vajera wrote: Fri Nov 28, 2025 9:40 am
Zibi_007 wrote: Fri Nov 28, 2025 9:11 am
Potrafisz zgrać i wgrać soft do urządzenia Zigbee? To jest opcja, która może kiedyś będzie dodana do bramki (z naciskiem na może). W tej chwili tego tak prosto nie zrobisz... więc... druga opcja też odpada
Wgranie nowego firmware do urządzenia Zigbee (aktualizacja OTA) jest jak najbardziej do zrobienia (czeka w kolejce), natomiast protokół Zigbee nie przewiduje operacji odwrotnej.
Wiem, że czeka

Moje dwie głowice Sonoffa też (na czymś trzeba testować, a do nich są pliki ze wsadem w necie). Co do zgrania nie zgłębiałem tematu, ale pewnie bez specjalnych narzędzi (oprogramowania) się nie obędzie. Jeśli producent urządzenia udostępnia aktualizację, to pewnie będzie ją można pobrać w postaci pliku. Jeśli ni, to może być problem. Stąd też było moje pytanie do @zzrr - skoro rozważał taką opcję, to może ma wiedzę, jak tego dokonać...
Dla zainteresowanych podaję link do bazy firmware dla urządzeń Zigbee:
https://github.com/Koenkk/zigbee-OTA/tree/master/images
Jest tego sporo.
@vajera - jak już pył opadnie, to przy implementacji funkcji aktualizacji softu można by było skorzystać z linków bezpośrednio do tej bazy. Byłoby to takie pełne OTA z wykorzystaniem netu (lokalizacji pliku ze wsadem).
@zzrr - zobacz - Avatto tam nie ma...