Nie powinny mieć żadnego wpływu.rajmundwojcik wrote: Wed Nov 19, 2025 2:01 pm Witam. A jaki wpływ na wskazania mają wahania napięcia w sieci 215 do 245 V i czy praktycznie mają ?
GKW-01 - parę uwag i pytań
-
klew
- Has thanked: 134 times
- Been thanked: 137 times
Najlepsze suple dla Twojego domu 
-
rajmundwojcik
Witam. Następne pytanie - pewnie niektórzy uznają je za laickie lub bzdurne. Z jakim "algorytmem" pracuje GKW-01? To znaczy bierze pod uwagę i podaje bieżącą temp. czy jakąś uśrednioną z jakiegoś czasu n.p. z ostatnich 5, 10 czy 15 min.?
-
klew
Nie pamiętam teraz, ale tam jakaś krótka średnia jest (może minuta)rajmundwojcik wrote: Sat Nov 22, 2025 7:52 am Witam. Następne pytanie - pewnie niektórzy uznają je za laickie lub bzdurne. Z jakim "algorytmem" pracuje GKW-01? To znaczy bierze pod uwagę i podaje bieżącą temp. czy jakąś uśrednioną z jakiegoś czasu n.p. z ostatnich 5, 10 czy 15 min.?
-
Szymx
Witam.
Mam też trochę pytań odnośnie tego termostatu, dlatego podpinam się pod ten wątek.
Rozważam zakup tego termostatu, tylko nie wiem czy się nadaje do mojego "planu". Obecnie mam ręczny sterownik Tech z czujnikiem podłogówki, w którym mogę ustawić minimalną temperaturę podłogi. Tam działa taka logika, że jeśli np. temperatura pokojowa została osiągnięta, ale temperatura podłogi nie osiągnęła zadanego poziomu, termostat grzeje aż do zadanego poziomu podłogi, ale jeśli zadana temperatura pokojowa nie została osiągnięta pomimo uzyskania minimalnej temperatury podłogi, wówczas termostat będzie pracował tak długo, aż osiągnie zadaną temp. pokojową(priorytet podłogi przy korekcie pokojowej). Pytanie czy tutaj też tak to działa? Chciałbym w zależności od pogody sterować min. temperaturą PODŁOGI. Tzn. w zależności od temp. zewnętrznej zmieniać minimalną temperaturę podłogi przy pomocy automatyzacji i podpięcia jakiegoś zewnętrznego czujnika pod suple. Np. temp na zewnątrz = <0 - 26 stopni; temp <-10 - 27 stopni itd. Do tego chciałbym ustawić logikę korekty pokojowej, że jeśli zadana temperatura pokoju przekroczy jakąś określoną temperaturę, wówczas obniża się setpoint dla podłogi np. o 0.5 stopnia. Nie znam supli, dlatego chciałbym się zapytać czy coś takiego byłoby możliwe. Ewentualnie mógłbym to zrobić w Home Assistant, ale tu pytanie jak wygląda kompatybilność tego termostatu z HA.
Z góry będę wdzięczny za odpowiedź
Mam też trochę pytań odnośnie tego termostatu, dlatego podpinam się pod ten wątek.
Rozważam zakup tego termostatu, tylko nie wiem czy się nadaje do mojego "planu". Obecnie mam ręczny sterownik Tech z czujnikiem podłogówki, w którym mogę ustawić minimalną temperaturę podłogi. Tam działa taka logika, że jeśli np. temperatura pokojowa została osiągnięta, ale temperatura podłogi nie osiągnęła zadanego poziomu, termostat grzeje aż do zadanego poziomu podłogi, ale jeśli zadana temperatura pokojowa nie została osiągnięta pomimo uzyskania minimalnej temperatury podłogi, wówczas termostat będzie pracował tak długo, aż osiągnie zadaną temp. pokojową(priorytet podłogi przy korekcie pokojowej). Pytanie czy tutaj też tak to działa? Chciałbym w zależności od pogody sterować min. temperaturą PODŁOGI. Tzn. w zależności od temp. zewnętrznej zmieniać minimalną temperaturę podłogi przy pomocy automatyzacji i podpięcia jakiegoś zewnętrznego czujnika pod suple. Np. temp na zewnątrz = <0 - 26 stopni; temp <-10 - 27 stopni itd. Do tego chciałbym ustawić logikę korekty pokojowej, że jeśli zadana temperatura pokoju przekroczy jakąś określoną temperaturę, wówczas obniża się setpoint dla podłogi np. o 0.5 stopnia. Nie znam supli, dlatego chciałbym się zapytać czy coś takiego byłoby możliwe. Ewentualnie mógłbym to zrobić w Home Assistant, ale tu pytanie jak wygląda kompatybilność tego termostatu z HA.
Z góry będę wdzięczny za odpowiedź
-
klew
Ogólnie możesz podłączyć dodatkowy termometr do podłogi i w cloud można ustawiać min I max temperaturę podłogi.Szymx wrote: Sat Dec 06, 2025 11:05 pm Witam.
Z góry będę wdzięczny za odpowiedź![]()
Można też zamiast sterować temperaturą powietrza, przełączyć na sterowanie temperaturą podłogi.
Natomiast zmiany tych rzeczy to w większości zmiany konfiguracji za pomocą Clouda. Nie wiem czy API na to pozwala - trzeba by sprawdzić.
Z poziomu HA jest dostępna podstawowa integracja termostatu i można zmusić tryb pracy oraz aktualną nastawioną temperaturę. Konfiguracja termostatu nie jest udostępniona dla HA.
Jeśli chcesz się pobawić, to na sd4linux możesz sobie uruchomić symulowany termostat I zobaczyć jak to działa i jakie są opcje.
-
Szymx
Dzięki za szybką odpowiedź 
Muszę zgłębić to środowisko supli, bo przyznam, że do tej pory siedziałem na tuya i zigbee.
Rozumiem, że automatyka w cloudzie posiada logikę IF...THEN?
Muszę zgłębić to środowisko supli, bo przyznam, że do tej pory siedziałem na tuya i zigbee.
-
klew
Supla ma dość uproszczoną automatykę i brakuje niektórych rzeczy.Szymx wrote: Sun Dec 07, 2025 11:50 am Dzięki za szybką odpowiedź
Typowych warunków nie ma, ale są np reakcje.
Nie da się też zmieniać konfiguracji w sposób zautomatyzowany. Jedynie podstawowe sterowanie.
-
Szymx
To pytanie czy w tym przypadku zmiana min. temperatury podłogi to zmiana konfiguracji czy zmiana podstawowych parametrów?