Zawory termostatyczne do grzejników i GG

lukasz06
Has thanked: 45 times
Been thanked: 21 times

Ta, też o tym pisałem. Z jednej strony to zrozumiałe, a z drugiej, to jak jedna osoba ogarniała taki temat to tak to się zazwyczaj kończy.
Zbawieniem dla większości użytkowników okazał się @Vajera ze swoją bramką Zigbee.
Gdyby nie on, to i to forum było by nudne i pewnie by też umarło.
klew
Has thanked: 134 times
Been thanked: 137 times

lukasz06 wrote: Tue Nov 18, 2025 5:30 pm Ta, też o tym pisałem. Z jednej strony to zrozumiałe, a z drugiej, to jak jedna osoba ogarniała taki temat to tak to się zazwyczaj kończy.
Zbawieniem dla większości użytkowników okazał się @Vajera ze swoją bramką Zigbee.
Vajera też jest jeden ;)
Ogólnie to temat ZigBee jest interesujący dla osób, które się nim interesują.
Pozostałe osoby pewnie irytuje, że znowu są tam dziesiątki postów do odhaczenia jako przeczytane.
Forum żyło i miało się dobrze zanim temat ZigBee się pojawił.
ZigBee używa pewnie mniej niż promil użytkowników Supli.
Także miło, że dzielisz się swoją opinią o forum, ale proponuję nie generalizować.
Najlepsze suple dla Twojego domu :mrgreen:
vajera
Has thanked: 289 times
Been thanked: 161 times

klew wrote: Tue Nov 18, 2025 6:02 pm
lukasz06 wrote: Tue Nov 18, 2025 5:30 pm Ta, też o tym pisałem. Z jednej strony to zrozumiałe, a z drugiej, to jak jedna osoba ogarniała taki temat to tak to się zazwyczaj kończy.
Vajera też jest jeden ;)
Pozostałe osoby pewnie irytuje, że znowu są tam dziesiątki postów do odhaczenia jako przeczytane.
Także miło, że dzielisz się swoją opinią o forum, ale proponuję nie generalizować.
Zgadzam się z Krzysztofem - jestem tutaj od 2018 roku i zawsze chętnie wracałem, bo co chwila ktoś coś nowego wymyśla i udowadnia, że najważniejsza jest wyobraźnia i chęci.
Bramka Zigbee <=> SUPLA
Więcej informacji tutaj:
https://forum.supla.org/viewforum.php?f=127
FAQ https://forum.supla.org/viewtopic.php?t=17277
YoMan
Has thanked: 3 times
Been thanked: 3 times

Robert Błaszczak wrote: Tue Nov 18, 2025 11:21 am Już @robertklepacki94 w wątku viewtopic.php?p=218664#p218664 to napisał, a ja powtórzę. GG zostało praktycznie uśmiercone przez wszelkiej maści "januszy biznesu", którzy zrobili sobie całkiem dobre źródło dochodu na znanym portalu na literę A. Mając przy tym w dużym poważaniu Twórców GUI-Generic (a dosadniej to w d...pie). Na dodatek przy jakichkolwiek problemach bezczelnie kierowali swoich klientów na Forum, lub wprost do Autorów GG.
Pozwole sobie zapolemizować. "Janusze" na pewno nie pomogli ale nie demonizowalbym ich roli. Podobno ktoś nawet sie dogadał i jakoś rozliczał z Krystianem. On sam już był zmęczony ciągnięciem tego wózka samemu. Często pretensje i żądania, które przykrywał wdzięczność. A najważniejsze jest to, że jako hobby to jest fajne ale jak bierzesz na kark obowiązek (upgrade'y, naprawy bugów, etc), to w koncu ci sie to znudzi i przestaje byc hobby. Jednoczesnie $ nie przynosi wiec zapał spada do zera. Nie on pierwszy i nie ostatni. Jeżeli ktos w pewnym momencie nie przejmie pałeczki albo nie pomoże równolegle to "materiał" ulega zmęczeniu i projekt umiera. To naprawdę jest proste i takie "ludzkie".
YoMan
Has thanked: 10 times
Been thanked: 31 times

klew wrote: Tue Nov 18, 2025 6:02 pm
Vajera też jest jeden ;)
Promil to 0,1%. Chyba jest nas (używających bramki Z2S) trochę więcej ;-)
nie.png.312ebf190f71314b3dfd165ef09949a5.png
You do not have the required permissions to view the files attached to this post.
Image Wiesz, że Supla obsługuje Zigbee? Wstąp do Klubu Promila: https://forum.supla.org/viewtopic.php?t=18018
Image Szukasz nowego GG? Jest tutaj: https://forum.supla.org/viewtopic.php?t=18036
Robert Błaszczak
Has thanked: 37 times
Been thanked: 27 times

