mi się że co do czujnika otwarcia Auraton powinna być możliwość przypisania go do dowolnej lokalizacji i paru termostatów.
Wydaje mi się też że tego czujnika nie powinna ograniczać komunikacja tylko z urządzeniami z bramki, przecież wiele osób zainwestuje w taki bezprzewodowy czujnik aby blokować pracę termostatu na GWK lub innych urządzeniach. (to samo dotyczyć będzie nowego czujnika ruchu)
Wydaje mi się też że tego czujnika nie powinna ograniczać komunikacja tylko z urządzeniami z bramki, przecież wiele osób zainwestuje w taki bezprzewodowy czujnik aby blokować pracę termostatu na GWK lub innych urządzeniach. (to samo dotyczyć będzie nowego czujnika ruchu)
Wziąłem udział w Supla Offline Party 2023
-
klew
- Has thanked: 134 times
- Been thanked: 137 times
Wymóg ten samej lokalizacji można chyba usunąć. Będzie to wymagało zmiany po stronie Cloud.
Jeden czujnik można przypisać do wielu termostatów.
Ale do jednego termostatu można przypisać tylko jeden czujnik - to jest temat do zmiany, ale na razie jeszcze trzeba się zastanowić jak to zrobić.
Ograniczenie do jednego Box wynika z braku komunikacji lokalnej. Jak to dodamy, to będzie można przypisywać rzeczy między różnymi urządzeniami (oczywiście oba zainteresowane urządzenia będą wymagały aktualizacji softu)
Ale do jednego termostatu można przypisać tylko jeden czujnik - to jest temat do zmiany, ale na razie jeszcze trzeba się zastanowić jak to zrobić.
Ograniczenie do jednego Box wynika z braku komunikacji lokalnej. Jak to dodamy, to będzie można przypisywać rzeczy między różnymi urządzeniami (oczywiście oba zainteresowane urządzenia będą wymagały aktualizacji softu)
Najlepsze suple dla Twojego domu 
-
Robert Błaszczak
Przypisanie czujnika do głowicy powoduje, że wyłączenie termostatu po otwarciu okna odbywa się lokalnie w obrębie bramki AURATON bez pośrednictwa Supla Cloud. I taka funkcjonalność jest nadrzędna w urządzeniach AURATON. Brak (awaria) dostępu do sieci Internet im nie straszna. Bo można sobie wyobrazić taką sytuację, że komuś zawiesił się router na 10 minut przed wyjazdem na jesienny urlop. Nie zauważył tej awarii. Urlopowicz stwierdził, że chce przez te dwa tygodnie urlopu mieć w jednym pokoju uchylone okno. Zgodnie z logiką wie, że przy uchylonym oknie grzejnik będzie automatycznie wyłączony. Jednak brak Internetu spowodował, że grzejnik w tym pomieszczeniu wcale nie był zakręcony, tylko praktycznie grzał pełną mocą aby dogrzać pomieszczenie przy otwartym oknie. Przy dobrej "papudze" mógłby wygrać nawet odszkodowanie.robertklepacki94 wrote: Sat Nov 15, 2025 3:51 pm Wydaje mi się też że tego czujnika nie powinna ograniczać komunikacja tylko z urządzeniami z bramki, przecież wiele osób zainwestuje w taki bezprzewodowy czujnik aby blokować pracę termostatu na GWK lub innych urządzeniach. (to samo dotyczyć będzie nowego czujnika ruchu)
Pamiętajmy, że 90% użytkowników Supli nie siedzi z nosem prawie non stop w aplikacji. Ustawia sobie automatykę raz i zapomina o temacie.
Pozdrawiam
Robert Błaszczak
Robert Błaszczak
-
Robert Błaszczak
No i ta kwestia została wyjaśniona. Dzięki Krzysiek.klew wrote: Sat Nov 15, 2025 3:59 pm Jeden czujnik można przypisać do wielu termostatów.
To już do pełni szczęścia w temacie AURATON Door Window Sensor brakuje:
- możliwości wyświetlenia stanu okna w aplikacji po powiązaniu czujnika z termostatem,
- możliwości przypisania do termostatu kilku czujników.
Pozdrawiam
Robert Błaszczak
Robert Błaszczak
-
klew
- Has thanked: 134 times
- Been thanked: 137 times
To jeszcze tylko dodam, że komunikacja lokalna będzie się w Supli odbywać po LAN.
Także sieć domowa musi działać, aby to działało (AP dla wifi, serwer DHCP itd).
Internet oczywiście nie będzie potrzebny.
Także sieć domowa musi działać, aby to działało (AP dla wifi, serwer DHCP itd).
Internet oczywiście nie będzie potrzebny.
Najlepsze suple dla Twojego domu 
-
robertklepacki94
- Has thanked: 5 times
- Been thanked: 14 times
Jeszcze bym dodał:Robert Błaszczak wrote: Sat Nov 15, 2025 4:19 pm To już do pełni szczęścia w temacie AURATON Door Window Sensor brakuje:
- możliwości wyświetlenia stanu okna w aplikacji po powiązaniu czujnika z termostatem,
- możliwości przypisania do termostatu kilku czujników.
-możliwość przypisania do termostatu w innej lokalizacji (ale w obrębie tej samej bramki)
Wziąłem udział w Supla Offline Party 2023
-
vajera
- Has thanked: 289 times
- Been thanked: 161 times
Z moich testów wynika, że to rozwiązanie w postaci bramek logicznych działa całkiem nieźle.klew wrote: Sat Nov 15, 2025 3:59 pm Wymóg ten samej lokalizacji można chyba usunąć. Będzie to wymagało zmiany po stronie Cloud.
