Alternatywny dostęp do internetu

shimano73
Been thanked: 1 time

Sprawa jest :) Mam pytanie czy można, w miare tanio, zrobić jakąś alternatywę łącza internetowego np internet mobilny który podtrzyma komunikacje do czasu powrotu / naprawę łacza światłowodowego. Macie jakieś doświadczenia w tej kwestji jak to ogarnąć ? W tej chwili mam router od dostawcy (ten "fioletowy") do tego switch 16portowy i 4 accesspointy w tym dwa zewnętrzne wszystko na TP-Linku . Chciałbym to tak wpiąć aby mobilny internet działał tylko dla supli bez tv i komputeów / laptopów.
W elektronice jak nie wiadomo o co chodzi to zwykle chodzi o zasilanie

Wezmę udział w Supla Offline Party 2024 :)
Lector
Has thanked: 13 times
Been thanked: 25 times

Ja mam światełko i mobilny od pomarańczowych.
Wszystko spięte w UDM-Pro - Ubiqiulity, potrzebne są dwa WAN'y.
Ustawione mam światełko jako główny a LTE jako rezerwowe.

Pewnie na upartego będzie działaś wpięte w LAN, ale jak będzie NET to nie wiadomo z jakiego źródła pójdzie.
You do not have the required permissions to view the files attached to this post.
Niespełniony automatyk. :mrgreen:
https://3d-lamp.photos/
https://pool.lector.top/
zzrr
Has thanked: 76 times
Been thanked: 119 times

Zaczął bym chyba od podmiany routera pierwszego. A tak na marginesie i przy okazji to uczciwie mogę polecić internet 5G od T-Mobile. Jeszcze go mam i dodatkowo światłowód od PLAY. Były dni że żałowałem że wszedłem w ten światłowód. Jakieś prace serwisowe i przerwy już parę razy ok 01:00 - 2:00 w nocy. Na 5G leciał mi internet do 900MBit. i przez parę lat nie miałem chyba ani razu przypadku że internetu nie było.
Ale wracając do tematu... Ewentualnie może telefon jakiś rezerwowy i robisz z niego router. A zamiast routera od operatora wstaw jakiś AccesPoint i skonfiguruj jako most WiFi między telefonem a LAN.
dar3cz3k_
Has thanked: 3 times

Bez wymiany routera głównego będzie ciężko coś zrobić.
Możesz podmienić na coś od Mikrotika lub Ubiqity. Jaki model zależy od budżetu i wymagań. Wtedy można skonfigurować router, aby przełączał w razie awarii łącza podstawowego na np. mobilny.
Jak ma UCG Fiber,
WAN1 - FO od lokalnego dostawcy (DG-NET),
WAN2 - internet mobilny (Plus) - router peplink

Na sprzęcie od Ubiqity robią się to w kilka kliknięć.
pacula79

Witam.
To i ja podłączę się do tematu. Mam w domu wszystkie " smart urządzenia " na Wifi. Chciałbym mieć właśnie alternatywę choć na razie nie miałem problemu z netem. Internet mam światłowodowy od lokalnego operatora. Od nich dostałem Huawei OptiXstar EG8145X6-10 do którego mam podłączony swój router ASUS RT-BE50 oraz podłączony w sieci mesh ASUS RT-AX52. Czy można do tego zestawu podłączyć jakiś router mobilny, aby mieć zawsze połączenie z internetem?
Robert Błaszczak
Has thanked: 37 times
Been thanked: 27 times

pacula79 wrote: Sun Nov 16, 2025 4:42 pm Witam.
To i ja podłączę się do tematu. Mam w domu wszystkie " smart urządzenia " na Wifi. Chciałbym mieć właśnie alternatywę choć na razie nie miałem problemu z netem. Internet mam światłowodowy od lokalnego operatora. Od nich dostałem Huawei OptiXstar EG8145X6-10 do którego mam podłączony swój router ASUS RT-BE50 oraz podłączony w sieci mesh ASUS RT-AX52. Czy można do tego zestawu podłączyć jakiś router mobilny, aby mieć zawsze połączenie z internetem?
Niestety Twój Asus RT-BE50 nie posiada drugiego portu WAN ani portu USB. Router od operatora ma USB, ale nie znalazłem żadnej instrukcji, a na stronie Huawei'a piszą że jest to tylko USB do nośników pamięci.
Pozdrawiam
Robert Błaszczak

