Różne reakcje otwarcia bramy w zależności od kanału

Maciek663
Has thanked: 1 time
Been thanked: 1 time

aone wrote: Mon Dec 01, 2025 4:22 pm Jest parking. Wielu użytkowników. Parking mocno oświetlony - jedni chcą w nocy wjeżdżać z oświetleniem, drudzy oświetlenia w ogóle nie chcą. Na parking wjeżdża się przez bramę z napędem przesuwnym. Nie chcę dawać dostępu do samego oświetlenia.

Taki problem muszę jakoś rozwiązać :)

Oświetlenie powinno wyłączać się samoczynnie po kilku minutach, żebym nie poleciał z torbami.
SBW i tak chyba steruje wyjściem tylko impulsowo, więc i tak potrzebujesz moduł do oświetlenia?

A resztę można przez call supla albo przez sceny w aplikacji.
aone

Na oświetlenie mam zwykłe gniazdka SP111 przepisane na SUPLA, aktualnie steruję reakcjami/scenami
djalex
Has thanked: 2 times
Been thanked: 2 times

aone wrote: Mon Dec 01, 2025 4:00 pm Gdyby to było tylko dla mnie to rzeczywiście rozwiązuje problem, ale mam sporą (i dość zmienną) grupę użytkowników, dla których do dziś aplikacja mobilna nie jest najwygodniejszym rozwiązaniem (parking), dlatego jak będę im jeszcze mówił, że pierwsze co muszą zrobić to zmienić zakładkę, to czuję kłopoty. Wiem, że to zabawne, ale taka jest rzeczywistość.
Osobiście uważam że ta konkretna sytuacja powinna być jasno określona z jednym rozwiązaniem czyli otwarcie bramy powoduje automatyczne włączenie oświetlenia czy nie. Takie spełnianie zachcianek może doprowadzić do tego że zaczniesz być zasypywany kolejnymi pomysłami i życzeniami.
Jeśli jednak chcesz być taki dobrotliwy to kolega @ Maciek663 już podał możliwość użycia "call supła". Tworzysz 2 sceny: jedną z oświetleniem a drugą bez, każdą z nich przypisujesz do różnych numerów. Wtedy odchodzi problem używania apki bo jest do tego niepotrzebna. Wystarczy że wjeżdżający na parking zadzwonią pod podany odpowiedni numer.
Maciek663

aone wrote: Mon Dec 01, 2025 4:28 pm Na oświetlenie mam zwykłe gniazdka SP111 przepisane na SUPLA, aktualnie steruję reakcjami/scenami
A używasz drugiego kanału z SBW? Jeśli nie to na nim zrób dwie reakcje, jedna niech otwiera bramę, a druga odpala oświetlenie. Albo zmień soft w gniazdkach i tam dorzuć virtual relay który to będzie robił. Jak ogarniasz DIY to masz więcej możliwości.
aone

Nie używam furtki - właśnie podpiąłem dziś bramę pod furtkę (więc są 2 kanały na tę samą bramę), zmieniłem funkcję na "bramę garażową", ale okazało się, że reakcjami steruje CZUJNIK, który jest jeden, a nie sam kanał. Dlatego plan nie wypalił ;)

@djalex, dzięki, ja znów uważam, że ze wszystkich próśb, których nie spełniam, ta jest jak najbardziej wartościowa - manewrowanie TIRem w nocy jest ciężkie, a do wyjazdu lub dla osobówek oświetlenie nie jest potrzebne. Bezpośrednie sąsiedztwo to osiedle, szkoda im niepotrzebnie migać światłem.

Biorę jeszcze pod uwagę udzielenie dostępu do oświetlenia z automatycznym timerem, które to oświetlenie wyłącza, ale są to już dwie akcje, które trzeba wykonać przy wjeździe, a ja bardzo lubię być ponadprzeciętnie wygodny ;) no i pojawi się problem, że jak będę chciał dłużej oświetlenie mieć włączone z jakiegoś powodu, to albo będę musiał co chwilę włączać, albo grzebać w cloudzie. Nie mówię, że to trudne, ale powód ten sam - wygoda przede wszystkim

Problem rozwiązałaby funkcja reakcji na kanale otwierania/zamykania, ale z jakiegoś powodu nie jest to wprowadzone.
Maciek663

No tak, zapomniałem że reakcje są do czujników, a w SBW nie da się zmienić na zwykły przekaźnik czasowy?
Lector
Has thanked: 13 times
Been thanked: 25 times

Jeżeli jest opór do aplikacji to uruchom dwa numery Supla Call.
Jeden do otwierania bramy.
Drugi do uruchomiania sceny otwórz i zapal oświetlenie.

Możesz dodać wszystkie numery tu i tu udostępnisz oba i klient będzie miał wybór czy chcę oświetlenie czy nie. Zadzwoni na taki jaki będzie mu odpowiadał.
Niespełniony automatyk. :mrgreen:
https://3d-lamp.photos/
https://pool.lector.top/
djalex
Has thanked: 2 times
Been thanked: 2 times

Jeszcze mi taki pomysł przyszedł
sbw02schemat.png
Jedno wyjście steruje tylko otwieraniem bramy a drugie otwieraniem i dostarczeniem sygnału do INW-01 a dzięki temu sygnałowi będzie można np zapalić światło lub co tam zechcesz.
You do not have the required permissions to view the files attached to this post.
aone

Ponawiam. Może ktoś wpadnie na pomysł.
Chciałem użyć pomysłu @djalex, dlatego odpuściłem, ale jak znalazłem chwilę i się za to rzeczywiście chciałem wziąć, to zorientowałem się, że przecież nie mam jak połączyć modułu WiFi bramy z oświetleniem terenu ;)

Nadal podtrzymuję, że najlepszym rozwiązaniem byłoby uzależnienie tego od identyfikatora dostępu lub czegoś podobnego.
klew
Has thanked: 136 times
Been thanked: 137 times

aone wrote: Thu Jan 08, 2026 3:27 pm Ponawiam. Może ktoś wpadnie na pomysł.
Chciałem użyć pomysłu @djalex, dlatego odpuściłem, ale jak znalazłem chwilę i się za to rzeczywiście chciałem wziąć, to zorientowałem się, że przecież nie mam jak połączyć modułu WiFi bramy z oświetleniem terenu ;)

Nadal podtrzymuję, że najlepszym rozwiązaniem byłoby uzależnienie tego od identyfikatora dostępu lub czegoś podobnego.
Sceny i call.supla.io są Twoimi przyjaciółmi :)
Najlepsze suple dla Twojego domu :mrgreen:

Return to “Pomoc”