Chodziło mi o to , ze jezeli z jakis przyczyn nie daloby sie podlaczyc pod jeden moduł, musialbym do kazdego oswietlenia kupic np row 01.
ROW-02 schematy podłączeń
-
DamD
- Has thanked: 2 times
Obecnie na stanie SGW-01 x 2, mSBW-02, SBW-02, mROW-02, ROW-01, Auraton Box Supla, DWS, Outdoor Sensor, Bramka Zigbee <=> SUPLA, GG.
-
DamD
Faza z jednej eski - czy mam przez to rozumiec zasilenie modulu?djalex wrote: Wed Nov 19, 2025 7:08 pm ROW-02 ma wyjścia potencjałowe więc od momentu podłączenia na obie lampy z każdego schematu faza będzie musiała pochodzić z jednej "eski" Jeszcze ważne czy te N-ki w puszkach są z jednej czy dwóch różnych różnicówek?
Obecnie na stanie SGW-01 x 2, mSBW-02, SBW-02, mROW-02, ROW-01, Auraton Box Supla, DWS, Outdoor Sensor, Bramka Zigbee <=> SUPLA, GG.
-
djalex
- Been thanked: 2 times
Faza zasilająca ROW-02 wychodzi przez OUT1 i OUT2 na odbiorniki więc odbiory są zasilane tylko i wyłącznie z jednej fazy. Dlatego pytałem o N bo ten też musi pochodzić z tej samej różnicówki co L bo inaczej będzie ją wybijać.
-
DamD
Ok. Czyli bede musial dodatkowo z jednej eski zrezygnowac ? Czyli faza z jednej eski ma zasilic jedna i druga lampe?djalex wrote: Wed Nov 19, 2025 7:36 pm Faza zasilająca ROW-02 wychodzi przez OUT1 i OUT2 na odbiorniki więc odbiory są zasilane tylko i wyłącznie z jednej fazy. Dlatego pytałem o N bo ten też musi pochodzić z tej samej różnicówki co L bo inaczej będzie ją wybijać.
-
djalex
Niepotrzebne będzie zasilanie z dwóch różnych esek. Jeśli do takiej eski podłączona jest tylko ta jedna konkretna lampa to wtedy jedna z tych esek będzie nieużywana.DamD wrote: Wed Nov 19, 2025 7:46 pmOk. Czyli bede musial dodatkowo z jednej eski zrezygnowac ? Czyli faza z jednej eski ma zasilic jedna i druga lampe?djalex wrote: Wed Nov 19, 2025 7:36 pm Faza zasilająca ROW-02 wychodzi przez OUT1 i OUT2 na odbiorniki więc odbiory są zasilane tylko i wyłącznie z jednej fazy. Dlatego pytałem o N bo ten też musi pochodzić z tej samej różnicówki co L bo inaczej będzie ją wybijać.
-
DamD
Pomrocznosc jasna mnie dopadla. Gdzie ja mialem glowe
. To oczywiste. Zmeczenie materialu. Dla pewnosci prosze Cie o rozrysowanie polaczen dla trzech wariantow. Niepotrzebne kable zabezpiecze w puszce i zrzuce eske.
-
robertklepacki94
- Has thanked: 5 times
- Been thanked: 14 times
Nie ogarnia, na każdym schemacie są minimum dwa zabezpieczenia, masz pewność że zasilają tylko te lampy? Masz pewność że to są te same fazy? Masz pewność że to są te same obwody RCD o ile są? Instalacja jest dość rozbudowana ale nie wiadomo jak zbudowana. Takie doradzanie może się źle skończyć dla modułów i właściciela.
A strzele w ciemno że jeśli instalacja wykonywana 15 lat temu to RCD są 3f.
Wziąłem udział w Supla Offline Party 2023
-
djalex
Ogarnia. ROW i tak jest zasilany z jednej fazy a lampy muszą być podpięte pod wyścia więc nie ma żadnego niebezpieczeństwa. Warunek jest taki że N na każdą z lamp musi pochodzić z jednego RCD a wszystko jest w puszce więc wystarczy odpowiednio wszystko podłączyć i nie ważne czy to RCD 3f czy 1frobertklepacki94 wrote: Wed Nov 19, 2025 8:29 pmNie ogarnia, na każdym schemacie są minimum dwa zabezpieczenia, masz pewność że zasilają tylko te lampy? Masz pewność że to są te same fazy? Masz pewność że to są te same obwody RCD o ile są? Instalacja jest dość rozbudowana ale nie wiadomo jak zbudowana. Takie doradzanie może się źle skończyć dla modułów i właściciela.
-
DamD
Instalacja zrobiona tak jak pisalem, sam ja ukladalem. Lampa zewnetrzna jest na jednej esce , lampa w wiatrolapie na drugiej esce. I tylko lampy sa zasilane. Podpiete sa pod ta sama roznicowke. Nie ma problemu aby odlaczyc jeden z przewodow i zrzucic eske. I wszystko zasilic z jednego przylacza z rozdzielni. Zastanawia mnie tylko wariant 3 jak tam podlaczyc row02.robertklepacki94 wrote: Wed Nov 19, 2025 8:29 pmNie ogarnia, na każdym schemacie są minimum dwa zabezpieczenia, masz pewność że zasilają tylko te lampy? Masz pewność że to są te same fazy? Masz pewność że to są te same obwody RCD o ile są? Instalacja jest dość rozbudowana ale nie wiadomo jak zbudowana. Takie doradzanie może się źle skończyć dla modułów i właściciela.
-
robertklepacki94
- Has thanked: 5 times
- Been thanked: 14 times
To jest właśnie słowo klucz dla osoby która pyta o w miarę proste rzeczy, zwłaszcza jeśli w jednej puszcze może spotkać się 400VAC.djalex wrote: Wed Nov 19, 2025 8:36 pm Wszystko jest w puszce więc wystarczy odpowiednio wszystko podłączyć.
@djalex prokurator z razie czego zawsze może zapukać i do twoich drzwi.
Wziąłem udział w Supla Offline Party 2023