Bramka Zigbee <=> SUPLA
Więcej informacji tutaj:
https://forum.supla.org/viewforum.php?f=127
FAQ https://forum.supla.org/viewtopic.php?t=17277
Więcej informacji tutaj:
https://forum.supla.org/viewforum.php?f=127
FAQ https://forum.supla.org/viewtopic.php?t=17277
-
flowerek
Testuje czujnik od 2 dni. Moje spostrzezenia i porownanie do tych ktore do tej pory wieszalem czyli Tech i Salus.
1. Wygląd
....hmm...o gustach sie nie dyskutuje...w mojej opinii podobnie jak w przypadku techa wyglada jak wydrukowany na szybkondrukarka 3D...zdecydowanie bardziej podoba mi sie Salus
2. Montaż
Duzy plus za zalączona taśme dwustronną dobrej jakosci. Salus i tech tez mają ale Auratonowa taśma ma największą powierzchnię i daje poczucie pewniejszego przytwierdzenua
Minus za brak w zestawie wkretów i otworów w obudowach czujnika i magnesu. Czasem inwestor chce miec jeszcze wieksza pewnosc ze czujniki nie pospadaja po jakims czasie i pozwalaja na wkrecenie sie w drewniane okno.
Samo parowanie to juz kwestia systemu ale przebiega bardzo sprawnie
3. Użytkowanie
OGROMNY PLUS za zasieg. Wygrywa z salusem i techem
Bardzo szybki czas reakcji. Wygrywa z salusem i techem
O zywotnosci baterii ktora jest jednym z waznuejszych parametrow na ten moment nic nie mozna powiedziec.
4. Dalszy rozwój produktu
Musi byc wybor widocznosci po powiazaniu z termostatem
Musi byc opcja dodania kilku czujnikow do 1 termostatu
Bardzo przydatna funkcją byloby mozliwosc szybkiego prostego (bez recznego budowania regul) ustawienia powiadomienia o otwartym oknie po uplywie zdefiniowanego przez uzytkownika czasie ( powoadom gdy ktores okno otwarte dluzej niz xxx godzin) oraz info o otwartych oknach o zdefiniowanej godzinie ( powiadom jesli jest godz xxx a ktores okno jest otwarte)
Docelowo musi byc mozliwosc powiazania czujnika z innymi urzadzeniami supla poza boxem
Na koniec cos czym tech bije salusa i auratna - kolory obudowy. MUSZA pojawic sie conajmniej kolor antracyt i minimum 1 a najlepiej 2 kolory imitujace drewno.
Jak to wyglada na antraytowym oknie macie na zalaczonym zdjeciu...juz mi zona nakazala zdjac to z tego okna. A mam tylko antracytowe....chyba przemaluje sprayem bo nie bede mial gdzie testowac.
Podsumowujac...bardzo fajny produkt ktoremu niewiele brakuje do idealu
1. Wygląd
....hmm...o gustach sie nie dyskutuje...w mojej opinii podobnie jak w przypadku techa wyglada jak wydrukowany na szybkondrukarka 3D...zdecydowanie bardziej podoba mi sie Salus
2. Montaż
Duzy plus za zalączona taśme dwustronną dobrej jakosci. Salus i tech tez mają ale Auratonowa taśma ma największą powierzchnię i daje poczucie pewniejszego przytwierdzenua
Minus za brak w zestawie wkretów i otworów w obudowach czujnika i magnesu. Czasem inwestor chce miec jeszcze wieksza pewnosc ze czujniki nie pospadaja po jakims czasie i pozwalaja na wkrecenie sie w drewniane okno.
Samo parowanie to juz kwestia systemu ale przebiega bardzo sprawnie
3. Użytkowanie
OGROMNY PLUS za zasieg. Wygrywa z salusem i techem
Bardzo szybki czas reakcji. Wygrywa z salusem i techem
O zywotnosci baterii ktora jest jednym z waznuejszych parametrow na ten moment nic nie mozna powiedziec.
4. Dalszy rozwój produktu
Musi byc wybor widocznosci po powiazaniu z termostatem
Musi byc opcja dodania kilku czujnikow do 1 termostatu
Bardzo przydatna funkcją byloby mozliwosc szybkiego prostego (bez recznego budowania regul) ustawienia powiadomienia o otwartym oknie po uplywie zdefiniowanego przez uzytkownika czasie ( powoadom gdy ktores okno otwarte dluzej niz xxx godzin) oraz info o otwartych oknach o zdefiniowanej godzinie ( powiadom jesli jest godz xxx a ktores okno jest otwarte)
Docelowo musi byc mozliwosc powiazania czujnika z innymi urzadzeniami supla poza boxem
Na koniec cos czym tech bije salusa i auratna - kolory obudowy. MUSZA pojawic sie conajmniej kolor antracyt i minimum 1 a najlepiej 2 kolory imitujace drewno.
Jak to wyglada na antraytowym oknie macie na zalaczonym zdjeciu...juz mi zona nakazala zdjac to z tego okna. A mam tylko antracytowe....chyba przemaluje sprayem bo nie bede mial gdzie testowac.
Podsumowujac...bardzo fajny produkt ktoremu niewiele brakuje do idealu
You do not have the required permissions to view the files attached to this post.
11xSRW-01, 1x Sonoff mini, 3xSonoff SV, 5xSonoff S26, 4xSonoff Basic, 1xGosund Sp-111, 1xSonoff Touch, 1xH801, czujnik poczty DIY, 1x Loratap, 1x MiniTiger , 1 x zawór wody BQ05 DIY, 2xSBW-02, Auraton: MC, HC, Flood Valve, Flood Sensor (test trwa)