Supla Button 2.0 i kolejne wersje...

Post Reply
User avatar
Duch__
Posts: 506
Joined: Wed Aug 24, 2016 7:26 pm
Location: Opole

Tue May 15, 2018 9:16 pm

Witam ponownie.

Jest to druga część wątku viewtopic.php?f=24&t=3427 odnośnie Supla BUTTON.

Przedstawiam:

Supla BUTTON V2.0

Przez przypadek szukając rozwiązania odnośnie wybudzania procesora ze stanu uśpienia trafiłem na niezwykle ciekawy wpis.
Przycisk RESET posiada dwa stany pracy które są odnotowywane w wewnętrznym RTC układ ESP8266. Co nam to daje?
Otóż to że można wykrywać czy przycisk RESET został naciśnięty RAZ czy DWA razy!!! :D

!!!Dzięki temu można sterować dwoma scenami przy pomocy jednego przycisku RESET!!!

Schemat układu wykonawczego nic się nie zmienił i pozostaje zgodny z pierwszą wersją.

Nastąpiły za to znaczne zmiany w kodzie który oprócz sterowania dwoma SCENAMI umożliwia jeszcze:
  • Ustawienie nazwy hosta urządzenia widzianego w sieci
  • Wybranie czy procesor ma działać na statycznym IP czy z DHCP
  • Można stosować adresy URL zabezpieczone kluczem dostępu
  • Wprowadzono czas TIMEOUT-u szukania sieci WIFI na wypadek nie znalezienia - nie będzie rozładowywał baterii
Do poprawnej pracy potrzebna jest biblioteka:

Code: Select all

#include <DoubleResetDetector.h> //Bilioteka by Stephen Denne
Instrukcja obsługi:
Uruchomienie sceny pierwszej: Nacisnąć przycisk raz
Uruchomienie sceny drugiej: Nacisnąć przycisk dwa razy w odstępie około 0,5 do 1 sekundy

W załączniku kod źródłowy
Supla V2_0.zip
(58.97 KiB) Downloaded 446 times
.

Film ze sterowania roletami: https://youtu.be/Bi5sln2fzos

Pozdrawiam, zachęcam do testowania i komentowania.
Duch__
Last edited by Duch__ on Thu May 24, 2018 4:56 am, edited 2 times in total.
Aktualnie na budowie: 8x SRW-01, 1x ROW-02, SUPLA BUTTON V2.0, 16 x DS na ESP (GUI), Sonoff S20 jak kontroler CWU, Ping IP Socket.

Przydatne linki:
viewtopic.php?f=9&t=4160
search.php?keywords=
Zybi
Posts: 1370
Joined: Sun Jun 26, 2016 4:24 pm

Wed May 16, 2018 7:41 pm

Przetestowałem na module ESP-1 z chipem ESP8285, czyli na "zamienniku" ESP-01 - działa SUPER!
User avatar
fracz
Posts: 1569
Joined: Fri Oct 28, 2016 10:56 pm
Location: Rybna

Wed May 16, 2018 7:49 pm

Wrzuć źródła na Githuba.
User avatar
Duch__
Posts: 506
Joined: Wed Aug 24, 2016 7:26 pm
Location: Opole

Thu May 17, 2018 3:04 pm

Zybi wrote:
Wed May 16, 2018 7:41 pm
Przetestowałem na module ESP-1 z chipem ESP8285, czyli na "zamienniku" ESP-01 - działa SUPER!
I taka wiadomość mnie też cieszy. Wpakowałeś to w jakąś obudowe?
Aktualnie na budowie: 8x SRW-01, 1x ROW-02, SUPLA BUTTON V2.0, 16 x DS na ESP (GUI), Sonoff S20 jak kontroler CWU, Ping IP Socket.

