Włącznik powiadomień

Masz pomysł na funkcjonalność lub koncepcję na rozwój projektu. Opisz wszystko tutaj.
radex324

Cześć, chciałbym dać swoją propozycje na przyszłą aktualizacje. W ustawieniu powiadomień pojawiłaby się opcja "wyślij powiadomienie gdy stan 0-1 i tu kanał( np wirtualny przekaźnik " włącznik powiadomień" Wtedy ja będąc w garażu nie będę dostawał powiadomień o otwarciu drzwi lub bramy itp a potem w harmonogramie mogę też ustawić godziny w których tam jestem i nie bedę otrzymywał powiadomień.
radex324

Jeszcze bym dodał opcje w ustawieniach powiadomień minimalny czas kolejnego powiadomienia, teraz jak otwieram drzwi garażu to supla wysyła do mnie kilka powiadomień bo występują drgania kontraktonu na drzwiach i kilka razy zmienia się stan w ciągu sekundy. Wtedy ustawiamy np. czas 5s albo minuta i nie będzie spamu powiadomień i utraty limitu powiadomień.
robertklepacki94
Has thanked: 5 times
Been thanked: 14 times

radex324 wrote: Thu Nov 27, 2025 7:23 pm Jeszcze bym dodał opcje w ustawieniach powiadomień minimalny czas kolejnego powiadomienia, teraz jak otwieram drzwi garażu to supla wysyła do mnie kilka powiadomień bo występują drgania kontraktonu na drzwiach i kilka razy zmienia się stan w ciągu sekundy. Wtedy ustawiamy np. czas 5s albo minuta i nie będzie spamu powiadomień i utraty limitu powiadomień.
Tutaj raczej problem jest po stronie kontaktronu lub urządzenia do którego jest podpięte. Ja mam w domu chyba z 7 przewodowych kontaktronów i nigdy nie przyszło mi podwójne powiadomienie.
Wziąłem udział w Supla Offline Party 2023
robertklepacki94

radex324 wrote: Thu Nov 27, 2025 7:16 pm Cześć, chciałbym dać swoją propozycje na przyszłą aktualizacje. W ustawieniu powiadomień pojawiłaby się opcja "wyślij powiadomienie gdy stan 0-1 i tu kanał( np wirtualny przekaźnik " włącznik powiadomień" Wtedy ja będąc w garażu nie będę dostawał powiadomień o otwarciu drzwi lub bramy itp a potem w harmonogramie mogę też ustawić godziny w których tam jestem i nie bedę otrzymywał powiadomień.
Dla powiadomień można użyć już teraz prostego harmonogramu.
Do do przebywania w garażu to ja mam zrobiony warunek na supla scripts że jak które kolwiek ze świateł się świeci to nie realizuje sceny, powiadomienia.
radex324

robertklepacki94 wrote: Thu Nov 27, 2025 7:28 pm
radex324 wrote: Thu Nov 27, 2025 7:16 pm Cześć, chciałbym dać swoją propozycje na przyszłą aktualizacje. W ustawieniu powiadomień pojawiłaby się opcja "wyślij powiadomienie gdy stan 0-1 i tu kanał( np wirtualny przekaźnik " włącznik powiadomień" Wtedy ja będąc w garażu nie będę dostawał powiadomień o otwarciu drzwi lub bramy itp a potem w harmonogramie mogę też ustawić godziny w których tam jestem i nie bedę otrzymywał powiadomień.
Dla powiadomień można użyć już teraz prostego harmonogramu.
Do do przebywania w garażu to ja mam zrobiony warunek na supla scripts że jak które kolwiek ze świateł się świeci to nie realizuje sceny, powiadomienia.
A to tego nie widziałem spróbuje zaraz się tym pobawić. Możesz dać więcej szczegółów, ze supla scripts nigdy nie korzystałem.
Zibi_007
Has thanked: 10 times
Been thanked: 31 times

W opcjach bramki Z2S to już jest od dawna. Nazywa się "Gateway sensors notifications" i działa dokładnie tak, jak opisujesz.
Image Wiesz, że Supla obsługuje Zigbee? Wstąp do Klubu Promila: https://forum.supla.org/viewtopic.php?t=18018
Image Szukasz nowego GG? Jest tutaj: https://forum.supla.org/viewtopic.php?t=18036
robertklepacki94

Zibi_007 wrote: Thu Nov 27, 2025 8:39 pm
W opcjach bramki Z2S to już jest od dawna. Nazywa się "Gateway sensors notifications" i działa dokładnie tak, jak opisujesz.
@Zibi_007 z całym szacunkiem do bramki Zigbee(sam używam od niedawna) ale Supla to 99,9% użytkowników z urządzeniami na ESP-xxxx, komercyjnymi lub nie. I chyba nikt w garażu teraz nie będzie wymieniał wszystkich modułów za Zigbee......
Zibi_007
Has thanked: 10 times
Been thanked: 31 times

robertklepacki94 wrote: Thu Nov 27, 2025 8:45 pm
Zibi_007 wrote: Thu Nov 27, 2025 8:39 pm
@Zibi_007 z całym szacunkiem do bramki Zigbee(sam używam od niedawna) ale Supla to 99,9% użytkowników z urządzeniami na ESP-xxxx, komercyjnymi lub nie. I chyba nikt w garażu teraz nie będzie wymieniał wszystkich modułów za Zigbee......
Z całym szacunkiem do Twojego zdania. Nie neguję, ale osobiście wszystkie czujniki w garażu wymieniłem na Zigbee. One na bateriach działają znacznie dłużej niż te WiFi. Szczególnie te zalania i ruchu. A miałem ich trochę...
Image Wiesz, że Supla obsługuje Zigbee? Wstąp do Klubu Promila: https://forum.supla.org/viewtopic.php?t=18018
Image Szukasz nowego GG? Jest tutaj: https://forum.supla.org/viewtopic.php?t=18036
robertklepacki94

No akurat twoja osoba to jest numer jeden zaraz po @vajera w temacie ZigBee 😃 :D :D
vajera
Has thanked: 289 times
Been thanked: 161 times

Zibi_007 wrote: Thu Nov 27, 2025 8:39 pm W opcjach bramki Z2S to już jest od dawna. Nazywa się "Gateway sensors notifications" i działa dokładnie tak, jak opisujesz.
Ten przełącznik działa na zasadzie 0/1 dla wszystkich powiadomień z bramki, natomiast można też włączyć/wyłączyć powiadomienia dla konkretnego kanału za pomocą odpowiedniej flagi (GUI/Telnet).
Bramka Zigbee <=> SUPLA
Więcej informacji tutaj:
https://forum.supla.org/viewforum.php?f=127
FAQ https://forum.supla.org/viewtopic.php?t=17277

Return to “Pomysły i koncepcje”