Otwieranie furtki/bramy a zanik wifi

fracz
Has thanked: 4 times
Been thanked: 6 times

Mam kanał z funkcją drzwi/furtki. Czas otwarcia przekaźnika 10s.

Czy jeśli po otwarciu furtki - przełączeniu przekaźnika - przed upływem 10s zniknie internet / moduł straci połączenie z wifi to czy i tak po 10s przekaźnik się zamknie?

Byłem pewny że tak, natomiast z moich doświadczeń dzisiejszych wszystko wskazuje na to, że nie. Mam moduł dość daleko od routera i po otwarciu furtki niestety obok anteny modułu zaczyna płynąć 230V (nie bardzo mam jak inaczej położyć przewody). Powoduje to często że moduł gubi wtedy zasięg wifi na kilka sekund... I niestety zauważyłem że jak 10s od otwarcia minie w trakcie gdy moduł jeszcze się nie podłączył to przekaźnik zostaje w trybie wiecznego otwarcia. Kolejne użycie funkcji otwórz w aplikacji powoduje że na początku nic się nie dzieje (przekaźnik zostaje jak był) a po 10s się faktycznie się zamyka.

Jest to bardzo niekomfortowe, ponieważ jak nie zobaczę że się nie zamknęło to a) drzwi zostają otwarte i b) spali mi elektrozaczep jak zostanie na zasilaniu za długo.

Sof 2.0.2. Czy w sofcie 2.5+ będzie działać to inaczej (poprawnie)?
pzygmunt
Been thanked: 59 times

Tam wewnętrzny timer liczy czas. Musi następować restart w między czasie i timer wylatuje w powietrze z tym, że restart tez wyłącza przekaźnik więc dziwna sprawa.
SUPLA.... Nareszcie w domu.
Zybi

Ale czy ten wewnętrzny timer na pewno bezpośrednio steruje GPIO?
fracz

To soft customowy taki uni że mogę na tym przekaźniku włączyć bramę ale też światło itp i tam jest pamięć stanu przekaźników... Więc może dlatego zostaje otwarty.

Czy się resetuje - nie wiem. Wydaje mi się że nie.
pzygmunt

Zybi wrote: Sat May 12, 2018 12:29 pm Ale czy ten wewnętrzny timer na pewno bezpośrednio steruje GPIO?
Tak
Zybi

Pamięć stanu może być właśnie przyczyną takiego zachowania. W kanałach typu Gate nie wolno tego stosować.
pzygmunt

Oryginalnie tego typu kanały są resetowanie do stanu niskiego przy starcie/restarcie.
fracz

A da się na jednej płytce zrobić jeden przekaźnik z pamięcią i drugi bez?
Zybi

fracz wrote: Sat May 12, 2018 2:02 pm A da się na jednej płytce zrobić jeden przekaźnik z pamięcią i drugi bez?
Oczywiście, że tak. Luknij na moje kompilacje do Sonoff-a 4Ch. Tam są różne kombinacje kanałów Socket i Gate, czyli z pamięcią i resetem.
fracz

Soft bez pamięci stanu rozwiązał problem. Dzięki :-)

Return to “Pomoc”