Moja prywatna strona: www.blaszczak.pl
Duch__
Been thanked: 6 times

Daj pierwszy router jako mikrotik. Na nim to skonfigurujesz.
pacula79

Duch__ wrote: Sun Nov 16, 2025 6:34 pm Daj pierwszy router jako mikrotik. Na nim to skonfigurujesz.
Może kolega rozwinąć temat, bo nie jestem biegły w tych sprawach 😀
Duch__
Been thanked: 6 times

Router od dostawcy zostawiamy bez zmian, wyłączamy w nim wifi i DHCP. Dodatkowy router mikrotik stawiamy za routerem dostawcy, na nim tworzymy serwer DHCP, oraz dwa porty wan lub USB i wan, gdzie do USB wpinamy LTE. Tworzymy skrypt który cyklicznie sprawdza połączenie na głównym WAN, jeśli go nie ma to przełącza na LTE. W czasie pracy na LTE sprawdza czy WAN wrócił.

Ogólnie Mikrotik jest wymagający. Mnogość opcji może przytłoczyć. Pierwszego w życiu mikrotika skonfigurowałem z potem na czole przez 3 dni. Nic nie chciało działać. Dzisiaj nie zmieniłbym go na nic innego. Skrypty odwalają masę roboty, a powiadomienia e-mail i Telegram wysyłane bezpośrednio z MT od razu informują mnie że któreś urządzenie wyleciało z sieci, lub mam próbę włamania zdalnego (około 10-20 prób tygodniowo). Dodatkowo zestawienia VPN umożliwiają ominięcie wielu przeszkód gdzie ISP blokuje porty. Firewall to majstersztyk w MT. Wiele portów zdalnych mam otwieranych funkcją knock knock. Dobijam się odpowiednią ilość razy na fejkowy port, router widzi to jako pukanie i otwiera mi właściwy inny port do obsługi zdalnej wybranego urządzenia.

Dzisiejsza konfiguracja MT z dostępnym chatem GPT to już w ogóle bajka. Łatwo i przyjemnie. Jak zaczynałem przygodę to poradników było jak na lekarstwo. Zalecam na start kupić co najmniej hAP AX2. Wydajny router z mocnym prockiem, dużą ilością RAM, idealny do małej sieci domowej.
pacula79

Duch__ wrote: Sun Nov 16, 2025 9:20 pm Router od dostawcy zostawiamy bez zmian, wyłączamy w nim wifi i DHCP. Dodatkowy router mikrotik stawiamy za routerem dostawcy, na nim tworzymy serwer DHCP, oraz dwa porty wan lub USB i wan, gdzie do USB wpinamy LTE. Tworzymy skrypt który cyklicznie sprawdza połączenie na głównym WAN, jeśli go nie ma to przełącza na LTE. W czasie pracy na LTE sprawdza czy WAN wrócił.

Ogólnie Mikrotik jest wymagający. Mnogość opcji może przytłoczyć. Pierwszego w życiu mikrotika skonfigurowałem z potem na czole przez 3 dni. Nic nie chciało działać. Dzisiaj nie zmieniłbym go na nic innego. Skrypty odwalają masę roboty, a powiadomienia e-mail i Telegram wysyłane bezpośrednio z MT od razu informują mnie że któreś urządzenie wyleciało z sieci, lub mam próbę włamania zdalnego (około 10-20 prób tygodniowo). Dodatkowo zestawienia VPN umożliwiają ominięcie wielu przeszkód gdzie ISP blokuje porty. Firewall to majstersztyk w MT. Wiele portów zdalnych mam otwieranych funkcją knock knock. Dobijam się odpowiednią ilość razy na fejkowy port, router widzi to jako pukanie i otwiera mi właściwy inny port do obsługi zdalnej wybranego urządzenia.

Dzisiejsza konfiguracja MT z dostępnym chatem GPT to już w ogóle bajka. Łatwo i przyjemnie. Jak zaczynałem przygodę to poradników było jak na lekarstwo. Zalecam na start kupić co najmniej hAP AX2. Wydajny router z mocnym prockiem, dużą ilością RAM, idealny do małej sieci domowej.
Hmm... to chyba przerasta moje możliwości 😀
Jednakże dziękuję za pomoc 🤝

Return to “Pomoc”