Przydatne linki:
viewtopic.php?f=9&t=4160
search.php?keywords=
Zybi
Posts: 1370
Joined: Sun Jun 26, 2016 4:24 pm

Thu May 17, 2018 3:30 pm

Do obudowy to jeszcze daleko.
Odnośnie ESP-1 to dodpowiem tylko, że nie ma on diody LED power, więc nic nie trzeba niszczyć, a ta co jest błyska tylko przy resecie.
User avatar
Duch__
Posts: 506
Joined: Wed Aug 24, 2016 7:26 pm
Location: Opole

Thu May 17, 2018 4:29 pm

Ale rozumiem że sceny prawidłowo się uruchamiają? Dalej jestem zszokowany tym podwójnym resetem. Pierwszy raz się z czymś takim spotkałem.
Aktualnie na budowie: 8x SRW-01, 1x ROW-02, SUPLA BUTTON V2.0, 16 x DS na ESP (GUI), Sonoff S20 jak kontroler CWU, Ping IP Socket.

Przydatne linki:
viewtopic.php?f=9&t=4160
search.php?keywords=
cdxa
Posts: 43
Joined: Mon May 14, 2018 10:08 pm
Location: Poznań

Fri May 18, 2018 7:16 pm

A ja mam takie pytanie, może wyda się dziwne, dlaczego to jest sterowane resetem? Nie można podłaczyć przycisku pod dowolny port i wtedy wybudzać i wyzwalać dany URL? Można by mieć dużo przycisków bez kombinacji, zrobić np. klawiaturę matrycową lub drabinkę rezystancyjną. Lub ostatecznie robić to jednym przyciskiem w odpowiednich kombinacjach, ale może być ich więcej niż 2.
User avatar
shimano73
Posts: 883
Joined: Sun Feb 28, 2016 12:27 pm
Location: Orzesze

Fri May 18, 2018 7:29 pm

Dlatego ponieważ esp jest wybudzanie ze snu 😉 właśnie po przez reset , wykonuje program i znów zasypia .
Aby esp długo wytrzymał na bateri musi byś usypiany
W elektronice jak nie wiadomo o co chodzi to zwykle chodzi o zasilanie
User avatar
slawek
Posts: 2212
Joined: Mon Mar 14, 2016 11:48 pm
Location: Biała Podlaska

Fri May 18, 2018 8:36 pm

cdxa wrote:
Fri May 18, 2018 7:16 pm
A ja mam takie pytanie, może wyda się dziwne, dlaczego to jest sterowane resetem? Nie można podłaczyć przycisku pod dowolny port i wtedy wybudzać i wyzwalać dany URL? Można by mieć dużo przycisków bez kombinacji, zrobić np. klawiaturę matrycową lub drabinkę rezystancyjną. Lub ostatecznie robić to jednym przyciskiem w odpowiednich kombinacjach, ale może być ich więcej niż 2.
Tu masz chyba pełną odpowiedź
Duch__ wrote:
Mon May 14, 2018 9:13 am
Dokładnie tak jak piszesz. Wybudzenie następuje poprzez naciśnięcie przycisku RESET. Procesor sam ma "zakaz" samo-restartu, bo inaczej non stop wykonywałby program - sterował urządzeniem. Nadmienię tylko że już myślę nad wersją MULTI-FUNKCJONALNĄ tj. jedne przycisk i klika kliknięć w zależności od wybranej sceny, ale to w wolnych chwilach po pracy.
Gdy wszystkie możliwe sposoby zawiodą - pozostaje przeczytać instrukcję...
cdxa
Posts: 43
Joined: Mon May 14, 2018 10:08 pm
Location: Poznań

Fri May 18, 2018 9:06 pm

No tak nie do końca odpowiedz, nie bawiłem się specjalnie ESP, jesli nawet tylko reset może go wybudzić to nie jest wielki problem, ale nie trzeba go usypiac po jednej pętli. Trzeba odłączac reset na czas pracy programu, tak żeby był aktywny tylko w uśpieniu. Po wybudzeniu można odliczać czas bez aktywności i w tym czasie wykonywac dowolne czynności, np. obsługiwać wiele klawiszy, jezeli zaden nie został wciśniety przez powiedzmy 10 sekund to wtedy ESP.deepSleep(0)
Post Reply