Różne reakcje otwarcia bramy w zależności od kanału

aone

Hej,

Cel, który chcę osiągnąć: możliwość wyboru czy chcę otworzyć bramę wraz z oświetleniem całego terenu, czy też chcę otworzyć samą bramę.
Moduł: Zamel SBW-02
Mam jeden czujnik otwarcia (od napędu bramy).
Czy jest to możliwe?

1. Nie widzę możliwości takiego ustawienia po "identyfikatorze dostępu" (miałem nadzieję, że ustawię warunek, "jeżeli otworzył Admin to odpalaj światła").
2. Sądziłem, że będę mógł ustawić to dzięki rozróżnieniom kanału BRAMA lub FURTKA, ale nie widzę takiej możliwości.
3. Ze względu na to, że mam jeden czujnik otwarcia, mam "konflikt", który z oczywistych względów uniemożliwia poprawne zastosowanie (scena odpalenia świateł na reakcję otwarcia bramy uruchamia się za każdym razem).

Czy coś (oby) przeoczyłem? ;)
klew
Has thanked: 134 times
Been thanked: 137 times

Ogólnie nie wiadomo kto otworzył, ani czy polecenie "otwórz" się udało.

Ja bym dla admina dodał scenę, która otwiera bramę i włącza światło.
Reszta użytkowników może mieć dostępny kanał otwierania bramy.
Najlepsze suple dla Twojego domu :mrgreen:
aone

Ale jest to możliwe? Nie widzę opcji uzależnienia uruchomienia sceny od użytego identyfikatora dostępu
klew

aone wrote: Mon Dec 01, 2025 2:46 pm Ale jest to możliwe? Nie widzę opcji uzależnienia uruchomienia sceny od użytego identyfikatora dostępu
Do sceny przypisuje się lokalizację, a dostęp do lokalizacji określa się przypisując identyfikator dostępu
aone

Aha... i wówczas masz na myśli to, żeby uruchamiać bezpośrednio sceny (zamiast kanału)? Czyli pierwsze co użytkownik musiałby zrobić to przejść z zakładki "kanały" na "sceny" w aplikacji mobilnej?
klew

aone wrote: Mon Dec 01, 2025 3:51 pm Aha... i wówczas masz na myśli to, żeby uruchamiać bezpośrednio sceny (zamiast kanału)? Czyli pierwsze co użytkownik musiałby zrobić to przejść z zakładki "kanały" na "sceny" w aplikacji mobilnej?
Tak
aone

Sprytne, nie wpadłem na to.

Gdyby to było tylko dla mnie to rzeczywiście rozwiązuje problem, ale mam sporą (i dość zmienną) grupę użytkowników, dla których do dziś aplikacja mobilna nie jest najwygodniejszym rozwiązaniem (parking), dlatego jak będę im jeszcze mówił, że pierwsze co muszą zrobić to zmienić zakładkę, to czuję kłopoty. Wiem, że to zabawne, ale taka jest rzeczywistość.

1. Jedyne co pozostaje to drugi moduł?
2. Czy jest tu możliwe jakieś customowe rozwiązanie, np. żeby dopisać do serwera taką funkcjonalność? Wiem, że można postawić serwer "u siebie", więc podejrzewam, że ma się kontrolę nad kodem. Ale dochodzi utrzymanie... chyba sumarycznie większy problem.
3. Jakieś inne pomysły? Nie ma niestety w ustawieniach mobilki wyboru "domyślnej zakładki'.
klew

aone wrote: Mon Dec 01, 2025 4:00 pm Sprytne, nie wpadłem na to.

Gdyby to było tylko dla mnie to rzeczywiście rozwiązuje problem, ale mam sporą (i dość zmienną) grupę użytkowników, dla których do dziś aplikacja mobilna nie jest najwygodniejszym rozwiązaniem (parking), dlatego jak będę im jeszcze mówił, że pierwsze co muszą zrobić to zmienić zakładkę, to czuję kłopoty. Wiem, że to zabawne, ale taka jest rzeczywistość.

1. Jedyne co pozostaje to drugi moduł?
2. Czy jest tu możliwe jakieś customowe rozwiązanie, np. żeby dopisać do serwera taką funkcjonalność? Wiem, że można postawić serwer "u siebie", więc podejrzewam, że ma się kontrolę nad kodem. Ale dochodzi utrzymanie... chyba sumarycznie większy problem.
3. Jakieś inne pomysły? Nie ma niestety w ustawieniach mobilki wyboru "domyślnej zakładki'.
Pisałeś, że włączanie światła z otwieraniem bramy, to rzecz dla admina, a dla reszty ma być tylko sterowanie bramą.
Ta scena, którą proponuję, jest tylko dla admina. Reszta steruje kanałem bezpośrednio.
Drugie urządzenie nic nie da. Oba czujniki otwarcia pokażą ten sam stan i zrobią taką samą reakcję.

Jeśli to nie rozwiązuje Twojego problemu, to opisz swój problem, a nie próby jego rozwiązania ;). Czasem szukamy na około, a są prostsze rozwiązania.
Maciek663
Has thanked: 1 time
Been thanked: 1 time

Drugi moduł by dał tyle, że byłby wirtualnym przekaźnikiem który by mógł przez reakcję załączać scene albo przez dwie reakcje sterować bramą i oświetleniem, ale sensu w tym nie widzę.
aone

Jest parking. Wielu użytkowników. Parking mocno oświetlony - jedni chcą w nocy wjeżdżać z oświetleniem, drudzy oświetlenia w ogóle nie chcą. Na parking wjeżdża się przez bramę z napędem przesuwnym. Nie chcę dawać dostępu do samego oświetlenia.

Taki problem muszę jakoś rozwiązać :)

Oświetlenie powinno wyłączać się samoczynnie po kilku minutach, żebym nie poleciał z torbami.

Return to “Pomoc”