YoMan wrote: Tue Nov 18, 2025 6:16 pm
Robert Błaszczak wrote: Tue Nov 18, 2025 11:21 am Już @robertklepacki94 w wątku viewtopic.php?p=218664#p218664 to napisał, a ja powtórzę. GG zostało praktycznie uśmiercone przez wszelkiej maści "januszy biznesu", którzy zrobili sobie całkiem dobre źródło dochodu na znanym portalu na literę A. Mając przy tym w dużym poważaniu Twórców GUI-Generic (a dosadniej to w d...pie). Na dodatek przy jakichkolwiek problemach bezczelnie kierowali swoich klientów na Forum, lub wprost do Autorów GG.
Pozwole sobie zapolemizować. "Janusze" na pewno nie pomogli ale nie demonizowalbym ich roli. Podobno ktoś nawet sie dogadał i jakoś rozliczał z Krystianem. On sam już był zmęczony ciągnięciem tego wózka samemu. Często pretensje i żądania, które przykrywał wdzięczność. A najważniejsze jest to, że jako hobby to jest fajne ale jak bierzesz na kark obowiązek (upgrade'y, naprawy bugów, etc), to w koncu ci sie to znudzi i przestaje byc hobby. Jednoczesnie $ nie przynosi wiec zapał spada do zera. Nie on pierwszy i nie ostatni. Jeżeli ktos w pewnym momencie nie przejmie pałeczki albo nie pomoże równolegle to "materiał" ulega zmęczeniu i projekt umiera. To naprawdę jest proste i takie "ludzkie".
Jacku, to nie jest żadna polemika, bo właściwie mam bardzo podobne zdanie :D . Oczywiście nie ma - jak to w takich przypadkach - jednego czynnika wpływającego na podjęcie takiej, a nie innej decyzji. Ale czynnik "januszexów" myślę, że był mocno przeważającym. Natomiast "chciejstwo" i presja czasu nakładana na Krystiana przez Forumowiczów była zapewne drugim z takich czynników.

Ps.
Sprzedawałem kiedyś moduł konwertera do RS-485 do odczytu liczników elektrycznych Modbus. Link z Web Archive: https://web.archive.org/web/20241206203 ... modul-M2S/

W opisie oferty wyraźnie pisałem, że za wgranie oprogramowania na ESP pobieram dodatkową opłatę w wysokości 30 zł. Na 10 szt. sprzedanych tylko dwie osoby zrezygnowały z dodatkowej opłaty.
Pozdrawiam
Robert Błaszczak

Moja prywatna strona: www.blaszczak.pl
Robert Błaszczak
Has thanked: 37 times
Been thanked: 27 times

lukasz06 wrote: Tue Nov 18, 2025 5:30 pm Zbawieniem dla większości użytkowników okazał się @Vajera ze swoją bramką Zigbee.
Z całym szacunkiem dla @Vajera, ale aż tak bym nie generalizował. Forum przed bramką Z2S oraz GG miało się równie dobrze :D .
Pozdrawiam
Robert Błaszczak

Moja prywatna strona: www.blaszczak.pl
YoMan

lukasz06 wrote: Tue Nov 18, 2025 5:30 pm (...) @Vajera ze swoją bramką Zigbee.
Muszę połowicznie poprzeć przedmówców. Postów na pewno byłoby mniej (w zasadzie nie byłoby całego podforum Z2S) natomiast w pozostałych wątkach działoby się to co wcześniej, a nawet więcej. Z autopsji ... ileś czasu poświęciłem na Z2S ( i jeszcze nie skończyłem) na prośbę kogoś z rodziny. Gdyby nie to, to bym inaczej to musiał ogarnąć i pisałbym w wątkach dotyczących np. auratona (lub SD :lol: )
YoMan

Robert Błaszczak wrote: Tue Nov 18, 2025 8:38 pm Jacku, to nie jest żadna polemika, (...)
Zdobyłem się na odwagę mieć nieco odmienne zdanie więc jest polemika :lol:
Jakie były tak naprawdę przyczyny to tylko Krystian wie i może kiedyś się tym szczerze z nami podzieli. Z mojego punktu widzenia GG zrobiło ogrom dobrej roboty (na złą spuśćmy zasłonę milczenia) w zakresie spopularyzowania SUPLI. Wiele rzeczy było niemożliwych wcześniej i ogarnialiśmy za pomocą GG, które było tak proste i łatwe, że wszystkie tasmoty i espNow mogły się chować. Ci wszyscy użytkownicy teraz powoli będą przechodzić na komercyjne urządzenia - same plusy. Niemniej szkoda, że nikt nie pociągnął tematu i nie dołączył do projektu. Nie zapominając, że krycha przejął ten projekt od espablo (chyba), aczkolwiek z oryginału już nic nie zostało chyba ale było to przejęcie pałeczki i brakło kolejnego etapu ... może któryś z kolegów, którzy nieśmiało coś o tym pisali, podejmą rękawicę?
YoMan
Has thanked: 76 times
Been thanked: 119 times

podoba mi się temat Zawory termostatyczne do grzejników i GG więc dołączę na chwilunię

A może krycha dostał propozycje nie do odrzucenia od AURATONA lub ZAMELA. I teraz jest intencjonalne utajnienie :D

Return to “Pomoc”