GKW-01 - parę uwag i pytań

malarz
Been thanked: 2 times

Pewnie, żeby nie reagować na chwilowe zimne podmuchy po otwarciu drzwi (a sterowniki są często blisko drzwi właśnie) gdy GKW pośrednio uruchamia zapalanie pieca czy jeszcze innej aparatury, która nie powinna być zbyt często włączana lub jej rozruch trwa kilka minut.
Próbuję przerobić pomysły na działające projekty w ArduinoIDE.
rajmundwojcik

Już mówię. Czujnik jest niezwykle czuły. Wystarczy niewielki ruch powietrza i temperatura odczytywana potrafi się bujnąć o 0,3 do 0,5 stopnia a to przy niskiej histerezie powoduje niepożądane odłączenie lub załączenie urządzenia. Po chwili temperatura wraca do normy i następuje kolejna reakcja lub co jest jeszcze gorsze dla komfortu żadna jeśli temperatura będzie w przedziale histerezy.
Przykład: O 7.00 załączyła się PC. Do godz. 8.00 dogrzała pomieszczenie do 22,9 stopnia. Tutaj następuje zaburzenie odczytu i temp. skacze 23,3 stopnia. PC się wyłącza. Po chwili temp. się uspokaja, powraca do 22,9 stopnia ale reakcja żadna, bo histereza załączy dopiero gdy spadnie poniżej 22,8. Efekt - niedogrzane pomieszczenia i taktowanie PC.
robertklepacki94
Has thanked: 5 times
Been thanked: 14 times

rajmundwojcik wrote: Mon Nov 17, 2025 6:45 pm Efekt - niedogrzane pomieszczenia i taktowanie PC.
Efektywniej było by sterowanie PC poprzez krzywą grzewczą.
U mnie jak PC włączy się w październiku to do marca może się z 5 razy wyłączy.
Wziąłem udział w Supla Offline Party 2023
rajmundwojcik

Przerabiałem ten temat przez 7 lat. U mnie najbardziej sprawdza się prosta (29 stopni) i termostat. Chodzi na salusie 23 stopnie i histerezie +/-0,25 Załącza się z reguły raz na dobę i chodzi od 3 do 8 godzin w zależności od pogody. Teraz z uwagi na częste wyjazdy potrzebuję zdalnego dostępu.
klew
Has thanked: 134 times
Been thanked: 137 times

Dzięki za opisanie problemu :)

Argumentacja mnie przekonuje, ale nie wiem kiedy to się uda zaimplementować.
Najlepsze suple dla Twojego domu :mrgreen:
Zibi_007
Has thanked: 10 times
Been thanked: 31 times

Nie będę nikogo cytował, ale zadam pytanie.
Wy serio wyczuwacie różnicę 0,2-0,5 st. w pomieszczeniu?
Błąd pomiaru temperatury przez czujnik potrafi być większy.
Już prędzej trafia do mnie argument ciągłego włączania i wyłączania pieca.
Ale niedogrzane pomieszczenie o 0.2 st.? Co to? Wylęgarnia jaj (inkubator) dla gadów i ptaków ma większą tolerancję.
Widział z Was ktoś kiedyś rozkład termiczny pomieszczenia w przeciętnym domu (pokoju)? Jeśli nie, to proponuję pożyczyć kamerę termowizyjną i sobie pooglądać. W ostateczności wykorzystać pirometr i pomierzyć temperaturę ścian, sufitu i podłogi.
To o czym jest tutaj pisane, to dla mnie taka sztuka dla sztuki.
Waldek z Auratona popełnił nawet ostatnio wpis na facebooku tłumacząc o co chodzi z tą temperaturą. I choć z częścią zawartych tam twierdzeń nie do końca się zgadzam (zbyt uprościł), to oddał sens istoty problemu. Zachęcam do lektury.
Tu się powoli robi jakaś sekta grzewcza podobna do tych audiofilskich (np. twierdzenie, że kable trzeba "rozgrzewać"). Czekam tylko na pytanie, kiedy histerezę będzie można ustawić z dokładnością do 0,01 st., bo niektórzy czują różnicę :lol:
Image Wiesz, że Supla obsługuje Zigbee? Wstąp do Klubu Promila: https://forum.supla.org/viewtopic.php?t=18018
Image Szukasz nowego GG? Jest tutaj: https://forum.supla.org/viewtopic.php?t=18036
malarz
Been thanked: 2 times

Przecież ta dyskusja dotyczy braku reakcji na kilkuminutowy spadek temperatury poniżej ustalonej wartości z wybraną histerezą. I nie ma znaczenia opisany w przykładowym problemie spadek temperatury (czy 0.1 stopnia, czy 5 stopni) tylko czas przez jaki ta temperatura będzie poniżej jakiegoś wyznaczonego przez parametry limitu. Tego się nie da ustawić zmieniając w jakikolwiek sposób obecne parametry (w tym ich dokładność). Zwiększenie histerezy nie załatwia sprawy.
Próbuję przerobić pomysły na działające projekty w ArduinoIDE.
Zibi_007
Has thanked: 10 times
Been thanked: 31 times

Toteż napisałem, że argument związany z pracą pieca do mnie jak najbardziej przemawia.
I jak najbardziej rozumiem o co chodzi z tym opóźnieniem.
Dlatego nie cytowałem wcześniejszej odpowiedzi, tylko napisałem ogólnie.
Głos zabrałem (akurat w tym temacie przy okazji), bo ostatnio coraz więcej pojawia się postów, w których użytkownicy chcieliby mieć poziomą linię na wykresie temperatury w pomieszczeniu ogrzewanym zimą. Gdzieś jest granica zdrowego rozsądku, a ostatnio mam wrażenie, że ludzie bardziej patrzą na cyferki i wykresy w programie, niż na to co rzeczywiście odczuwają ;-)
Nie mam GKW-01, mam GKW-02 i takich jak opisywane tutaj objawy nie zauważyłem. Całkiem możliwe, ze zmiana umiejscowienia urządzenia rozwiązałaby problem (o ile to jest oczywiście możliwe i nie wiąże się np. z przebudową instalacji elektrycznej)...
Image Wiesz, że Supla obsługuje Zigbee? Wstąp do Klubu Promila: https://forum.supla.org/viewtopic.php?t=18018
Image Szukasz nowego GG? Jest tutaj: https://forum.supla.org/viewtopic.php?t=18036
klew
Has thanked: 134 times
Been thanked: 137 times

Zibi_007 wrote: Tue Nov 18, 2025 11:12 pm
Gkw 01 i 02 mają inne termometry, także czas reakcji może być inny
Najlepsze suple dla Twojego domu :mrgreen:
rajmundwojcik

Witam. A jaki wpływ na wskazania mają wahania napięcia w sieci 215 do 245 V i czy praktycznie mają ?

Return to “ZAMEL GKW-01”