problem sterowania pompą obiegową względem temperatury na poddaszu

PrestoNq

Mam instalację grzewczą z pompą ciepła Mitsubishi Zubadan + bufor 300 l, ogrzewającą dom jednorodzinny (3 kondygnacje: piwnica, parter z podłogówką, poddasze z grzejnikami). System działa bardzo dobrze, bufor jest grzany przez pompę do 33–40°C.

Elementy sterujące, które mam:
1. Zamel GKW-01 (z Suplą) – zamontowany w piwnicy, przy pompce obiegowej, ma wbudowany czujnik temperatury oraz sondę przyłożoną do rury powrotnej CO, obecnie steruje włączeniem pompki obiegowej na podstawie temperatury rury
2. Na każdej kondygnacji (w tym na poddaszu) mam osobne czujniki temperatury Zamel THW-01 z Suplą – pokazują temperaturę w pomieszczeniach, ale nie mogę ich sprzężyć z GKW-01.

Chciałbym, aby załączanie pompki obiegowej było zależne od realnej temperatury w pomieszczeniu (np. na poddaszu, gdzie przebywam najczęściej) – a nie tylko od temperatury rury w piwnicy. Obecne działanie nie uwzględnia komfortu cieplnego w pokojach.

GKW-01 nie ma możliwości podpięcia bezprzewodowego czujnika (np. THW-01) jako źródła temperatury ?
bo nie mam możliwości przeciągnięcia przewodu z sondą do góry (strop)

Poszedłem też w GKW dlatego że była informacja że działa niezależnie czy jest dostęp do internetu.

Czego szukam
Rozwiązania dzięki któremu zdalnie ustawię temperature w domu (np nie ma mnie 2 tygodnie to podtrzymuje na 16) mam przyjechać to ustawiam nagrzewanie na 21 stopni na poddaszu i parterze. Jak nie ma internetu to i tak działa to offline (aby nie było sytuacji w której w zimie przez brak wifi przestaje to działać)

Macie jakiś sprawdzony pomysł, jak rozwiązać to mądrze?

Będę wdzięczny za każde wskazówki
cinas
Has thanked: 3 times
Been thanked: 7 times

Aby działało bez internetu to zostaje tobie Auraton
np 3 x czujnik temp wewnętrznej + Multizone Controller ( listwa ) będzie sterowała pompami zamiast siłownikami
lub jak ma być sterownik z wyświetlaczem to Heat Monitor
Wszystko na stronie https://auraton.pl/oferta/inteligentny-dom-smart
malarz
Been thanked: 2 times

Zaznacza, że ja tylko teoretycznie, bo tego nigdy nie ustawiałem. Jak nie można, to @klew jest to wniosek o aktualizację softu .

Daj GKW do pomieszczenia gdzie najczęściej przebywasz i chcesz tam utrzymywać w miarę stałą temperaturę. A do sterowania pompą obiegową wstaw ROW-a. Sterowanie z GKW na ROWa przekazuj reakcjami. Wadą jest niedziałanie bez internetu.
Próbuję przerobić pomysły na działające projekty w ArduinoIDE.
djalex
Has thanked: 2 times
Been thanked: 2 times

malarz wrote: Fri Nov 28, 2025 6:47 pm Daj GKW do pomieszczenia gdzie najczęściej przebywasz i chcesz tam utrzymywać w miarę stałą temperaturę. A do sterowania pompą obiegową wstaw ROW-a. Sterowanie z GKW na ROWa przekazuj reakcjami. Wadą jest niedziałanie bez internetu.
Jest pewniejsze rozwiązanie oparte o system radiowy F&Wave firmy F&F: zamiast reakcji pod wyjście GKW podpiąć nadajnik RC4 AC a pod pompę przekaźnik FW-R1P-P.

EDIT: Ten nadajnik to musi być w wersji V2 bo ta przyjmuje na wejście sygnał bistabilny

Return to “ZAMEL GKW-01”