Cześć
Potrzebuje pomocy bo mi już ręce opadają.
Próbuje zresetować licznik 3F pzem z GG na pokładzie.
Usuwałem urzadznie z chmury w GG przywróciłem ustawienia fabryczne, reset ustawień.
Wpaislem wszystko z "palca" w GG a po dodaniu nowego urzadznia dalej widzi wartość licznika...
Jak to wyzerować?
Licznik 3F GG
-
klew
- Has thanked: 135 times
- Been thanked: 137 times
Z tego co pamiętam, to PZEM przechowuje stan licznika w swojej pamięci.
Dla PZEM v3 była zaimplementowana metoda resetująca licznik i po kliknięciu "resetuj licznik" w cloud, powinno to się wydarzyć.
Dla PZEM v2 nie widzę tego w kodzie. Nie wiem, czy ten układ i/lub biblioteki do jego obsługi to wspierają.
Kasowanie w Supli, czyszczenie flasha na ESP tutaj nic nie wniosą. Podobnie pisanie do Przemka (ani do pana Zygmunta) tutaj nic nie da
Dla PZEM v3 była zaimplementowana metoda resetująca licznik i po kliknięciu "resetuj licznik" w cloud, powinno to się wydarzyć.
Dla PZEM v2 nie widzę tego w kodzie. Nie wiem, czy ten układ i/lub biblioteki do jego obsługi to wspierają.
Kasowanie w Supli, czyszczenie flasha na ESP tutaj nic nie wniosą. Podobnie pisanie do Przemka (ani do pana Zygmunta) tutaj nic nie da
Najlepsze suple dla Twojego domu 
-
bulek68
Co Ty gadasz?klew wrote: Wed Nov 26, 2025 10:01 pm Z tego co pamiętam, to PZEM przechowuje stan licznika w swojej pamięci.
Kasowanie w Supli, czyszczenie flasha na ESP tutaj nic nie wniosą. Podobnie pisanie do Przemka (ani do pana Zygmunta) tutaj nic nie da![]()
Chcesz mi powiedzieć że będę musiał wymienić pzem y
Jak bym wiedział że to "nie wykonalne" to zostawił bym to pod falownikiem PV... A mi się uwaliło że go włożę do rozdzielni pod ładowanie auta EV.
Kurffa...
-
bulek68
Ps
Moje Pzem y to PZEM-004T to v2 czy v3?
W chmurze nie widzę nic takiego co pozwoliło by to skasować.
Moje Pzem y to PZEM-004T to v2 czy v3?
W chmurze nie widzę nic takiego co pozwoliło by to skasować.
-
klew
- Has thanked: 135 times
- Been thanked: 137 times
Nie wiem. Sprawdź jaką masz wersję pzem. Przeczytaj jego dokumentację techniczną, albo przejrzyj jakie są opcje w bibliotekach obsługujących ten układ.
Najlepsze suple dla Twojego domu 
-
Robert Błaszczak
- Has thanked: 37 times
- Been thanked: 27 times
Z PZEM jest dokładnie tak, jak napisał Krzysztof. One mają własną pamięć i tam zapisują total_energy. Musisz każdemu z osobna wyzerować tą wartość.
Co do wersji Twoich PZEM-ów, to oznaczenie wersji powinieneś mieć na urządzeniach.
Co do wersji Twoich PZEM-ów, to oznaczenie wersji powinieneś mieć na urządzeniach.
Pozdrawiam
Robert Błaszczak
Moja prywatna strona: www.blaszczak.pl
Robert Błaszczak
-
kris.gie
- Has thanked: 1 time
Przegląd od AI
Główna różnica między PZEM-004T V2 a V3 polega na sposobie resetowania energii i dokładności pomiarów. Wersja V3 ma szybszy odczyt, wyższą dokładność i resetowanie energii odbywa się programowo, bez fizycznego przycisku, który jest obecny w V2. Dodatkowo, protokół komunikacji danych jest inny w obu wersjach.
Główna różnica między PZEM-004T V2 a V3 polega na sposobie resetowania energii i dokładności pomiarów. Wersja V3 ma szybszy odczyt, wyższą dokładność i resetowanie energii odbywa się programowo, bez fizycznego przycisku, który jest obecny w V2. Dodatkowo, protokół komunikacji danych jest inny w obu wersjach.
-
Robert Błaszczak
- Has thanked: 37 times
- Been thanked: 27 times
@bulek68, zerknij w ten link: https://www.nn-digital.com/en/blog/2019 ... g-arduino/
Pozdrawiam
Robert Błaszczak
Robert Błaszczak
-
bulek68
Mam v3...klew wrote: Wed Nov 26, 2025 10:01 pm Dla PZEM v3 była zaimplementowana metoda resetująca licznik i po kliknięciu "resetuj licznik" w cloud, powinno to się wydarzyć.
Nie widzę tego w cloud może ktoś z was to sprawdzić jeśli posada licznik na bazie pzem v3?
Dzięki za wskazówkę, w ostateczności rozbiorę i ogarnę jak znajdę programator.Robert Błaszczak wrote: Thu Nov 27, 2025 7:50 am @bulek68, zerknij w ten link: https://www.nn-digital.com/en/blog/2019 ... g-arduino/
2-3 lata uczestniczyłem żywo w forum ale gdy zakończyłem osuplowywać dom skupiłem się głównie na użytkowaniu systemu.
Widzę że sporo mnie omija nie zaglądając tutaj, czas chyba znów wrócić ;P