cześć
mam esp32u na którym są 3 przekaźniki (termostaty), dwa termometry ds18b20 na 1-wire i linki bezpośrednio jako termometry zewnętrzne dla termostatów,
na urządzeniu ustawiony jest: Gdy brak połączenia Wymuś reset ESP - ale to nie działa, raz na jakiś czas esp przestaje być widoczne i trzeba z ręki wyłączyć i włączyć żeby ruszyło
chcę mu założyć jakiś sprzętowy watchdog w oparciu o ne555 z przekaźnikiem, który mu po prostu odłącza na chwilę zasilanie jak nie dostanie sygnału podtrzymania - np, jeżeli ne555 nie dostanie przez dwie minuty sygnału podtrzymującego z esp to włączy przekaźnik (coś czuję, że dwa ne55 są potrzebne żeby ustawić też czas pracy przekaźnika)
pytanie czy iść w tym kierunku czy może znacie jakieś prostsze lub bardziej oczywiste rozwiązanie ?
sprzętowy watchdog
-
Jarek
Last edited by Jarek on Thu Dec 04, 2025 9:22 am, edited 1 time in total.
na dziś 42 urządzenia i dziesiątki zigbee ale jako, że jestem uzależniony - to co miesiąc przybywa 
-
robertklepacki94
- Has thanked: 5 times
- Been thanked: 14 times
Ja bym znalał przyczynę, ESP się zawiesza czy traci połączenie z internetem? Bo to są dwie różne rzeczy.
Ile masz tych linków bezpośrednich i których używasz, starych czy nowych?
Wziąłem udział w Supla Offline Party 2023
-
Bania
- Has thanked: 5 times
- Been thanked: 5 times
Użyj wbudowanego Watchdoga: https://docs.espressif.com/projects/esp ... /wdts.html
https://github.com/anarhbania/Supla
-
Jarek
mam 3 linki bezpośrednie, nie wiem, co to stare i nowe, używam wg tego opisu: viewtopic.php?p=216427#p216427robertklepacki94 wrote: Thu Dec 04, 2025 8:48 am Ja bym znalał przyczynę, ESP się zawiesza czy traci połączenie z internetem? Bo to są dwie różne rzeczy.
nie wiem czy się zawiesza czy traci połączenie bo jak traci połączenie i go nie odzyskuje to i tak nie działa więc jakby zawieszony
na dziś 42 urządzenia i dziesiątki zigbee ale jako, że jestem uzależniony - to co miesiąc przybywa