Witam,
jakiś czas temu uruchomiłem u kolegi 10 rolet na sterownikach SRW-01, lokalnie przyciskami i pojedynczo w aplikacji działa wszystko poprawnie. Utworzyłem 3 grupy rolet, pierwsza zawiera 4 rolety strefy dziennej, druga kolejne 4 rolety w sypialniach i 3 która zawiera wszystkie 10 rolet z całego domu. Do sterowania grupowego użyłem harmonogramu, gdzie o zmierzchu rolety pierwszej strefy mają przymknąć się o 65%, następnie o 22:00 rolety z grupy 3 (czyli wszystkie) mają zamknąć się do końca następnie o 6:30 rano wszystkie rolety mają się podnieść na 100% otwarcia.
Problem polega na tym, że podczas zamykania grup, nie wszystkie rolety wykonują tę operację poprawnie, np. w pierwszej grupie 3 z 4 rolet przymkną się do tych 65% a jedna nie dojedzie fizycznie do tych 65% mimo iż w aplikacji pokazuje poprawnie. Podobnie jest przy otwieraniu, zawsze znajdzie się roleta lub kilka rolet które nie osiągają pełnego otwarcia mimo iż w aplikacji pokazuje pełne otwarcie. Dzieje się tak na przypadkowych roletach. Nie jest to problem czasów pracy rolet ponieważ przy pojedynczym sterowaniu wszystko działa poprawnie. Czy ktoś już miał podobny problem i czy ewentualnie może mieć to jakiś związek z komunikacją wi-fi? Internet nie jest może demonem prędkości ale speed test pokazuje ok 30Mb/s
Problem ze sterowaniem grupowym roletami
-
[email protected]
- Has thanked: 18 times
- Been thanked: 26 times
Masz tam aktualny soft ?
Ja mam jedną taką roletę, co przed aktualizacją softu praktycznie z każdą grupą się nie zamykała, po aktualizacji 1 na miesiąc nie pojedzie
Ja mam jedną taką roletę, co przed aktualizacją softu praktycznie z każdą grupą się nie zamykała, po aktualizacji 1 na miesiąc nie pojedzie
-
klew
- Has thanked: 135 times
- Been thanked: 137 times
Mi to wygląda na jakiś elektryczny problem.
Jeśli apka pokazuje stan poprawnie, to znaczy, że pewnie sterowniki działają ok i sterują, ale sam silnik rolety nie startuje, albo robi to z dużym opóźnieniem (może jednoczesny start wielu silników generuje jakieś zakłócenia wpływające na inne silniki).
Po pierwsze: jaki masz model silników?
Ja bym dodał wszystkie do jednej grupy i pobawił się sterowaniem grupowym z apki, aby spróbować wyłapać co tam się dzieje. Zwracaj uwagę na czas pracy urządzeń SRW (ikona (i) w apce) - czy się resetuje?
Jeśli zaobserwujesz na żywo problem z roletą, to zobacz czy i po jakim czasie ona ruszy i spróbuj sprwadzić w apce jak to widzi Supla.
Jeśli apka pokazuje stan poprawnie, to znaczy, że pewnie sterowniki działają ok i sterują, ale sam silnik rolety nie startuje, albo robi to z dużym opóźnieniem (może jednoczesny start wielu silników generuje jakieś zakłócenia wpływające na inne silniki).
Po pierwsze: jaki masz model silników?
Ja bym dodał wszystkie do jednej grupy i pobawił się sterowaniem grupowym z apki, aby spróbować wyłapać co tam się dzieje. Zwracaj uwagę na czas pracy urządzeń SRW (ikona (i) w apce) - czy się resetuje?
Jeśli zaobserwujesz na żywo problem z roletą, to zobacz czy i po jakim czasie ona ruszy i spróbuj sprwadzić w apce jak to widzi Supla.
Najlepsze suple dla Twojego domu 
-
tomekgawronn
Dopytam kolegi co to za silniki, a problem elektryczny raczej można wykluczyć, bo nie dotyczy to stale tej samej rolety tylko losowo.
Ewentualnie zrobię scenę gdzie dam opóźnienie miedzy startami poszczególnych rolet i tę scenę wrzucę do harmonogramu
Soft jest 2.8.53
Ewentualnie zrobię scenę gdzie dam opóźnienie miedzy startami poszczególnych rolet i tę scenę wrzucę do harmonogramu
Soft jest 2.8.53