Nieścisłość w apce

djalex
Has thanked: 2 times
Been thanked: 2 times

Nie wiem na jakim etapie jest ujednolicanie wyglądu apki - dokładnie chodzi mi o sławetne kropki z prawej i lewej strony belki ale ostatnio zajrzałem do zakładki "Sceny" i po jakimś czasie zajarzyłem że kropki na belkach są "niepełne" a miało być tak , że jeśli z którejś strony belki są ukryte przyciski to wtedy kropki są "pełne" a w tej zakładce tak nie jest
Screenshot_20251118-225810_SUPLA.png
You do not have the required permissions to view the files attached to this post.
mipolansk
Been thanked: 18 times

Faktycznie jest taka nieścisłość, scen powstały wcześniej i chyba jeszcze wtedy nie było planu na te kropki.
klew
Has thanked: 134 times
Been thanked: 137 times

Wtedy niewiele osób znało oryginalne założenia odnośnie kropek i było też więcej nieścisłości w apce związanych z kropkami.
Przy scenach jest pusta kropka domyślnie, a gdy scena jest aktywna, to kropka jest wypełniona. Widać to na scenach, które mają jakieś opóźnienia i trwają nieco dłużej.
Ogólnie nie wiem czy warto to zmieniać, bo sceny nie mogą być "offline". Także jeśli damy tam pełne kropki (bo są przyciski), to w zasadzie nie będą one o niczym innym informować.
Najlepsze suple dla Twojego domu :mrgreen:
djalex

klew wrote: Wed Nov 19, 2025 12:27 pm Wtedy niewiele osób znało oryginalne założenia odnośnie kropek i było też więcej nieścisłości w apce związanych z kropkami.
Przy scenach jest pusta kropka domyślnie, a gdy scena jest aktywna, to kropka jest wypełniona. Widać to na scenach, które mają jakieś opóźnienia i trwają nieco dłużej.
Ogólnie nie wiem czy warto to zmieniać, bo sceny nie mogą być "offline". Także jeśli damy tam pełne kropki (bo są przyciski), to w zasadzie nie będą one o niczym innym informować.
Miało być ujednolicenie i spójność a wprowadzono następny bałagan. Co to znaczy "jak scena jest aktywna"? Scenę da się uruchomić więc logika podpowiada że jest cały czas aktywna. Jeśli natomiast wyłączyć ją w cloud to ona po prostu znika z listy (dlatego się zastanawiam po co są tam 2 opcje skoro wyłączenie obojętnie której z nich powoduje nie pojawienie się jej w apce?)
Zrzut ekranu 2025-11-19 170739.png
.
Moja scena którą podałem w pierwszym poście zawiera opóźnienia tj załącza z opóźnieniem kolejne 3 pomieszczenia a kropka jest niepełna. Rozumiem wg Ciebie powinna być pełna bo ma opóźnienia?
klew wrote: Wed Nov 19, 2025 12:27 pmWidać to na scenach, które mają jakieś opóźnienia i trwają nieco dłużej.
Co to znaczy "nieco dłużej"?
klew wrote: Wed Nov 19, 2025 12:27 pm
Kiedy właśnie takie było założenie że pełne kropki informują że z tej strony z której jest pełna tam jest ukryty przycisk.

Idąc dalej zauważyłem kolejną nieścisłość: kropki niepełne są przy wszelkiej maści kanałach z krańcówkami czy też np z termometrami ale... jedne mają widok szczegółowy (temometry) a inne nie, a mimo wszystko nie jest to zróżnicowane w apce.
You do not have the required permissions to view the files attached to this post.
klew

