Podobny efekt osiągnąłbyś na OpenWrt. Konfiguracja nie jest skomplikowana, a jak pisał wcześniej @Duch__ zawsze można skorzystać z pomocy AI.pacula79 wrote: Sun Nov 16, 2025 10:32 pmHmm... to chyba przerasta moje możliwościDuch__ wrote: Sun Nov 16, 2025 9:20 pm Router od dostawcy zostawiamy bez zmian, wyłączamy w nim wifi i DHCP. Dodatkowy router mikrotik stawiamy za routerem dostawcy, na nim tworzymy serwer DHCP, oraz dwa porty wan lub USB i wan, gdzie do USB wpinamy LTE. Tworzymy skrypt który cyklicznie sprawdza połączenie na głównym WAN, jeśli go nie ma to przełącza na LTE. W czasie pracy na LTE sprawdza czy WAN wrócił.
Ogólnie Mikrotik jest wymagający. Mnogość opcji może przytłoczyć. Pierwszego w życiu mikrotika skonfigurowałem z potem na czole przez 3 dni. Nic nie chciało działać. Dzisiaj nie zmieniłbym go na nic innego. Skrypty odwalają masę roboty, a powiadomienia e-mail i Telegram wysyłane bezpośrednio z MT od razu informują mnie że któreś urządzenie wyleciało z sieci, lub mam próbę włamania zdalnego (około 10-20 prób tygodniowo). Dodatkowo zestawienia VPN umożliwiają ominięcie wielu przeszkód gdzie ISP blokuje porty. Firewall to majstersztyk w MT. Wiele portów zdalnych mam otwieranych funkcją knock knock. Dobijam się odpowiednią ilość razy na fejkowy port, router widzi to jako pukanie i otwiera mi właściwy inny port do obsługi zdalnej wybranego urządzenia.
Dzisiejsza konfiguracja MT z dostępnym chatem GPT to już w ogóle bajka. Łatwo i przyjemnie. Jak zaczynałem przygodę to poradników było jak na lekarstwo. Zalecam na start kupić co najmniej hAP AX2. Wydajny router z mocnym prockiem, dużą ilością RAM, idealny do małej sieci domowej.
Jednakże dziękuję za pomoc![]()
Nie wiem natomiast, czy do któregoś z Twoich Asusów można wgrać OpenWrt. Musiałbyś poszukać. Ja mam tak w tej chwili podłączony zapasowy (na LTE) router pod Xiaomi AX3000T z OpenWrt właśnie. W razie braku sieci ze światłowodu, sam się przełącza na sieć z LTE. Z pozycji użytkownika jest to niewidoczne (no może się zorientować, jak puści speedneta