djalex wrote: Wed Nov 19, 2025 4:29 pm Miało być ujednolicenie i spójność a wprowadzono następny bałagan.
Ale o czym piszesz? Te kropki w scenach są tak od kilku lat.
djalex wrote: Wed Nov 19, 2025 4:29 pm Co to znaczy "jak scena jest aktywna"? Scenę da się uruchomić więc logika podpowiada że jest cały czas aktywna. Jeśli natomiast wyłączyć ją w cloud to ona po prostu znika z listy (dlatego się zastanawiam po co są tam 2 opcje skoro wyłączenie obojętnie której z nich powoduje nie pojawienie się jej w apce?) Zrzut ekranu 2025-11-19 170739.png.
Sceny mogą też być wykonywane w harmonogramie, albo z innej sceny. Wyłączenie danej sceny w Cloud, blokuje ją wszędzie. To jest coś innego niż ukrycie w apce.
djalex wrote: Wed Nov 19, 2025 4:29 pm Moja scena którą podałem w pierwszym poście zawiera opóźnienia tj załącza z opóźnieniem kolejne 3 pomieszczenia a kropka jest niepełna. Rozumiem wg Ciebie powinna być pełna bo ma opóźnienia?
klew wrote: Wed Nov 19, 2025 12:27 pmWidać to na scenach, które mają jakieś opóźnienia i trwają nieco dłużej.
Co to znaczy "nieco dłużej"?
Kropka się wypełnia, gdy scena jest uruchomiona. Jak masz scenę bez opóźnień, to wykona się w kilka ms i tego zapełnienia nie widać.
djalex wrote: Wed Nov 19, 2025 4:29 pm Kiedy właśnie takie było założenie że pełne kropki informują że z tej strony z której jest pełna tam jest ukryty przycisk.
Tak, z wyjątkiem scen :P. Jak już pisałem, próba ujednolicania tego wszystkiego jest młodsza niż te kropki w scenach.
djalex wrote: Wed Nov 19, 2025 4:29 pm Idąc dalej zauważyłem kolejną nieścisłość: kropki niepełne są przy wszelkiej maści kanałach z krańcówkami czy też np z termometrami ale... jedne mają widok szczegółowy (temometry) a inne nie, a mimo wszystko nie jest to zróżnicowane w apce.
Na liście kanałów w żaden sposób nie jest pokazane, czy da się kliknąć na kanał i wejść w szczegóły. Kropki z tym nie mają nic wspólnego i nigdy takiego planu nie było.
rasz

1. Skoro kanały mają "kropkę" w kształcie koła, grupy kanałów mają prostokątny pasek to może dla scen dać inny kształt, np. romb?

2. Według mnie sygnalizowanie czy scena jest uruchomiona za pomocą wypełnienia kropki jest mało intuicyjne. Można by się zastanowić czy nie lepiej dać dodatkową ikonę na belce aby oznaczyć że scena działa. Wtedy można by dać wypełnienie kropek po obu stronach, aby zachowanie było spójne z innymi zakładkami.
klew

Ja bym wolał serduszko ;)
Zibi_007
Has thanked: 10 times
Been thanked: 31 times

A może jakaś mała animacja (ikonka) pokazująca wykonywanie sceny?

Image
Image Wiesz, że Supla obsługuje Zigbee? Wstąp do Klubu Promila: https://forum.supla.org/viewtopic.php?t=18018
Image Szukasz nowego GG? Jest tutaj: https://forum.supla.org/viewtopic.php?t=18036
lesny8
Has thanked: 10 times
Been thanked: 9 times

Jak już wcześniej było napisanie, obszar listujący sceny powstał przed ujednoliceniem znaczenia kropek na liście kanałów. Jest to jednak osobny obszar, który z pojedynczymi kanałami ma tyle wspólnego, że wygląda podobnie, ale kanałów tam nie ma, więc zasady dotyczące kropek mogą być inne.
Czy te kropki są w ogóle potrzebne?
Mnie nie przeszkadzają, mogło by ich też nie być. Teraz wypełniając się, sygnalizują uruchomioną scenę, ale w trakcie działania sceny pojawia się przecież zegar z czasem odliczający, który informuje o tym samym :roll: ale jak pamiętam, przed timerami go nie było i o działaniu Sceny informowaly tylko kropki.
Animowana ikonka też niepotrzebna.
SOP 2023 :heavy_check_mark:
SOP 2024 :heavy_check_mark:
Czekam na kolejne Supla Offline Party :upside_down_face:
🧩: 🔑cz->b ⛴️+ila
djalex

@klew, @pzygmunt, @lesny8 to takie pytanie - po co w ogóle te kropki? To chyba lepiej je zlikwidować. Skoro belki w kanałach to nie to samo co w scenach czy grupach choć działają tak samo, skoro kropki miały oznaczać czy z boku jest ukryty przycisk czy nie i ma tak zastosowanie na liście kanałów ale w scenach już nie musi to gdzie logika?. @Zibi_007 słusznie zauważył iż za akcję związaną ze sceną powinna odpowiadać zmieniająca się ikona ( jak jest w kanałach) a nie kropka. I tak zamiast logicznego porządku na razie nadal jest misz-masz.

Return to “Android”